Forum Stowarzyszenia
Moderator
Zbudowany Wasz± sprawno¶ci± w rozpoznawaniu ( nierozpoznawalnych zdawa³oby siê) zdjêæ wrzucê seriê 4 które od dawna spêdzaj± mi sen z oczu.
1.
2.
3.
4.
W GFH opisane zosta³y jako "Polish civilians on the Aryan side of Warsaw watching the ghetto burning".
plan sytuacyjny przedstawia siê nastêpuj±co:
Widaæ brukowan± ulicê z rynsztokiem, trakcjê tramwajow±, po prawej stronie majaczy siê komin?. Nie widaæ ani siatki ani muru. (jako¶æ zdjêæ jest s³aba).
Mam nieodparte wra¿enie ¿e to Okopowa ale w którym miejscu?
Ostatnio edytowany przez Daros (12.12.2008 13:19:14)
administrator
Wra¿enie te¿, od zawsze, mam podobne Jako¶ nigdy siê do tych zdjêæ na powa¿nie nie dobiera³em - i teraz chyba te¿ nie zd±¿ê
(ale chêtnie siê zapoznam z wynikami Waszych dociekañ )
Moderator Kombinator
Poniewa¿ nie mam pojêcia, co przedstawiaj± te zdjêcia, to trochê pokontestujê (najlepsza metoda ukrycia niewiedzy).
Wiem, ¿e takie uwagi zwykle niewiele wnosz±, ale mam kilka obiekcji.
P pierwsze - nie widzê muru, p³otu, drutów. Dostêp do ulicy poprzecznej dla ludno¶ci cywilnej wydaje siê byæ swobodny.
Po drugie: nie wygl±da to na p³on±ce getto - trwa akcja stra¿acka, wyra¼nie widaæ strumienie lej±cej siê wody. Na dachu domu w s±siedztwie po¿aru widaæ kogo¶ - moim zdaniem kobietê (uciek³a przed ogniem?). Takich sytuacji (my¶lê o gaszeniu ognia) przy tak licznej asy¶cie cywilów dotychczas nie ogl±da³em.
Po trzecie: Nie twierdzê, ¿e to nie Okopowa. Przejrza³em jednak dostêpne zdjêcia tej ulicy, trakcja opiera³a siê na podobnych dwustronnych wysiêgnikach siemensowskich, ale s³upy by³y kratownicowe. I na razie tyle.
Moderator
no w³asnie!. W s³upach to ja jestem kiepski i nie wiem gdzie jakie sta³y.
Z drugiej strony inna lokalizacja mi nie pasowa³a patrz±c na uk³ad cieni.
miglanc
Te¿ kiedy¶ my¶la³em, ¿e to Okopowa. Ale jak s³usznie Zaruk zwróci³ uwagê, tam s³upy by³y kratownicowe.
A na pierwszym zdjêciu, na dachu to chyba stra¿acy, w charakterystycznych jasnych kombinezonach.
Moderator
roox napisał:
A na pierwszym zdjêciu, na dachu to chyba stra¿acy, w charakterystycznych jasnych kombinezonach.
Mnie siê te¿ tak wydaje. Ten po prawej nawet trzyma widoczny w±¿ stra¿acki.
Moderator
Zdjecia z ebay'a
Je¿eli siê nie myle to jest to skrzyzowanie Marsza³kowskiej i Pró¿nej?
Użytkownik
Pró¿na 2 róg Marsza³kowska 149
Ostatnio edytowany przez lekr (17.12.2008 14:02:38)
Moderator
Jeszcze jedno pytanie. Czy ktos wie gdzie znajdowa³a sie ta brama?
Nasz Drogi Go¶æ
A czy to nie czasem ruiny budynku na ty³ach Teatru Wielkiego?Na ulicy Wierzbowej?
Moderator
Niestety nie, tamta brama mia³a kszta³t prostok±tny.
Moderator Kombinator
Swego czasu na aukcji sprzedawano seriê zdjêæ, bez w±tpienia pochodz±cych z Warszawy. W¶ród nich by³o kilka, których nie umiem dopasowaæ.
1. Nie wiem, czy to jest Warszawa.
2. Nieco cieplej, ale bez konkretów.
3. To ju¿ swojskie klimaty:
Mo¿e bêdzie siê Wam chcia³o pog³owiæ?
Moderator
trzeba zapytaæ Rooxa czy to nie £ód¼ (szczególnie 2)
Nasz Drogi Go¶æ
Na zdjêciu nr.1 na tle zniszczonego budynku po lewej stronie jest co¶ co wygl±da
jak rze¼ba czy fontanna, gdyby mo¿na ten obiekt rozja¶niæ to mo¿e by
to pomog³o w identyfikacji?.W ka¿dym razie jest to miasto w, którym by³o
getto bo jedna z postaci na zdjêciu nosi opaskê.
Nasz Drogi Go¶æ
A tak przy okazji identyfikacji tych zdjêæ pytanie do "uczonych w pi¶mie", czy ryksze
by³y u¿ywane jako ¶rodek komunikacji tylko w Warszawie czy tak¿e i w innych miastach?
Bo kiedy¶ spotka³em siê z informacj± ¿e ten ¶rodek komunikacji by³ wynalazkiem czysto
warszawskim.
Moderator Kombinator
Je¶li chodzi o riksze to karierê zrobi³y w Azji, a zw³aszcza w Japonii w XIX i I po³owie XX wieku. U¿ywane by³y - jak przeczyta³em - w wielu miastach okupowanej Europy, choæ nie wymieniono w jakich.
Wracaj±c do zdjêcia 1, nie widzê opisywanej przez Ciebie rze¼by lub fontanny - wzrok ju¿ nie ten i potrzebujê wyra¼nego wskazania
Nasz Drogi Go¶æ
Postaram ci siê to bardziej szczegó³owo opisaæ.Po lewej stronie zdjêcia jest wypalona
kamienica.Widaæ tylko górne piêtro, bo ni¿sze partie s± zas³oniête przez co¶ co wygl±da
jak kêpa krzewów.Licz±c okna od prawej widaæ piêæ okien ale dalsze partie budynku
s± zas³oniête przez to "co¶" co wystaje ponad liniê tych krzewów i co wed³ug mnie
jest uk³adem rze¼b(trzy postacie jedna stoi dwie siedz±) lub zwieñczeniem fontanny.
Moderator
Pytanie brzmi czy we wszystkich miastach by³y takie same riksze?
Porównuj±c inne warszawskie zdjêcia to te riksze s± identyczne.
Ponadto przed fotografuj±cym stoi znak "ust±p pierwszenstwa przejazdu" czyli za plecami fotografuj±cego jest ulica (wiêksza?) lub skrzy¿owanie.
miglanc
Daros napisał:
trzeba zapytaæ Rooxa czy to nie £ód¼ (szczególnie 2)
Daros, chyba przeceniasz moj± znajomo¶æ £odzi
Foto nr 1 wrzucone przez Zaruka, wyfl±da w moim odczuciu trochê ma³o warszawsko.
nr 2 - kamienica nie wygl±da na bardzo biedn±, ma du¿e przyzwoite witryny, nawierzchnia ulicy te¿ ³adna, wiêc nie mog± to byæ chyba peryferie. Poza tym w £odzi chyba nie by³o a¿ takich zniszczeñ jak po obronie Warszawy, Niemcy traktowali £ód¼ jako potencjalnie swoje miasto (spora mniejszo¶æ niemiecka), co by³o widoczne po w³±czeniu jej do Warthegau.
nr 3 - mocno pachnie mi to ¦ródmie¶ciem Po³udniowym, ten dwuspadowy (a mo¿e cztero...) zamykaj±cy perspektywê ulicy jest ciekawy.
To tyle mojej, nic nie wnosz±cej pisaniny
Moderator
3.
Ulica Pankiewicza w widoku od Alej Jerozolimskich do Nowogrodzkiej.
Wszystkie budynki istniej± do dzi¶ .
Od prawej: nr 5 - kamienica £apiñskiego na rogu Alej Jerozolimskich, nr 3 - budynek "o¶wiatowy" przez który przewinê³o siê kilka ró¿nych szkó³ i nr 1 - Pañstwowy Bank Rolny proj. Mariana Lalewicza róg Nowogrodzka 50. W ramach dowodów polecam wizjê lokaln± .
A ciekawy budynek u wylotu ulicy to Nowogrodzka 47 – d. kancelaria jarmarków we³nianych (rozebrany w 1950 r.):
Ostatnio edytowany przez Anek (15.01.2009 14:20:58)