Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Pomocy !
"Chodzi" o tabliczki umieszczane na domach i podające lokalizację (odległości od budynku) najbliższego zaworu :wodnego, ppoż,gazowego, telefonicznego itp. Obecnie wykonywane są z tandetnego plastiku . Od lat 20-30 do 70-80 wykonywane były z blachy emaliowanej.
Kiedyś albo dawniej niż kiedyś ,tabliczki takie wykonywane były z odlewu ( chyba cyna) . Zachowały się tylko na : Pałacu Prezydenckim ( 3 szt.) z literami LR, (chyba gaz), na Hali Mirowskiej ( 1 szt.) też LR na Wiejskiej (pierwsza kamienica za oficyną Gimnazjum Krolowej Jadwigi , z odlanym wzorem włazu kanałowego ciężkiego) i chyba na Ząbkowskiej ale ponieważ jest pomalowana na niebiesko więc nie wiem czy też odlewana i piszę "chyba". Podczas mocowania nowejgabloty z nazwa ksiegarni zerwano tabliczkę z domu na ul. Brackiej 20.
Jak nazywają się takie tabliczki ? Może znamionowe?. Czy rzeczywiście są z cyny?. Czy LR to na pewno gaz?
Z takiego samego materiału wykonywane były "pri Carie" dwujęzyczne tabliczki z nazwami ulic( po wkroczeniu Niemców, cyrylicę spiłowywano lub zamalowywano).
Kto wie niech coś powie bedę wdzięczny i nareszcie się wyśpię.
Acha , przy okazji tabliczek blaszanych emaliowanych. Na ul. Filtrowej róg Niepodległości 225 , na Prokuratorskiej oraz Ząbkowskiej ,zachowały się bardzo oryginalne tabliczki dot. zaworów gazowych. Są one czarne a kluczykowy zawór gazowy jest intensywnie żółty. Według mnie pochodzą z przełomu lat 20 i 30
a więc kiedy budowano Kolonię Staszica.
administrator
Jedno, co mogę szybciutko napisać, to że nie nazywałbym ich raczej znamionowymi
(teraz idę spać, zaraz spacerek)
Moderator
Według współczesnych norm nazywa się je :" tabliczkami orientacyjnymi dla wodo- lub gazociągów".
Tabliczki odlewane L.R. (L=Leuchtgas?) są też na Mazowieckiej 11A, Solidarności 81, Miodowej 17, Krakowskim Przedmieściu 52/54.
Tabliczki gazowe emaliowane : Filtrowa 63, Rakowiecka 47(?), Słupecka 9.
Jest jeszcze jeden rodzaj tabliczek odlewanych, szarych (cyna?) pochodzących z okresu przedwojennego:
Ta pochodzi z Dantyszka.
Co do liter L. R., to za uznaniem ich za oznaczenie sieci gazowej przemawia istnienie zaworów oznaczonych z kolei literami GALR:
Pierwsza siec gazowa budowało w Warszawie niemieckie towarzystwo z Dessau, stąd moje przypuszczenie, że litera L może oznaczać słowo Leuchtgas czyli gaz świetlny. Na razie nie mam propozycji dla litery R (rohre było by zbyt proste) ani zestawu GALR.
Ładny zestaw tabliczek ( nie mam pojęcia czego dotyczy ta owalna):
Ostatnio edytowany przez michel (18.04.2009 11:25:51)
Zbanowany
Fajnie, że jest coś o tych tabliczkach maciupkich, bo zauważyłem, że niezauważyłem ich od dawna.. (tych emaliowanych).
Albo się już przyzwyczaiłem ich niezauważać, albo odbyła się ich masowa zagłada. Czy ktoś jeszcze (nie)zauważył to samo?
I pytanie: takie żółte - fikuśne w kształcie z jakich są lat?
Ostatnio edytowany przez astrowiktor (22.12.2009 00:46:49)