Kolejka Marecka - zaciekawiamy Warszaw±

Forum Stowarzyszenia

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

Ogłoszenie

Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka

#1 27.08.2008 19:55:23

whatfor

Użytkownik

SkÄ…d: Opole

plan Warszawy z numerami posesji

Szukam takiego planu od lat...
http://img396.imageshack.us/img396/5093/plan39bp8fr4.jpg
W³a¶nie na podstawie Ortofoto posk³ada³em sobie do kupy Wolê z kawa³kiem ¦ródmie¶cia, Starówkê j.w, oraz Czerniaków j.w [ciê¿ka robota...]. Nanios³em ju¿ niektóre wa¿ne obiekty [szpitale, szko³y, fabryki itd]. Chcê zrobiæ wielgan± mapê Powstania Warszawskiego - dzieñ po dniu, i do tego potrzebna jest w³a¶nie taka dok³adna mapa - plan z naniesionymi nr domów. Czy kto¶ wie, gdzie tego szukaæ?
U mnie bêdzie to wygl±da³o tak:
http://img300.imageshack.us/img300/5311/ortowolaprobkari6.jpg
To jest mini-próbka wielgachnej ca³o¶ci pt "Wola-Sródmie¶cie Zach". Oczywi¶cie nie jest moim zamiarem naniesienie teraz pe³nej numeracji - bo nie jest to konieczne, ale lubiê wiedzieæ gdzie dok³adnie by³a Okopowa 41 a gdzie 31A...

Ostatnio edytowany przez whatfor (27.08.2008 20:02:01)

#2 28.08.2008 04:54:19

Daros

Moderator

Re: plan Warszawy z numerami posesji

Fajny pomys³, taka mapa w wykonaniu osoby która ma du¿± wiedze o PW mo¿e byæ b. ciekawa. Trzymam kciuki.

#3 28.08.2008 05:33:12

zaruk

Moderator Kombinator

Witam.
Plan zamieszczony w Twoim po¶cie to (jak pewnie ju¿ wiesz) fragment wiêkszej ca³o¶ci, zamieszczonej na stronie http://warszawa.getto.pl/index.php
Nale¿y klikn±æ przycisk "Plan getta" i wy¶wietla siê piêkny plan (do ¶ci±gniêcia, ale fragmentami i trzeba go potem posk³adaæ ).
Ja korzystam z planów zamieszczonych w ksi±¿ce Leociaka/Engelking "Getto. Przewodnik po nieistniej±cym mie¶cie". S± bardzo dobre, niestety dotycz± tylko obszaru zwi±zanego z gettem warszawskim (du¿ym i ma³ym). S³u¿ê, je¶li masz du¿± pojemno¶æ skrzynki pocztowej. Je¶li chodzi o pozosta³e okolice Warszawy, to bardzo przydaj± siê plany sporz±dzone przez Pana Roberta Marcinkowskiego do "Ilustrowanego atlasu dawnej Warszawy". Choæ numeracja czê¶ci ulic (np Leszna) ró¿ni siê od tej, któr± podaj± Leociak/Engelking (uznawanej przez niektórych za prawid³ow±), to jest to nieoceniony materia³ dokumentalny zw³aszcza, ¿e uwzglêdnia dzieje budynków - okre¶la mianowicie czy i kiedy zosta³y zburzone. Do ¶ci±gniêcia ze strony http://zbyszek.evot.org
W³a¶ciciel tej strony - Pan Zbyszek - udostêpnia zainteresowanym mo¿liwo¶æ korzystania z dostêpnych tam materia³ów (m.in. posiada mniej dok³adn±, ale ciekaw± wersjê planów sporz±dzonych przez Lindleya), po skontaktowaniu siê z nim. Niestety, okresowo strona nie dzia³a (ale dzi¶ dzia³a ) z powodu bli¿ej nieznanych mi trudno¶ci technicznych. Pozdrawiam.

Powoli, dr±¿±c tunel, posuwa siê stra¿nik-kret
Z ma³± czerwon± latark± przypiêt± na czole.

#4 28.08.2008 06:10:18

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mio³
SkÄ…d: z getta

Mam jeden z planów Leociaka w postaci cyfrowej, piêknie zeskanowany swego czasu przez Rysia. Mogê Ci go podes³aæ - obawiam siê jednak, ¿e z przyczyn technicznych nie wcze¶niej, ni¿ w poniedzia³ek. W razie czego, przypomnij siê (najlepiej mailem, trudniej mi bêdzie to przegapiæ)

Rozczyn dzie³ Marksa wlany w bydl±t czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwn± miksturê

#5 28.08.2008 06:12:46

whatfor

Użytkownik

Wielkie dziêki za odpowied¼. Spróbujê skontaktowaæ siê z tym Zbyszkiem. Plan getta w wersji full – mam. Jest on jednak ma³o dok³adny; numeracja naniesiona jest wybiórczo, st±d np. ciê¿ko ustaliæ ow± Okopow±, ul. Mireckiego w ogóle nie wystêpuje… Zobaczymy, czy ten „p. Zbyszek” czêsto zagl±da do swojej skrzynki  Dziêki za zainteresowanie moim problemem!

#6 28.08.2008 06:17:15

whatfor

Użytkownik

ps. Jak kto¶ chce - mogê mu podes³aæ ten plan getta - wystarczy napisaæ Krzychu - przypomnê napewno!

#7 28.08.2008 19:19:02

ksiê¿yc_nad_gieesem

Moderator

SkÄ…d: Ciecierzyn

[Musisz być zalogowany, aby przeczytać ukrytą wiadomość]

Dopoki nie skorzysta³em z Internetu, nie podejrzewa³em,
¿e na swiecie jest tak wielu idiotow (C) Stanislaw Lem (1921-2006)

#8 28.08.2008 20:14:30

zaruk

Moderator Kombinator

ksiê¿yc_nad_gieesem napisał:

Ju¿ nie trzeba.

Wielkie dziêki. Tego mi by³o trzeba.

Powoli, dr±¿±c tunel, posuwa siê stra¿nik-kret
Z ma³± czerwon± latark± przypiêt± na czole.

#9 27.03.2009 21:47:13

Zbyszek Lisiecki

Nasz Drogi Go¶æ

Witam, dziêkujê, ¿e Zaruk umie¶ci³ info o moim archiwum. Jako adres podany zosta³ adres strony osobistej, z które ³atwo przej¶æ do archiwum pod adresem http://archiwum.evot.org .
Niestety sporo dostêpnego materia³u ma w±tpliwe prawa autorskie. To dotyczy w szczególno¶ci planów Warszawy. Dlatego ich wykorzystanie jest tylko na domowy u¿ytek. W razie publikacji nale¿y zwróciæ siê do autorów planów.
S³aba dostêpno¶æ archiwum jest zwi±zana z faktem, ¿e mój serwer jest postawiony na dynamicznym IP, który zmienia siê raz na 24 h, a wa¿niejsze serwery DNS-u uzupe³niaj± dane w³a¶nie raz na 24 h. Czyli po prostu w razie k³opotów proszê spróbowaæ godzinê pó¼niej.
pozdrawiam
Zbyszek Lisiecki

#10 27.03.2009 21:59:38

chrisfox

administrator

status 1

Dziêkujê za informacjê, równie¿ pozdrawiam

#11 24.04.2009 11:40:38

trzydziestka

Moderator

Trafilem tu troche przypadkiem, ale...ja mam te plany Warszawy, na bazie ktorych powstaly te, ktore podajecie powyzej. Sa tam zarowno numery posesji, jak i hipoteczne, dzia³ek. To sa sporawych rozmiarow p³achty, wiec zeby je skanowac, trzeba by miec skaner z duzym lustrem, a takowym nie dysponuje. Duzo latwiej mi je powielic, bo mam dostep do maszyny, ktora sluzy kopiowaniu i drukowaniu planow inzynierskich. Nie powiem  co tam dokladnie jest, bo to lezy w jakiejs tubie i nawet nie wiem w tej chwili gdzie, ale na pewno nie ma calego miasta. Pamietam, ze jest caly teren getta, Srodmiescie i na pewno jakis fragment Powisla. Czy cos jeszcze, zobacze. Jak ktos chetny, to zrobie odpowiednia liczbe kopii, a pozniej cos wymyslimy, zeby Wam je dostarczyc. Na razie....wpisujcie miasta, zebym wiedzial, ile tego mam powielic

Ostatnio edytowany przez trzydziestka (24.04.2009 11:43:43)

#12 24.04.2009 11:43:43

Yorik

Moderator

SkÄ…d: z Nienacka

Rzeszów siê ³adnie do Ciebie u¶miecha i poleca siê ³askawej pamiêci

ZDARZA SIÊ

#13 24.04.2009 11:45:13

trzydziestka

Moderator

Jurku, nie obiecam, ze z tub± w zêbach, w worku pokutnym, niczym do Canossy, na kolanach przywedruje do Rzeszowa, ale pewnie sie wykpie watpliwej jakosci uslugami PP

Edyta: Krzysskowi kiedyw wklejalem fragment tego planu z ¯elazn±,  na ¶.p. forum MPW...chyba?

Ostatnio edytowany przez trzydziestka (24.04.2009 11:47:10)

#14 24.04.2009 18:01:12

Yorik

Moderator

SkÄ…d: z Nienacka

trzydziestka napisał:

Jurku, nie obiecam, ze z tub± w zêbach, w worku pokutnym, niczym do Canossy, na kolanach przywedruje do Rzeszowa, ale pewnie sie wykpie watpliwej jakosci uslugami PP

Spokojnie.
Nic pilnego. Bêdê w sierpniu, to mo¿e jako¶ siê wreszcie zmacamy nie tylko wirtualnie. A co do Canossy (rozumiem, ¿e to jaka¶ miejscowo¶æ turystyczno -rekreacyjna z basenami, solariami, krêgielniami i pla¿± ), to z tub±, czy bez u mnie dla przyjació³ zawsze nocleg siê znajdzie. Nawet bez tuby. Bo pastê do zêbów jeszcze zaposiadam.
Wielkie dziêki Tomku. Pozdrawiam Ciê serdecznie

ZDARZA SIÊ

#15 24.04.2009 19:11:25

emka 1471

U¿ytkownik

Wie¶ Rakowiec zg³asza OGROMN¡ chêæ posiadania wymienionych przez Ciebie planów i p³aci jak za zbo¿e A do miast ¦ródmie¶cie, Mokotów, Wola udajê siê prawie co dnia wiêc chetnie odbiorê  w wyznaczonym miejscu.

#16 24.04.2009 23:24:37

chrisfox

administrator

status 1

Je¶li chodzi o mnie... Wiadomo.

Z tego, co widzia³em swego czasu na forum MPW wnioskujê, ¿e te plany maj± dla mnie ogromn± warto¶æ.

#17 25.04.2009 05:27:06

Daros

Moderator

ja te¿

#18 25.04.2009 08:27:51

trzydziestka

Moderator

No to nie ma problemu, jakos w przeciagu tygodnia postaram sie pokopiowac i dam tu glos. Lepszych r±k, jak tutejsze Szanowne Grono Znawcow i Odkrywcow, do ktorych by to moglo trafic, nie znam (wiem, kadzê, ale to w pelni uzasadnione kadzenie!). A ja nie mam ani czasu, ani takiej wiedzy, jak Wy. Nie mam tez nic z psa ogrodnika Za to uwielbiam zrobic sobie w WOLNY - PODKRESLAM! - sobotni poranek kawe i przegladac tutejsze watki, galerie i dyskusje. Czasem naprawde wpadam w oslupienie, jak czytam, np. ze: "zdjecie zostalo zrobione z czwartego pietra naroznego domu przy ul. X i Y z widokiem na wschodnia pierzeje ul. W"
Ta wiedza jest naprawde godna podziwu.
Szanowni - Krzysztof i S-ka - pomyslcie o jakiejs publikacji. Nawet w dalszej perspektywie. ¯al, zeby taka wiedza nie zostala zebrana i poukladana na kartach jakiejs ksiegi!
No i wyszla balwochwalcza agitka

Ostatnio edytowany przez trzydziestka (25.04.2009 08:29:49)

#19 25.04.2009 08:46:03

chrisfox

administrator

status 1

I agitki (i ba³wochwalstwo) czasem byæ musz±. Cz³owiek tak siê w tym wszystkim grzebie, d³ubie w nic nikogo nie obchodz±cych szczególikach, walczy z w³asn± niekompetencj± (to o mnie) i rozmaitymi oporami materii... Napiszê zupe³nie powa¿nie, co nieczêsto, jak wiecie, mi siê zdarza. Dobrze jest raz na jaki¶ czas, co¶ mi³ego - choæby i odrobinê by³o przesadzone - o tym, co siê robi, us³yszeæ. To wspiera, motywuje, nadaje sens. W imieniu naszej znakomitej ekipy, dziêkujê

#20 25.04.2009 11:06:48

trzydziestka

Moderator

W kazdej pasji sa takie momenty, zwatpienia i refleksji: po co to, na co to, poczucie znuzenia, zniechecenia itp. I tak jest, ze czasem jakies dobre slowo pomaga przywrocic "ustawienia domyslne". Ale tym razem nie bylo to moj± intencj±. Naprawde jestem pelen podziwu, a i gdzies sie tam pojawia uczucie zazdrosci (takiej zdrowej, nie mylic z zawiscia), ze sam sie nie potrafilem/nie potrafie pochylic nad tak ciekawym tematem. Kazdy, kto czuje te emocje, jakie towarzysza tym okruchom przeszlosci wie, ze warto i nalezy pielegnowac te pamiec. Jesli tylko bêdê móg³, zawsze bede Was wspieral, czy to jakims materialem, ktory wpadnie mi w rece, czy chocby owym dobrym slowem.
Tez jestem smiertelnie powazny w tej chwili

Czasy takie, ¿e na fb te¿ trzeba trochê istnieæ - zajrzyjcie do nas i tam. A tu jeste¶my ju¿ od dobrych dziesiêciu lat :)                                

adres IP

Stopka forum

RSS