Forum Stowarzyszenia
administrator
Coś mi takiego wczoraj wpadło w ręce:
Pierwsze skojarzenia: ślepa ściana po lewej, coś podobnego z prawej, perspektywa niedaleko zamknięta, co może świadczyć choćby o tym, że wylot z następnego skrzyżowania jest lekko przesunięty (w lewo?)... Na tej bliższej ślepej ścianie, brakuje wprawdzie charakterystycznych uszkodzeń tynku, ale te znane, mogą być odrobinę późniejsze...
Czyżby to była Franciszkańska?
(szybciutko i niechlujnie, bo nie mam czasu )
Moderator
Moje pierwsze wrazenie jest podobne.
administrator
Pisałem, że niechlujnie...
Oczywiście, wylot z kolejnego skrzyżowania, miał być przesunięty w prawo.
Moderator Kombinator
Moim zdaniem to Franciszkańska widziana od Bonifraterskiej ale na zachód - w stronę Nalewek (rzadsza perspektywa).
Poniżej nieco rozjaśniony obrazek:
Potwierdzenie można znaleźć oglądając zdjęcia na stronie W-wa 1939.
administrator
zaruk napisał:
Moim zdaniem to Franciszkańska widziana od Bonifraterskiej ale na zachód - w stronę Nalewek
Jakby tu powiedzieć... Czyżbym napisał, że na wschód? Właśnie ten przesunięty (w prawo, pewnie, że w prawo) wylot, miał nawiązywać do "skrzywionego" skrzyżowania z Nalewkami. Kierunek wschodni nie wchodził w grę jeszcze choćby z jednego względu - tory wychodzące z pętli na Nowiniarskiej. Czyli - zgadzamy się
Moderator Kombinator
Tak jest. Przepraszam za protekcjonalne potraktowanie sprawy
(po chwili)
Ale w zasadzie chyba nie ma za co przepraszać. Wyrażenie "ale na zachód" dotyczyło bardziej niezwykłego kierunku w jakim robiono zdjęcie, nie zaś Twojej wypowiedzi - wszak nie było w niej wzmianki o stronach świata, prawda?
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez zaruk (10.06.2008 21:16:44)
administrator
Się pogubiłem (jak to ja) - nie mam pojęcia, co jest niezwykłego w kierunku zachodnim
(co nie zmienia faktu, że przepraszać istotnie nie ma za co)
Może jeszcze spróbujmy się przymierzyć do datowania. Coś mi się zdaje, że to jednak przed wojną - nie ma uszkodzeń na ścianie budynku po lewej (pięknie widocznych na zdjęciach z ostrzału getta).
Moderator Kombinator
Też bym był za okresem przedwojennym:
- brak uszkodzeń na ulicy,
- nie widac opasek ani gwiazd (choć tu ograniczeniem jest słaba jakość zdjęcia),
- mała ilośc pieszych na ulicach,
- co do samochodu - powinien wypowiedzieć się znawca motoryzacji.
To wszystko jest oczywiście pisaniem palcem po wodzie.
administrator
Tak i mnie się wydawało. A samochód? Raczej by nam tu wiele nie dał - chyba, żeby to był model akurat z roku 1940
administrator
Kolejny "trochę znajomy" obrazek. Może odkrywam Amerykę, ale...
Nie wiem, kiedy to wykonano, ale z pewnością rzecz się działa na Lesznie. Ostatni budynek po prawej (południowej) stronie ulicy, to do dziś zachowany (zapewne już bardzo niedługo ) numer 81. Krótko mówiąc (dla tych, którym się nie chce spojrzeć na plan z numeracją), jest to widok od zachodu, tuż przed Żelazną.
Moderator Kombinator
Bardzo ładne zdjęcie. To chyba ostatnia zachowana kamienica na tym odcinku Leszna?
Moderator
chrisfox napisał:
Ostatni budynek po prawej (południowej) stronie ulicy, to do dziś zachowany (zapewne już bardzo niedługo ) numer 81.
To ten z miską klozetową na podwórku i kawałkiem oryginalnego muru obok ?
Co do datowania, raczej początek okupacji (1939 ?). Wziąłem pod uwagę zamiłowanie rasy panów do fotografowania zniszczeń spowodowanych ich aktywnością podczas oblężenia. Ponadto gruzy jeszcze nie uprzątnięte z ulicy i chodnika.
administrator
Na to wygląda. Przez chwilę odruchowo myślałem o Wroniej, ale przecież to nie przy Lesznie. Ten budynek chyba także długo już nie postoi - przygotowany do samorozbiórki, lub innej formy zniknięcia. Po wojnie ujęto mu pięter, teraz...
Zdjęcie pochodzi z 1939, czy popowstaniowe? Początkowo obstawiałem tę pierwszą ewentualność, ale patrząc na fotkę z getta...
...mam całkiem uzasadnione wątpliwości. Możemy się jeszcze czymś podeprzeć?
miglanc
Chris, spójrz na Leszno 89 w RG. Zdaje się, że była dwa razy szersza niż na tej fotce z bramą getta. Czyli tamto poprzednie chyba jednak wrześniowe.
Swoją drogą, post który pisałem przed chwilą gdzieś zniknął. Jakaś siła nieczysta.
Ostatnio edytowany przez roox (12.06.2008 08:08:45)
Moderator
roox napisał:
Chris, spójrz na Leszno 89 w RG. Zdaje się, że była dwa razy szersza niż na tej fotce z bramą getta. Czyli tamto poprzednie chyba jednak wrześniowe.
Mnie się też wydaje, że na fotografii z getta po prostu jest trochę posprzątane. Front kamienicy ma szerokość zmniejszoną o wyrwę po bombie (pocisku artyleryjskim).
miglanc
Yorik, błagam, wyedytuj swojego posta z moim cytatem, bo jest tam taki byk ortograficzny, że aż wstyd...
administrator
A (szybciutko, bo muszę się trochę poukładać ) w Gabarytach nie ma czasem błędu? Spójrzcie na budynek 91:
Czy on wygląda na graniczący z tym, opisanym jako 89?
Po mojemu, widać między nimi wolny (znacznie niżej zabudowany) plac - ten niby "89" to by raczej był numer 87 (co koresponduje zresztą z planami Leociaka).
Idę myśleć dalej
(po chwilce)
Edycją już się zająłem
administrator
Dalej:
Stanowczo, gabarytowe zdjęcie jest źle podpisane - widać tam nawet z lewej za drzewem charakterystyczny mur odgradzający od ulicy posesję 85.
(jeszcze chwila minęła)
87, nie 89 - to jedno. Zdjęcie pochodzi raczej z roku 1939 - to sprawa kolejna - potem pozostała z tego budynku jakaś jedna trzecia, co widać na obrazku z getta. Dzięki za wsparcie
miglanc
Możliwe, też zwróciłem uwagę na tą nieścisłość (odrobinę tam jest pomieszane jednak), ale nie mam możliwości jej zweryfikowania w tej chwili. Czyli posesja z murem miałaby nr 85, a nasza trafiona kamienica, tak jak piszesz - nr 87. Problem w tym, że nie ma foty posesji nr 85 w RG i stąd to zamieszanie.
administrator
Czyli: budynki widoczne na naszym obrazku, to (od prawej): fragment nr 91, zachodnia ściana a dalej resztki kamienicy 87, mur nr 85, później 83 i 81. Rzecz ciekawa - na ortofotomapie `45, wygląda to nieco inaczej
Teraz zgłupiałem...