Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Pomocy !
"Chodzi" o tabliczki umieszczane na domach i podaj±ce lokalizacjê (odleg³o¶ci od budynku) najbli¿szego zaworu :wodnego, ppo¿,gazowego, telefonicznego itp. Obecnie wykonywane s± z tandetnego plastiku . Od lat 20-30 do 70-80 wykonywane by³y z blachy emaliowanej.
Kiedy¶ albo dawniej ni¿ kiedy¶ ,tabliczki takie wykonywane by³y z odlewu ( chyba cyna) . Zachowa³y siê tylko na : Pa³acu Prezydenckim ( 3 szt.) z literami LR, (chyba gaz), na Hali Mirowskiej ( 1 szt.) te¿ LR na Wiejskiej (pierwsza kamienica za oficyn± Gimnazjum Krolowej Jadwigi , z odlanym wzorem w³azu kana³owego ciê¿kiego) i chyba na Z±bkowskiej ale poniewa¿ jest pomalowana na niebiesko wiêc nie wiem czy te¿ odlewana i piszê "chyba". Podczas mocowania nowejgabloty z nazwa ksiegarni zerwano tabliczkê z domu na ul. Brackiej 20.
Jak nazywaj± siê takie tabliczki ? Mo¿e znamionowe?. Czy rzeczywi¶cie s± z cyny?. Czy LR to na pewno gaz?
Z takiego samego materia³u wykonywane by³y "pri Carie" dwujêzyczne tabliczki z nazwami ulic( po wkroczeniu Niemców, cyrylicê spi³owywano lub zamalowywano).
Kto wie niech co¶ powie bedê wdziêczny i nareszcie siê wy¶piê.
Acha , przy okazji tabliczek blaszanych emaliowanych. Na ul. Filtrowej róg Niepodleg³o¶ci 225 , na Prokuratorskiej oraz Z±bkowskiej ,zachowa³y siê bardzo oryginalne tabliczki dot. zaworów gazowych. S± one czarne a kluczykowy zawór gazowy jest intensywnie ¿ó³ty. Wed³ug mnie pochodz± z prze³omu lat 20 i 30
a wiêc kiedy budowano Koloniê Staszica.
administrator
Jedno, co mogê szybciutko napisaæ, to ¿e nie nazywa³bym ich raczej znamionowymi
(teraz idê spaæ, zaraz spacerek)
Moderator
Wed³ug wspó³czesnych norm nazywa siê je :" tabliczkami orientacyjnymi dla wodo- lub gazoci±gów".
Tabliczki odlewane L.R. (L=Leuchtgas?) s± te¿ na Mazowieckiej 11A, Solidarno¶ci 81, Miodowej 17, Krakowskim Przedmie¶ciu 52/54.
Tabliczki gazowe emaliowane : Filtrowa 63, Rakowiecka 47(?), S³upecka 9.
Jest jeszcze jeden rodzaj tabliczek odlewanych, szarych (cyna?) pochodz±cych z okresu przedwojennego:
Ta pochodzi z Dantyszka.
Co do liter L. R., to za uznaniem ich za oznaczenie sieci gazowej przemawia istnienie zaworów oznaczonych z kolei literami GALR:
Pierwsza siec gazowa budowa³o w Warszawie niemieckie towarzystwo z Dessau, st±d moje przypuszczenie, ¿e litera L mo¿e oznaczaæ s³owo Leuchtgas czyli gaz ¶wietlny. Na razie nie mam propozycji dla litery R (rohre by³o by zbyt proste) ani zestawu GALR.
£adny zestaw tabliczek ( nie mam pojêcia czego dotyczy ta owalna):
Ostatnio edytowany przez michel (18.04.2009 11:25:51)
Zbanowany
Fajnie, ¿e jest co¶ o tych tabliczkach maciupkich, bo zauwa¿y³em, ¿e niezauwa¿y³em ich od dawna.. (tych emaliowanych).
Albo siê ju¿ przyzwyczai³em ich niezauwa¿aæ, albo odby³a siê ich masowa zag³ada. Czy kto¶ jeszcze (nie)zauwa¿y³ to samo?
I pytanie: takie ¿ó³te - fiku¶ne w kszta³cie z jakich s± lat?
Ostatnio edytowany przez astrowiktor (22.12.2009 00:46:49)