Forum Stowarzyszenia
Moderator
Nie wiem, czy to się komuś na coś przyda, ale takie coś znalazłam na allegro:
http://www.allegro.pl/item289299544_kol … szawa.html
administrator
To akurat mam, ale miło, że o nas pamiętasz Fajna książeczka, owszem.
dzięki za link! długo polowałem na obniżkę po sezonie, jutro nabędę drogą kupna cena okazyjna (wcześniej wszędzie po 38 zeciszy) polecam także sklep PAROWOZIK w pasażu metra "świętokrzyska".
Moderator
gajos napisał:
dzięki za link! długo polowałem na obniżkę po sezonie, jutro nabędę drogą kupna cena okazyjna (wcześniej wszędzie po 38 zeciszy)
Cała przyjemność, po mojej stronie. Poluję na "Warszawskie Pożegnania" i "Warszawę sprzed lat" Kasprzyckiego, więc ostatnio trochę łażę po Allegro i zauważam różne ciekawe rzeczy (a przegapiam jeszcze więcej )
Parowozik zamknięty do końca roku więc dałem zarobić tej małej księgarni i w ten sposób mam grójecką i jabłonowską
z tematów kolejowych nic więcej nie mieli ale historyczne jak najbardziej, więc polecam może tam coś będzie.
Nasz Drogi Gość
emaus napisał:
Nie wiem, czy to się komuś na coś przyda, ale takie coś znalazłam
A ja takie coś.
[/url]
Zdrowia życze.
administrator
Bardzo ładne. Może się kiedyś do czegoś przyda Dziękuję.
Moderator
chrisfox napisał:
Może się kiedyś do czegoś przyda
Przyda się. Zobacz, Gajos chce kupić pas ziemi do Radzymina
Moderator
To jest jeden z projektów - niezrealizowany.
Użytkownik
Prasa w 1911 roku podała taką informację:
Czy ktoś kiedyś o tym słyszał? Nie znam się na kolejce a te wagony-samochody to coś kosmicznego dla mnie...
administrator
Nawet nie będę udawać, że wiem o co chodzi. Mnie się to trochę kojarzy z autotramami (tak się to chyba nazywało), kursującymi w początku lat dwudziestych ulicami Odrowąża i Białołęcką.
Użytkownik
Na początku zaintrygował mnie sam fakt użycia tego rodzaju pojazdów na tej kolejce. Zacząłem węszyć i okazuje się, że Henri Pieper to jeden z prekursorów silników hybrydowych... Te "wagony-samochody" mogły wyglądać tak:
Nieco więcej (choć i tak niewiele) o tych pojazdach tutaj: http://www.hybrid-vehicle.org/hybrid-ve … story.html
Z tonu tej notatki wynika, że to nie były jakieś mgliste plany ale coś mocno konkretnego...