Forum Stowarzyszenia
administrator
Patrzę i oczom nie wierzę. Mam napisać, że prześliczny?
Przyznam, że w tym zakresie niezbyt dobrze się rozglądam. Dużo jeszcze takich mamy?
administrator
Skoro tak...
Prześliczny. Do tej pory jakoś nie miałem się okazji przyjrzeć szczegółom takiej konstrukcji. Czy to z powodu jakości historycznych zdjęć, czy dlatego, że akurat co innego mnie na nich interesowało bardziej. Tu nareszcie popatrzyłem spokojnie na formę samego słupa, detale wysięgników... Prześliczny.
Moderator
To jedyny taki słup na Grójeckiej.
Trochę dziegciu w waszej beczce miodu. Wg. J. Zielińskiego (Atlas dawnej architektury..) są to stare wysięgniki Siemensa umieszczone wtórnie na słupie rurowym, prawdopodobnie w latach 60'. Nie pamiętam niestety, czy takie zdarzenie miało miejsce ( a powinienem, mieszkając ok.150 m od tego słupa).
administrator
A gdyby nawet, to co? Mnie się właśnie najbardziej podobają wysięgniki
Moderator
balcerek napisał:
trochę szkoda jakby to była prawda. Ale pewnie tak jest.
Obawiam się, że tak ale i tak - ładny.
BTW - Michel, czy pamiętasz, na czym wisiały przewody trakcji na Filtrowej (w latach 50.-60.)? Nie mogę sobie uświadomić, a powinnam, bo miałam ją zaledwie parę metrów od okna
M
Moderator
Sieć na odcinku plac Narutowicza-Raszyńska była zawieszona na domach. M. in. na twojej kamienicy zachowały się jeszcze haki.
Moderator
michel napisał:
Sieć na odcinku plac Narutowicza-Raszyńska była zawieszona na domach. M. in. na twojej kamienicy zachowały się jeszcze haki.
Dzięki - tak sądziłam. Ale haków nie zauważyłam Jutro się tam wybieram rzucić okiem
Moderator
gajos napisał:
jakim cudem to się uchowało?
Bo nawet przy remontach fasad(patrz Filtrowa 79) nikomu się nie chce wyrywać haków.
Użytkownik
michel napisał:
Trochę dziegciu w waszej beczce miodu. Wg. J. Zielińskiego (Atlas dawnej architektury..) są to stare wysięgniki Siemensa umieszczone wtórnie na słupie rurowym...
według opisu Grójecka w okresie międzywojennym...
administrator
Niech przypadkiem nikomu nie przyjdzie do głowy, że to jakaś złośliwość.
Zaćmiło mnie chyba trochę po urlopie i muszę zapytać: czemu służy skojarzenie tego zdjęcia z podanym cytatem? Coś potwierdzasz, czemuś przeczysz, czy to może coś jeszcze innego? W pierwszej chwili chciałem się jakoś merytorycznie odnieść, ale zaraz pojawiła się - wyjątkowo jak na mnie rozsądna - refleksja, że nie wiem, o co chodzi.
Użytkownik
Myśl pełniejsza do "skojarzenia tego zdjecia z podanym cytatem..." Coś jakby rzeczone wysięgniki z lewej strony fotki a słup inny...
balcerek napisał:
Dawno go już wypatrzyłem, ale dopiero wczoraj zabrałem ze soba aparat. Wg mnie jedyny taki na Grójeckiej.
chrisfox napisał:
Prześliczny. Do tej pory jakoś nie miałem się okazji przyjrzeć szczegółom takiej konstrukcji. Czy to z powodu jakości historycznych zdjęć, czy dlatego, że akurat co innego mnie na nich interesowało bardziej. Tu nareszcie popatrzyłem spokojnie na formę samego słupa, detale wysięgników... Prześliczny.
Ohar napisał:
michel napisał:
Trochę dziegciu w waszej beczce miodu. Wg. J. Zielińskiego (Atlas dawnej architektury..) są to stare wysięgniki Siemensa umieszczone wtórnie na słupie rurowym...według opisu Grójecka w okresie międzywojennym...
administrator
A owszem, wysięgniki są te. A słup kratownicowy. Gwoli ścisłości, na dalszym odcinku trafiały się nawet drewniane. Prawdę mówiąc, powinienem bardzo dawno temu zauważyć, że ten rurowy z różnych przyczyn kompletnie tam nie pasuje - ale jakoś nie spostrzegłem. Dziadostwo, ot co.
(inna rzecz, że to nie było... wiadomo, gdzie )
Użytkownik
chrisfox napisał:
(inna rzecz, że to nie było... wiadomo, gdzie )
niech zgadnę - w Getcie?
Użytkownik
A tak swoją drogą to zdjęcie które wstawiła Ohar wydaje mi się że pokazuje dużo bardziej peryferyjne okolice Grójeckiej niż to Balcerkowe z Niemcewicza. Ciekawe gdzie to może być.
administrator
Fryderyk pewnie będzie wiedział