Kolejka Marecka - zaciekawiamy Warszaw±

Forum Stowarzyszenia

Ogłoszenie

Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka

#1 18.06.2009 08:28:02

roox

miglanc

SkÄ…d: ורשה

trochê getta vol.4

Poniewa¿ 3. czê¶æ w±tku gettowego trochê siê rozci±gnê³a, pora rozpocz±æ nastêpn± i co¶ poidentyfikowaæ.

Na pocz±tek co¶ takiego, chyba niezbyt trudne, ale nie mam czasu przysi±¶æ i siê tym zaj±æ. Za to Koledzy z Sekcji Identyfikacyjnej roztrzaskaj± to pewnie w minutê
http://i44.tinypic.com/2yvt5a9.jpg
Acha, proszê siê raczej zbytnio nie sugerowaæ napisem "Gêsia" na tabliczce - moim zdaniem kogo¶ odrobinê ponios³a wyobra¼nia.

#2 18.06.2009 09:02:44

zaruk

Moderator Kombinator

Re: trochê getta vol.4

Róg Zamenhofa i Gêsiej. Po lewej dom Zamenhofa 28, dalej 26. ¦wietne zdjêcie.

Powoli, dr±¿±c tunel, posuwa siê stra¿nik-kret
Z ma³± czerwon± latark± przypiêt± na czole.

#3 18.06.2009 10:01:08

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mio³
SkÄ…d: z getta

Nie mam w tej chwili ¿adnych ciekawych obrazków, ani tym bardziej czasu na ich dok³adne ogl±danie, ale pozwolê sobie wrzuciæ ciekawostkê tekstow±. Niektórzy narzekaj±, ¿e na tym forum nie ma quizu A wiêc: nie getto, ale tak co¶ ko³o tego - gdzie (krótko) mieszka³ Ringelblum po powrocie z Trawnik w 1943? ¬ród³a na ogó³ podaj± do¶æ enigmatycznie, pewn± czê¶æ miasta. A adres?

Rozczyn dzie³ Marksa wlany w bydl±t czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwn± miksturê

#4 18.06.2009 10:12:40

zaruk

Moderator Kombinator

Grójecka 81?

#5 18.06.2009 10:43:20

chrisfox

administrator

status 1

O ile pamiêtam, 84 - ale akurat nie chodzi o Grójeck±, w ogóle

#6 18.06.2009 11:12:29

zaruk

Moderator Kombinator

Byæ mo¿e 84, informacja pochodzi ze strony warszawa.getto.pl.
Je¶li jednak Szef zalicza tê odpowied¼, to bardzo siê cieszê.

#7 18.06.2009 11:53:26

chrisfox

administrator

status 1

Co¶ chyba ¼le czytam... Staro¶æ, to przejdzie (prêdzej, czy pó¼niej).

Chyba siê muszê zacytowaæ:

chrisfox napisał:

akurat nie chodzi o Grójeck±, w ogóle

Po powrocie z Trawnik, Ringelblum - owszem - w koñcu do schronu na Grójeckiej powróci³, co siê zreszt±, jak wiemy, ¼le skoñczy³o. Przedtem jednak, mieszka³ krótko w zupe³nie innej czê¶ci miasta. I to o tamten adres pyta³em...

Tak przy okazji (o Grójeckiej) - Leociak podaje adres Grójecka 81, Sakowska chyba w ogóle nic, Eisenbach - 84. Chyba jednak to 81 jest poprawnym adresem schronu, gdy¿ dzi¶ tablica pami±tkowa mie¶ci siê po stronie nieparzystej, pod numerem 77.

#8 19.06.2009 07:32:58

chrisfox

administrator

status 1

Chyba muszê powoli zacz±æ ujawniaæ odpowied¼. Nieznana mi w tej chwili z nazwiska Stanis³awa, szwagierka oficera AK Teodora Pajewskiego, mieszka³a po wschodniej stronie Wis³y.

Natrafi³em w³a¶nie na relacjê Emilki Rozencwajg, która razem z Pajewskim wywioz³a Ringelbluma z Trawnik:

(...) W s±siedztwie tego obozu by³a polska piekarnia. Pajewski wszed³ do tej piekarni, ten piekarz by³ wcze¶niej umówiony (Berman to za³atwi³), a ja czeka³am na zewn±trz. Plan by³ taki, ¿e jak grupa bêdzie sz³a do pracy, to Ringelblum siê od³±czy i przyjdzie do piekarni, a my go stamt±d zabierzemy. Pajewski by³ w mundurze kolejarza. Drugi mundur mieli¶my dla Ringelbluma. Spotkali¶my go w piekarni, tam on siê przebra³ i ruszyli¶my. W odwrotnym kierunku ni¿ droga do Warszawy. On mnie tak mocno trzyma³ pod rêkê, ¿e potem mia³am krwiaki na ramieniu. Jak szli¶my, zaraz na pocz±tku, jak mijali¶my obóz, to dwóch esesmanów do nas krzycza³o: – Co ty panna z takimi starymi idziesz?! Chod¼ z nami! Ja im pomacha³am rêk±, pos³a³am ca³usa i poszli¶my dalej. Szli¶my kilka godzin, potem siedzieli¶my w lesie, mieli¶my jakie¶ jedzenie. Jak Ringelblum siê trochê uspokoi³, poszli¶my na stacjê i jako¶ szczê¶liwie dotarli¶my poci±giem do Warszawy. Wtedy moja rodzina by³a ko³o ¦ródborowa, wiêc tam siê zatrzymali¶my. A potem zawie¼li¶my go do Warszawy, na Pragê, do domu Pajewskiego.

(bardzo ciekawa ca³o¶æ tu: http://www.tygodnik.³omatko, mia³o byæ com.pl/numer/2703/grupinska.html)

#9 19.06.2009 21:45:35

chrisfox

administrator

status 1

Jutro na spacerze poka¿ê, gdzie

#10 20.06.2009 19:22:53

Daros

Moderator

Obiecana Waliców
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/81_1245525660.jpg

#11 20.06.2009 21:40:05

chrisfox

administrator

status 1

S³owo dajê, tego zdjêcia nie znam - lub przynajmniej nie kojarzê. Natomiast wcale bym nie by³ a¿ tak mocno przekonany, czy to aby na pewno Waliców. Przecie¿ tu nie ma w³a¶ciwie ¿adnych charakterystycznych szczegó³ów. Jak dla mnie, równie dobrze mo¿e to byæ choæby Okopowa przy Gêsiej. Wszyscy chyba znamy film, pokazuj±cy zbieranie zw³ok na wózek w jednym z budynków tam po³o¿onych.

A dla tych, którzy nie dotarli na spacer, rozwi±zanie zagadki: Radzymiñska 2.

#12 21.06.2009 08:44:32

Daros

Moderator

http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/81_1245573742.jpg
Radzymiñska 2

#13 21.06.2009 09:15:30

Daros

Moderator

Zdjêcie na Waliców  rozpoznane przez Pana Jagielskiego, obecnie wygl±da tak:
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/81_1245575564.jpg
pochodzi z tej broszury:
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/81_1245575507.jpg

chrisfox napisał:

Natomiast wcale bym nie by³ a¿ tak mocno przekonany, czy to aby na pewno Waliców. Przecie¿ tu nie ma w³a¶ciwie ¿adnych charakterystycznych szczegó³ów. Jak dla mnie, równie dobrze mo¿e to byæ choæby Okopowa przy Gêsiej.

Tu siê z Tob± zgodzê, ma³o szczegó³ów, podobnych bram by³o wiele. Mo¿e Pan Jagielski ma fotografie na której widaæ wiêcej szczegó³ów, co pozwoli³o mu na prawid³owa identyfikacjê?

Ostatnio edytowany przez Daros (21.06.2009 09:18:18)

#14 21.06.2009 10:36:01

chrisfox

administrator

status 1

Daros napisał:

Mo¿e Pan Jagielski ma fotografie na której widaæ wiêcej szczegó³ów

Mo¿e. Prawdê mówi±c, by³oby to jedyne rozs±dne wyt³umaczenie. Gdyby by³o inaczej - marnie.

Jedna rzecz nie podoba mi siê w tym zestawieniu strasznie - szeroko¶æ chodnika. A na fotografii z getta, dziêki widocznym osobom, ³atwo mo¿na oszacowaæ - tak szeroko¶æ chodnika, jezdni, jak i odleg³o¶æ do zamykaj±cej perspektywê ¶ciany. Jak dla mnie, nie pasuje. Sam odbój zreszt± te¿ nie. Krótko mówi±c, ja bym tak tego zdjêcia nie lokalizowa³.

#15 22.06.2009 12:48:13

roox

miglanc

Dziêki Daros za wrzucenie tej fotografii.
Sam nie wiem, te¿ mam pewne w±tpliwo¶ci co do lokalizacji. No ale my jeste¶my zwykli amatorzy, na dodatek sceptyczni i z³o¶liwi.
Mo¿e na oryginale daje siê co¶ wiêcej wypatrzyæ.

#16 22.06.2009 12:59:31

Daros

Moderator

chrisfox napisał:

Jedna rzecz nie podoba mi siê w tym zestawieniu strasznie - szeroko¶æ chodnika. A na fotografii z getta, dziêki widocznym osobom, ³atwo mo¿na oszacowaæ - tak szeroko¶æ chodnika, jezdni, jak i odleg³o¶æ do zamykaj±cej perspektywê ¶ciany. Jak dla mnie, nie pasuje. Sam odbój zreszt± te¿ nie. Krótko mówi±c, ja bym tak tego zdjêcia nie lokalizowa³.

Prawda jest taka, ¿e bram z takimi odbojami kiedy¶ by³o du¿o, teraz "nieco" mniej i ³atwiej jest dopasowaæ. Po wojnie szeroko¶æ chodnika mog³a ulec zmianie. W ka¿dym b±d¼ razie nadal nic nie wiemy.

#17 22.06.2009 13:45:43

chrisfox

administrator

status 1

Daros napisał:

Prawda jest taka

O, taka:

http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/2_1245677394.jpghttp://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/2_1245677288.jpg

Proszê, nie mówcie mi, ¿e to ten sam odbój. Ten na gettowym obrazku jest znacznie bardziej smuk³y i znacznie p³ycej osadzony w pod³o¿u, za to o wiele g³êbiej tkwi w tynku. I o ile stopieñ zag³êbienia w tynku mo¿e by siê jeszcze da³o t³umaczyæ jakim¶ powojennym przekrzywieniem ¿eliwnego elementu, to - pozwólcie - nie uwierzê, ¿e obecny poziom przejazdu bramnego jest od ówczesnego wy¿szy o jakie¶ (przynajmniej) 10 cm. Nie, a¿ takich cudów bym nie oczekiwa³.

Nie bardzo mam teraz czas (i ochotê ) brn±æ w to dalej - ale jesli kto¶ siê bêdzie upieraæ... Nie ma sprawy, mam jeszcze kilka powa¿nych zastrze¿eñ. Powiedzmy wyra¼nie - z dostêpnych zdjêæ jasno wynika, ¿e to nie tam.

(oczywi¶cie, gdyby kto¶ udowodni³ co¶ wrêcz przeciwnego, chêtnie odszczekam)

(po chwili)

Przy okazji. Wschodni chodnik nie poszerzy³ siê ponad dwukrotnie. Wystarczy spojrzeæ na znane zdjêcie wykonane z naro¿nika Ceglanej. Jest, jak by³o. Gdyby chodnik siê poszerzy³, jezdnia Waliców musia³aby siê przemie¶ciæ na zachód... Zreszt± na zdjêciu z getta, po drugiej stronie jezdni, przed murem, chyba w ogóle nie ma chodnika - a przy takim za³o¿eniu, powinien mieæ przynajmniej ze trzy metry szeroko¶ci. By³by widoczny, a¿ takie cuda siê na ogó³ nie zdarzaj±.

#18 22.06.2009 14:07:20

chrisfox

administrator

status 1

Jeszcze do³o¿ê - ju¿ oddzielnie, ¿eby nie dopisywaæ w nieskoñczono¶æ w tym samym po¶cie, który kto¶ ju¿ móg³ przeczytaæ. Jezdnia Waliców nie przesunê³a siê na tym odcinku. Pamiêtacie ¶liczny wpust chodnikowy Zieleniewskiego przy skrzy¿owaniu z Grzybowsk±? To jest dowód. Brednie nam próbuj± opowiadaæ, nie dajmy siê

Aha. Nie zaszkodzi w ogóle przyjrzeæ siê zdjêciom Waliców. To by³a ca³kiem szeroka ulica. Nic siê nie pozwê¿a³o, nie poprzesuwa³o.

#19 22.06.2009 14:22:59

roox

miglanc

Jedynie to zdjêcie mo¿e byæ usprawdliwieniem tej teorii
http://i41.tinypic.com/k36nte.gif
Ale póki co to niezbyt mocny argument.

#20 22.06.2009 14:30:31

chrisfox

administrator

status 1

Ale to w³a¶nie mia³em na my¶li. Tu chodnik jest szeroki, jak dzi¶.

Czasy takie, ¿e na fb te¿ trzeba trochê istnieæ - zajrzyjcie do nas i tam. A tu jeste¶my ju¿ od dobrych dziesiêciu lat :)                                

adres IP

Stopka forum

RSS