Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Mechanik Jarząbek napisał:
chrisfox napisał:
(nie ma się z czego śmiać)
wybieramy "kopiuj adres obrazka" (nie pamiętam, jak to się nazywa np. w IE, w firefoksie akurat tak)Po klknięciu prawym klawiszem wyskakuje ramka w której jest 9 aktywnych poleceń ..... ale nie ma "kopiuj adres obrazka" ....... i po ptokach
Za to jest:
- Zapisz obraz jako
- Wyślij obraz pocztą e-mail
- Drukuj obraz
- Przejdź do Moich obrazów
- Ustaw jako tło
- Ustaw jako element pulpitu
- Kopiuj
- Dodaj do ulubionych
- Własciwości
I w tej chwili jedynym sposobem umieszczenia zdjęcia z Galerii na Forum jest umieszczenie go przez Krzysia
Tak sobie chodzę po zakątkach forum i natknąłem się na powyższe.
Z tych 9 aktywnych poleceń trzeba wybrać ostatnie - właściwości.
Po jego wybraniu pokaże się oddzielne okienko, na którym jest m.in. adres obrazka (URL). Aby skopiować go do schowka zaznaczamy kursorem CAŁY adres lub w tym samym celu klikamy go dwukrotnie LPM (Lewy Przycik Myszy ), zostanie on podświetlony, wówczas PPM (Prawy PM) na tym adresie otwrzy menu z poleceniem "kopiuj", na który klikamy LPM i... mamy go w schowku. A potem to... już z górki czyli tak jak to wcześniej wyjaśniono czyli wklejenie między [img]a[/img] co wygląda tak:
[img ]http://jakiś_adres_skopiowany_przed_chwilą_do_schowka[/img]
(Oczywiście BEZ SPACJI w nawiasach i w adresie!
Może komuś się przyda?
Ostatnio edytowany przez polex (27.02.2009 14:56:30)
administrator
Pewnie już się przydało (wielokrotnie ). Obawiam się, że nie dotarłeś do następnego posta (#6).
Użytkownik
Ładny obciach
Nie dobrnąłem do ostatniego akapitu posta #6 - poprzestałem na zachęcie zmiany przeglądarki
administrator
Znam to. Niestety, też tak nieraz czytam
Użytkownik
Sorki za moje nieudolne próby wklejenia zdjęć. Spróbuję jeszcze raz może tym razem będzie już ok
Jest udało się!!! - HIP HIP HURA!!!
Brawa dla tej pani
To rzeczywiście jest prostrze niż się na początku wydaje
Ostatnio edytowany przez emka 1471 (26.04.2009 20:04:53)
Użytkownik
Metodą prób i błędów już wiem jak wklejać zdjęcia do galerii.W związku z tym mam pytanie, czy mogę również lokować zdjęcia wyszperane "gdzieś" i nie swoje.Proszę również o łopatologiczne instrukcje jak zamieścić zdjęcie w poście.Gdyby mógł to zrobić ktoś kto ma cierpliwość do "półanalfabetki komputerowej, to byłabym bardzo wdzięczna.
W związku umieszczeniem licznych zdjęć pomników, może wyodrębnić w galerii miejsce na ich prezentację.--I to by było na tyle.Uf !!!
administrator
(jak widać, jeszcze jestem - ostatnio wciąż życie mnie zaskakuje )
Po kolei. Gdybym o czymś zapomniał, monituj.
Zdjęcia wyszperane i nie swoje? A niby na czym my tu bazujemy? Nie żyłem w getcie - a na pewno nie robiłem w nim zdjęć. Jeśli pytasz o technikę umieszczania u nas czegoś takiego, jest identyczna - zapisujesz zdjęcie na swoim dysku i dalej postępujesz z nim, jak z każdym innym obrazkiem. Owszem, można też ominąć w takim przypadku nasza galerię, ale... Tu musisz przede wszystkim ocenić, czy źródło, z którego chcesz zdjęcie skopiować, przetrwa dłużej, niż dwa miesiące. Jeśli nie przeniesiesz zdjęcia do naszej galerii, zniknie ono z postu, gdy przestanie działać strona, z której je bierzesz. Niestety, lepiej jednak jest poświęcić nieco więcej czasu: najpierw zapisać obraz na swoim dysku, potem go umieścić w forumowej galerii a później z galerii skierować do wątku. Jeśli się jednak decydujesz na rozwiązanie uproszczone, recepta jest prosta:
1) klikasz na zdjęciu (na stronie, gdzie jest zamieszczone) prawym klawiszem myszy
2) rozwinie się menu, w którym... no właśnie, to już zależy, jaką masz przeglądarkę
3) jeśli korzystasz z tzw Internet Explodera , musisz kliknąć (oczywiście, lewym) na "kopiuj skrót"
4) w Firefoxie, będzie się to nazywało "kopiuj adres obrazka"
Teraz masz już skopiowany adres, pod którym zdjęcie jest dostępne. Dalej jest łatwo:
5) w poście, wpisujesz [img]6) zaraz za tym, klikasz prawym i w rozwijanym menu wybierasz opcję "wklej"
7) (bez spacji, zaraz za tekstem, który się wklei) wpisujesz[/img]
To wszystko
A co się tyczy zdjęcia, które już masz w naszej galerii, rzecz wygląda bardzo podobnie. Otwierasz galerię, klikasz w miniaturkę zdjęcia, które chcesz wstawić w post i dalej traktujesz je tak, jakby było umieszczone gdziekolwiek - realizujesz powyższe punkty od 1 do 7. Będzie dobrze, nie ma się czego bać
Aha, jeszcze jedno. W trakcie prób, nie obawiaj się korzystać z klawisza "Podgląd". Jeśli coś zrobisz nie tak, od razu to zobaczysz i będziesz mogła spokojnie zastanowić się, co trzeba poprawić.
O pomnikach obiecuję pomyśleć - ale to już będzie przyszły tydzień.
administrator
Jak widać powyżej, procedurę da się opanować
administrator
Uściśnij sobie. Teraz zapraszamy do spożytkowania nabytych umiejętności dla wspólnego dobra
(oczywiście, najlepiej zgodnie z - nieskomplikowanymi zresztą - regułami , dość się ostatnio nasprzątałem...)
Użytkownik
Muszę sprawdzić, czy jeszcze potrafię wklejać.
Uff, potrafię. W związku z tym uwidocznioną na obrazku nagrodę zgarniam do kieszeni.
Ostatnio edytowany przez Ricardo (23.11.2012 10:33:50)
administrator
Działa, widziałem