Forum Stowarzyszenia
Moderator
Nie wiem, czy to siê komu¶ na co¶ przyda, ale takie co¶ znalaz³am na allegro:
http://www.allegro.pl/item289299544_kol … szawa.html
administrator
To akurat mam, ale mi³o, ¿e o nas pamiêtasz Fajna ksi±¿eczka, owszem.
dziêki za link! d³ugo polowa³em na obni¿kê po sezonie, jutro nabêdê drog± kupna cena okazyjna (wcze¶niej wszêdzie po 38 zeciszy) polecam tak¿e sklep PAROWOZIK w pasa¿u metra "¶wiêtokrzyska".
Moderator
gajos napisał:
dziêki za link! d³ugo polowa³em na obni¿kê po sezonie, jutro nabêdê drog± kupna cena okazyjna (wcze¶niej wszêdzie po 38 zeciszy)
Ca³a przyjemno¶æ, po mojej stronie. Polujê na "Warszawskie Po¿egnania" i "Warszawê sprzed lat" Kasprzyckiego, wiêc ostatnio trochê ³a¿ê po Allegro i zauwa¿am ró¿ne ciekawe rzeczy (a przegapiam jeszcze wiêcej )
Parowozik zamkniêty do koñca roku wiêc da³em zarobiæ tej ma³ej ksiêgarni i w ten sposób mam grójeck± i jab³onowsk±
z tematów kolejowych nic wiêcej nie mieli ale historyczne jak najbardziej, wiêc polecam mo¿e tam co¶ bêdzie.
Nasz Drogi Go¶æ
emaus napisał:
Nie wiem, czy to siê komu¶ na co¶ przyda, ale takie co¶ znalaz³am
A ja takie co¶.
[/url]
Zdrowia ¿ycze.
administrator
Bardzo ³adne. Mo¿e siê kiedy¶ do czego¶ przyda Dziêkujê.
Moderator
chrisfox napisał:
Mo¿e siê kiedy¶ do czego¶ przyda
Przyda siê. Zobacz, Gajos chce kupiæ pas ziemi do Radzymina
To jakie¶ wczesne (które?) lata Jab³onowskiej, pó¿niej Wawer wygl±da³ i wygl±da do dzi¶ zupe³nie inaczej.
Moderator
To jest jeden z projektów - niezrealizowany.
Użytkownik
Prasa w 1911 roku poda³a tak± informacjê:
Czy kto¶ kiedy¶ o tym s³ysza³? Nie znam siê na kolejce a te wagony-samochody to co¶ kosmicznego dla mnie...
administrator
Nawet nie bêdê udawaæ, ¿e wiem o co chodzi. Mnie siê to trochê kojarzy z autotramami (tak siê to chyba nazywa³o), kursuj±cymi w pocz±tku lat dwudziestych ulicami Odrow±¿a i Bia³o³êck±.
Użytkownik
Na pocz±tku zaintrygowa³ mnie sam fakt u¿ycia tego rodzaju pojazdów na tej kolejce. Zacz±³em wêszyæ i okazuje siê, ¿e Henri Pieper to jeden z prekursorów silników hybrydowych... Te "wagony-samochody" mog³y wygl±daæ tak:
Nieco wiêcej (choæ i tak niewiele) o tych pojazdach tutaj: http://www.hybrid-vehicle.org/hybrid-ve … story.html
Z tonu tej notatki wynika, ¿e to nie by³y jakie¶ mgliste plany ale co¶ mocno konkretnego...