Forum Stowarzyszenia
miglanc
Kilka ujêæ wykonananych w 1937 roku w Warszawie, jedne bardziej znane i zidentyfikowane, inne nie...
Je¶li macie pomys³y co do lokalizacji, to tradycyjnie nie krêpujcie siê
1. Powszechnie znana Wo³yñska ku Zamenhofa
2. jw
3. jw
4. ¦wiêtokrzyska na skrzy¿owaniu z Jasn±
5. Pl. ¯elaznej Bramy - Go¶cinny Dwór, w tle kamienice Skórzana 4 i 2
6. ??????
7. ??????
8. ??????
9. Ch³odna przed Hal± Mirowsk±, po¶rodku wylot Ciep³ej
administrator
Tak szybciutko, widoczek z Go¶cinnym Dworem - mam wra¿enie - wykonano z Rynkowej na po³udnie. Budynek w tle, to by by³a Skórzana 2. Nie wszystko mi idealnie pasuje, ale...
(z zastrze¿eniem, ¿e ja siê w tych wszystkich Skórzanych nie specjalizujê )
Moderator Kombinator
Tak, jak pisa³ Chris - zdjêcie robione z Rynkowej - widoczne domy Skórzana 4 (fragment z wie¿yczk±) i 2 (po prawej). Zerknij na film, który wklei³em w Trochê Getta - tam jest to samo ujêcie w szerszej perspektywie.
miglanc
zaruk napisał:
Tak, jak pisa³ Chris - zdjêcie robione z Rynkowej - widoczne domy Skórzana 4 (fragment z wie¿yczk±) i 2 (po prawej). Zerknij na film, który wklei³em w Trochê Getta - tam jest to samo ujêcie w szerszej perspektywie.
Dziêki, faktycznie w filmie jest. Niestety obejrza³em go dopiero po Twojej uwadze.
I taki obrazek wygrzebany z dysku, gdzie spory fragment Skórznej i Rynkowej mamy jak na talerzu
Moderator
roox napisał:
To mo¿e byæ (ale nie musi ) widok z Ch³odnej w kierunku po³udniowym: na wprost wylot jakby przed³u¿enia Ciep³ej, po prawej naro¿nik budynku Koszar Mirowskich (Ch³odna 3), z lewej niskie zabudowania (Ch³odna 1?) z charakterystycznym wykoñczeniem (widaæ je na poni¿szym zdjêciu po prawej stronie, jak równie¿ wylot Ciep³ej). Wy¿szy budynek po lewej to ju¿ Plac Mirowski (bodaj¿e nr 17), a 1-piêtrowe zabudowania w g³êbi podejrzewam, ¿e mog± byæ w podwórzu miêdzy Placem Mirowskim, Ciep³± a Krochmaln±.
czyli co¶ takiego:
administrator
Dwa bli¿sze budynki siê zgadzaj±. Ten widoczny w prze¶wicie, mo¿na (raczej marnie) obejrzeæ sobie na lotniczych zdjêciach z 1944, choæ równie dobrze mo¿e to byæ Krochmalna 18/20. Fotografuj±cy bardzo siê pilnowa³, ¿eby mu w kadr nie wszed³ ani kawa³ek szyny, co mocno utrudnia identyfikacjê. Brawo
Moderator Kombinator
Ja pierdziu! Nie¼le, Ania.
miglanc
Jak mawiaj± Japoñczycy - pasimito
Ania, jestem pod wra¿eniem. Brawo!
miglanc
Identyfikacja fotki przez Aniê zaispirowa³a mnie do identyfikacji nastêpnej:
Wydaje mi siê, ¿e na obydwu zdjêciach widaæ od ty³u te same oficyny kamienic koñcowego odcinka Elektoralnej.
Po prostu Wiszniak odwróci³ siê o 180 stopni, podszed³ i pstrykn±³ drug± fotkê.
Moderator
To teraz ja przyklasnê .
Zgadzam siê ze swoim przedmówc± (przedpiszc±? ). Na poparcie mogê jeszcze tylko dorzuciæ widok z „Ostatniego spojrzenia” z zaznaczonymi ujêciami obu zdjêæ. Pasuje uk³ad budynków i parterowe przybudówki. Podobne s± te¿ elementy wspólne zdjêæ: cienie (od zachodu), kostka brukowa, latarenki uliczne, i nawet ¶pi±cy tragarze .
Ostatnio edytowany przez Anek (4.12.2008 11:15:41)
Moderator Kombinator
To, ¿e siê nie odzywam mo¿e ¶wiadczyæ tylko o tym, ¿e mi odjê³o mowê na widok Waszych poczynañ. G³êboki szacunek (Roox, czy zdjêcie ze stra¿± to fragment jakiej¶ wiêkszej ca³o¶ci?).
Mia³em nadziejê, ¿e wymy¶lê co¶ w kwestii zdjêcia przedstawiaj±cego sprzedawcê bajgli, ale niczego nie dokona³em. Mam jedynie wra¿enie, ¿e mo¿e to byæ Zamenhofa fotografowana spod pierzei zachodniej. Uk³ad torów wskazywa³by, ¿e skrêc± one lada moment na zachód - w przypadku Zamenhofa by³by to skrêt w Dzieln±. Niestety, nie mam wystarczaj±co dobrego zdjêcia aby potwierdziæ lub odrzuciæ tê hipotezê. Mo¿e komu¶ siê uda?
Moderator
Mnie intryguj± te napisy na szyldach, ale poza "Konfekcj±" i "J.C...." nic wiêcej nie jestem w stanie przeczytaæ .
Nie mamy gdzie¶ tych zdjêæ w wiêkszej rozdzielczo¶ci?
A przy okazji znalaz³am jeszcze jedno zdjêcie, na którym do¶æ dobrze widaæ ten zaznaczony przez Rooxa ramk± ma³y parterowy budyneczek na ty³ach pó³nocnego pawilonu Koszar Mirowskich, a ¿e ca³e to ujêcie Ch³odnej widzianej z wylotu Placu Mirowskiego jest ciekawe, wiêc je zamieszczê:
miglanc
zaruk napisał:
(Roox, czy zdjêcie ze stra¿± to fragment jakiej¶ wiêkszej ca³o¶ci?).
Nie takiej znowu wiêkszej, choæ w oryginale widaæ jeszcze kawa³ek tych oficyn po prawej. Ta fotografia jest w 11 tomie "Atlasu..." Zieliñskiego.
Nie chcia³o mi siê targaæ ceg³y do roboty i skanowaæ
miglanc
Chcia³em wróciæ do zdjêcia z bajglami
Wydaje mi siê, ¿e tak jak sprawdzi³o siê wcze¶niej, Wiszniak ne odszed³ zbyt daleko i cykn±³ kolejn± fotkê.
Wg mnie budynek w tle to Solna 12 sfotografowana z winkla Ogrodowej.
Pod balkonem widaæ szyld sk³adu wódek i win Cynamona (drugi widoczny na zdjêciu z RG przys³ania s³up) oraz okr±g³± wystaj±c± reklamê.
Na drugim zdjêciu z RG widaæ chyba natomiast s³up, który znalaz³ siê w kadrze.
Moderator Kombinator
Czyli Solna po¶rodku miêdzy Elektoraln± a Lesznem (nawiasem mówi±c, jaka ona w±ska - co dzieñ chodzê tamtêdy do pracy i widzê, ¿e wtedy mia³a szeroko¶æ dzisiejszego chodnika)? Je¶li chodzi o szczegó³y to chyba wszystko gra
A lekki skrêt torów na dole po prawej to ugiêcie skanowanej kartki... Wa¿na nauczka.
W ka¿dym razie du¿e brawko. By³o wiele kusz±cych tropów.
miglanc
Wracaj±c do zdjêcia nr 8, przypomnianego przez Wêgorza w innym z w±tków - wg moich podejrzeñ jest to ul. Pawia, mniej wiêcej na wysoko¶ci nr-u 31. Chwilowo nie przedstawiê ¿adnych dowodów na potwierdzenie tej tezy, bo nie mam ich pod rêk±, ale pó¼niej spróbujê...
A przy okazji kolejne klimatyczne zdjecie Wiszniaka, szkoda, ¿e takie ma³e.
Dla formalno¶ci dla niezorientowanych: Lubeckiego od Mi³ej w kierunku Gêsiej
Użytkownik
Mam nadziejê, ¿e pan Roman, jak to miewa³ w zwyczaju, obróci³ siê, zrobi³ parê kroków i cykn±³ kolejne piêkne ujêcie.
miglanc
Wracaj±c do obiecanych dowodów na lokalizacjê jednego ze zdjêæ Romana Vishniaca
Na tym kadrze lepiej widaæ cz³owieka ubranego w garnitur w pr±¿ki i kapelusz. Prawdopodobnie tego samego osobnika (a w ka¿dym razie identycznie ubranego ) Vishniac uchwyci³ na innej fotografii, wykonanej przy Pawiej 50
Tu lepiej widaæ szczegó³y ubioru delikwenta
Wspóln± cech± obu fotografii Vishniaca jest identyczne o¶wietlenie, uk³ad cieni itp., tylko go¶æ pod±¿a w innym kierunku.
Na koniec s³aby, bo mocno niewyra¼ny dowód z "Niedokoñczonego filmu" - ujêcie wykonane w okolicach Pawiej 50.
Uk³ad elewacji kamienicy z prawego brzegu kadru mocno przypomina t± ze zdjecia Vishniaca - zgada siê ilo¶æ osi, balkony na poszczególnych osiach, kszta³t otworów parteru i przejazdu bramnego i w koñcu ja¶niejszy odcieñ elewacji na parterze...
Uff!
Użytkownik
Mo¿e siê wyg³upiê, ale wydaje mi siê, ¿e to nie jest ta sama osoba - cz³owiek na pierwszym zdjêciu wydaje siê mieæ lepiej skrojony gajerek, no i nieco smuklejsz± sylwetkê... a przede wszystkim ten drugi ma kapelusz wci¶niêty na same uszy... taka by³a moda, wiêc wygl±daj± podobnie w mojej ocenie.
Moderator
Ale lokalizacja raczej dobra.