Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Proszę Szanowne Grono o weryfikację mojego przypuszczenia, że jest to Muranowska nr. 14 i fragment nr. 16.
Moderator
Na 1 rzut oka wszystkie elementy pasują, w kamienicy nr 14 ilość osi, balkonów itp. 16 trochę mało szczegółów. Układ torów, skwerek odpowiada temu co widać na orto.
Trochę nie pasuje ta zagubiona 17-ka, ale Plac Narutowicza to nie jest
Reasumując z tym materiałem porównawczym co mam to by się zgadzał.
Moderator Kombinator
Tak. To jest prawidłowa lokalizacja. Szczerze gratuluję.
Użytkownik
http://zdjecia.polska.pl/katalog/galeri … d,5483.htm
chyba jest tu trochę zdjęć,których nie widziałam w galerii; większość jest podpisana 'ulica' ,'barykada' czy 'walki uliczne'; może ktoś zechce spojrzeć bardziej fachowym okiem?
administrator
Tak szybciutko (spojrzałem na kilka zdjęć, które nawet ja znam), można odnieść wrażenie, że autor już chyba po prostu nie miał siły podpisywać. Wklejanie zdjęć było męczące i na tym poprzestał. Ale - podkreślam - nie przyjrzałem się dokładniej z braku czasu.
miglanc
Daros napisał:
Trochę nie pasuje ta zagubiona 17-ka, ale Plac Narutowicza to nie jest
Jeśli zdjęcie jest z 1937 roku lub wcześniejsze, to ta 17-ka jest całkiem na swoim miejscu
Użytkownik
Dziękuję.
Wstawiam do Galerii.
Moderator
Znane zdjęcie z Powstania Warszawskiego. Wiem, że nie jest to na pewno Marszałkowska (wbrew ogólnie przypisywanej mu lokalizacji), tylko jakaś inna z ulic Śródmieścia, ale tu dopadła mnie wtórna amnezja. Jaką ulicę przedstawia to zdjęcie?
Moderator Kombinator
Widzę, że nie tylko Ciebie ta amnezja dopadła
Przy okazji - wszystkim forumowiczom, a w szczególności Sekcji Identyfikacyjnej życzę Wesołych Świąt, a w przyszłości wielu, wielu nieznanych dotąd zdjęć z Dzielnicy Północnej.
administrator
Zaraz, zaraz... Nie znaleźliście życzeń w innym wątku, czy to tylko akcja alternatywna (bo już nie wiem)?
(nie jestem aż taki, żeby nikomu nie życzyć )
Moderator
Ulica Rynkowa wcześniej zwała się Gnojną. Przebiegała na północny zachód od Grzybowskiej do Placu Żelaznej Bramy. Odchodziły od niej: na zachód Krochmalna i na północny wschód Skórzana (jakby rozwidlała się ze Skórzaną, a w tym rozwidleniu stał "Gościnny Dwór"). A ze znanych obiektów to "Gościnny Dwór" i Bazar Janaszka. Chyba, że coś poplątałem.
Moderator
Z wrodzonego lenistwa, przekupiuję swój post z kiedyś tam:
Gnojna na Mirowie zostala przemianowana na Rynkowa w roku 1914 lub 1915. Z jednej strony wspomina o tym Łoza w "Szkicach Warszawskich" ( 1958 r str. 176), z drugiej zas, potwierdza to wydany przez Pogotowie Ratunkowe "Kalendarz Informacyjno - Encyklopedyczny na rok zwyczajny 1915". Kalendarz ow, zawiera m.in. "Taryfe posesyj miasta Warszawy i przedmiescia Pragi", ktora glosi:
"ul. Rynkowa, od Grzybowskiej do Mirowskiej, cyrkul policyjny VII..."
Nazwa Gnojna jeszcze dlugo po tych latach pokutowala wsrod mieszkancow okolic Pl. Zelaznej Bramy, a przede wszystkim wsrod bywalcow, tak oslawionego przez Grzesiuka w "Balu na Gnojnej", lokalu "u Joska".
Użytkownik
Yorik napisał:
Ulica Rynkowa wcześniej zwała się Gnojną. Przebiegała na północny zachód od Grzybowskiej do Placu Żelaznej Bramy. Odchodziły od niej: na zachód Krochmalna i na północny wschód Skórzana (jakby rozwidlała się ze Skórzaną, a w tym rozwidleniu stał "Gościnny Dwór"). A ze znanych obiektów to "Gościnny Dwór" i Bazar Janaszka. Chyba, że coś poplątałem.
drobna literowka: ....Bazar Janasza
administrator
survey06 napisał:
drobna literowka: ....Bazar Janasza
Istotnie, literówka. Jurek, mieszkając daleko stąd, zna Warszawę lepiej, niż 99% miejscowych. No, z tymi 99% nieco przegiąłem. To jest zaokrąglone, znacznie, w dół.
Moderator
Może ktoś z was wie jaki to rejon Warszawy?:
miglanc
maryjan napisał:
2.
A skąd to przekonanie, że to Warszawa?
http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/25744/ … 99b0ada50/
Moderator
Jedno z wielu ciekawych zdjęć z wystawy w Porcie Czerniakowskim obejrzanych w trakcie spacerku, przy którym zatrzymaliśmy się na chwilę usiłując wytypować lokalizację dla znajdującego się na nim komina:
Z ortofotomapy wynika, że komin ów znajduje się tuż przy Hali Świętojerskiej, w miejscu której wcześniej mieściła się fabryka maszyn rolniczych braci Evansów.
Ale nie udało mi się znaleźć jaka fabryka działała tam w okresie międzywojennym (bo, że działała to widać )?