Forum Stowarzyszenia
Moderator
chrisfox napisał:
Nie powiem, ¿e mi to przysz³o z ³atwo¶ci±, ostatnio wszystkie moje drogi prowadzi³y bynajmniej nie do BUW-u. Wczoraj nareszcie odebra³em depozyt. Ogromnie Ci, Tomku, dziêkujê - w imieniu w³asnym i nie tylko. ¯e te¿ Ci siê chcia³o... Zastanawiali¶my siê wczoraj nad jakim¶ - choæby wirtualnym - Pomnikiem Wdziêczno¶ci
Z tego, co pamiêtam, s± jeszcze do odbioru dwa komplety planów.
Na zdrowie:) Spiesze jeszcze wyjasnic, ze slabe odbitki na niektorych arkuszach nie sa wynikiem jakiejs fuszerki, tylko "oryginaly", ktorymi dysponuje, to kopie z lat 70., ktore ktos potajemnie wykonal, bo te mapy nie wiedziec dlaczego ( ale kto by trafil za komuchami) byly scisle tajne/poufne/nie dotykac-urzadzenie elektryczne itp. A technika wowczas byla nieco ubozsza od dzisiejszej, stad i te moje sa nie do konca wyrazne. Niemniej, probnie sobie jeden arkusz powiekszylem na tej zaprzyjaznionej kserokopiarce i o dziwo wszystko widac wtedy ok, lacznie z numerami dzialek hipotecznych. No ale nie jestem w stanie Wam wykonac w tylu kopiach takich powiekszen, bo wowczas z dotychczasowego jednego arkusza, robia sie dwa. W kazdym razie, wypije piwo za wcielenie do Waszej zaszczytnej sluzby tych papierow
pozdrowienia
P.S. Za pomniki dziekuje, zawsze sie zle czulem na swiecznikach, cokolach, nawet onegdaj na scenie z gitara chowalem sie z tylu
Ostatnio edytowany przez trzydziestka (18.06.2009 11:18:24)
administrator
¦liczne, ¶liczne!!!
Bardzo ³adny pomnik, w dobrej lokalizacji. Proponujê wystosowaæ petycjê do w³adz w sprawie dokonania drobnych zmian.
(da siê komu¶ parê z³otych i na pewno nie bêdzie problemu, potraktuj± nas ¿yczliwie)
Użytkownik
Czy kto¶ poza trzydziestk± marzy o w³asnym pomniku? A mo¿e nale¿y wystawiæ trzydziestce kolejny?
Odgrzebujê ten w±tek z zesz³ego roku, poniewa¿ bardzo chcia³bym staæ siê posiadaczem w³asnej odbitki tych planów. Ju¿ widzê te godziny i dni spêdzone przed arkuszami.
Je¿eli kto¶ tylko znalaz³by chwilkê czasu, by³bym zobowi±zany. Oczywi¶cie, pokryjê wszelkie koszty sporz±dzenia kopii, czy te¿ dostarczenia ich do Sródmie¶cia. Wystawiê pomnik
Pozdrowienia
administrator
W tej chwili nie pomogê. Mo¿e kto¶ ma te plany nieco bardziej na wierzchu, ni¿ ja?
(i bli¿ej do centrum? )
U¿ytkownik
-jerzy- napisał:
Odgrzebujê ten w±tek z zesz³ego roku, poniewa¿ bardzo chcia³bym staæ siê posiadaczem w³asnej odbitki tych planów. Ju¿ widzê te godziny i dni spêdzone przed arkuszami.
Je¿eli kto¶ tylko znalaz³by chwilkê czasu, by³bym zobowi±zany. Oczywi¶cie, pokryjê wszelkie koszty sporz±dzenia kopii, czy te¿ dostarczenia ich do Sródmie¶cia. Wystawiê pomnik
Pozdrowienia
Chêtnie pomogê. Chwilkê czasu posiadam, plany równie¿ (oczywi¶cie od Trzydziestki )i prawie codziennie bywam w ¦ródmie¶ciu.
Ostatnio edytowany przez emka 1471 (22.06.2010 20:29:03)
Użytkownik
Witam, czy przedmiotowy plan Warszawy obejmujê równie¿ obszar Bielan, z rejonu Huty Warszawa? I czy znajduj± siê na nim numery dzia³ek. Je¶li tak bardzo by³abym zainetresowana otrzymaniem odbitki:)? czy jest taka mo¿liwo¶æ?
administrator
Niestety, nie
To plany nieco starszej czê¶ci miasta, zdecydowanie od Bielan odleg³ej.
Numery dzia³ek (nie powiem, z jakiego okresu - raczej wspó³czesne) mo¿na znale¼æ tu: http://www.mapa.um.warszawa.pl/, w jednym z serwisów - bodaj¿e nazywa siê to Mapy W³asno¶ci albo Topograficzna Baza Danych. Trzeba jedynie uzbroiæ siê w cierpliwo¶æ (i spróbowaæ zapomnieæ o wszelkich niecenzuralnych okre¶leniach), bo to paskudztwo wprost uwielbia nie dzia³aæ - albo nie pokazywaæ akurat tych fragmentów, które nas interesuj±.
(po d³ugich i ciê¿kich cierpieniach)
Otworzy³o mi siê! To co¶, jak wygrana w totka, choæ chyba bardziej cieszy. Owszem, trzeba szukaæ w mapach w³asno¶ci. Pokazuj± stan z pa¼dziernika 2008.
Dzia³kê, któr± przed wojn± nieopatrznie kupili moi Dziadkowie posiada sobie szanowny Skarb szanownego Pañstwa a konkretnie moje ukochane Miasto Sto³eczne Warszawa - i chyba czuje siê z tym ca³kiem nie¼le.
Użytkownik
Witam po d³ugiej nieobecno¶ci, nie dajê sobie rady z umiejscowieniem na planie Warszawy- rok 1920 posesji, al.Jerozolimska 84, numer hipoteczny 1574o, w³a¶cicielka posesji Zalewska Balbina.Bardzo proszê o pomoc.
Użytkownik
Nie chcia³bym, ¿eby to zabrzmia³o jak w tym dowcipie o zegarkach rozdawanych wszystkim w Moskwie, ale niektóre z tych namiarów odpowiadaj± prawie takiej w³a¶nie posesji:
Zofja Zalewska, Al. Jerozolimska 36, nr hipot. 1574-O.
I co? Sporo siê zgadza, prawda?
Użytkownik
Od 1908 roku ,moja ciocia mieszka³a pod adresem Aleje Jerozolimskie 84 nr. hipoteczny 1574o.Dok³adnie taki adres podany jest w akcie ¶lubu. spis w³a¶cicieli z roku 1908 równie¿ takie dane potwierdza.Czy na terenie gdzie pó¼niej wybudowana bank by³y jakie¶ posesje mieszkalne, chocia¿ jest to strona nieparzysta ale widaæ, ze wszystko jest mo¿liwe.Czy móg³by¶ w przybli¿eniu okre¶liæ gdzie sta³ budynek Jerozolimskie 38.Dziêki za "ju¿" i pro¶ba o "jeszcze"
Użytkownik
Witam.
Podajê link do widoku kamienicy 1574o na warstwie map Lindley'a w serwisie http://www.mapa.um.warszawa.pl/mapa/Map … Historical :
http://www.mapa.um.warszawa.pl/mapa/Map … &S=250&O=0
Jak st±d wynika, by³a to kamienica naro¿na przy skrzy¿owaniu Alej Jerozolimskich z Marsza³kowsk±, od strony Widok. Jaki odpowiada³ jej numer tzw. policyjny w roku 1908, nie potrafiê powiedzieæ. Natomiast z informatora "Ca³a Warszawa" z roku 1930 (adres http://www.polona.pl/dlibra/doccontent2 … 28&lang=pl) wynika, ¿e w 1930 roku (a ¶ci¶lej w okresie robienia sk³adu) rzeczywi¶cie by³ to numer policyjny 36, i w³a¶cicielk± by³a Zalewska Zofja.
Z tego samego informatora wynika, ¿e pod numerem 38 a¿ do nru 52 w roku 1930 by³y tereny P.K.P. (Dworca Kolei Warszawsko-Wiedeñskiej).
Dla porównania na stronie http://warszawa.hostil.pl/taryffy.html, a konkretniej w indeksie taryf http://warszawa.hostil.pl/Zeszyt1.html mo¿na sprawdziæ, ¿e posesja 1574, póki nie by³a podzielona, nale¿a³a do ul. Widok, a w roku 1852 by³a ju¿ podzielona na 4 czê¶ci oznaczone literami a, b, c i d, nadal nale¿±ce do ul. Widok.