Forum Stowarzyszenia
Moderator
Nalewki 5 do 13 , po prawo Kramy Nalewkowskie 1935r
oraz
Ostatnio edytowany przez Daros (12.05.2009 13:23:34)
administrator
Nie mieliśmy tu jeszcze Nalewek? To błąd. Dobrze, że naprawiłeś
Użytkownik
1934
Ostatnio edytowany przez polex (18.05.2009 13:09:12)
administrator
Rzeczywiście. Wczoraj było widać, dziś jakoś nie. Tak to właśnie bywa - a zawsze namawiam do korzystania z naszych galerii...
Użytkownik
Jakoś dziwnie działają te krasnoludki - mam na myśli to co robią w komputerach, serwerach, kablach, monitorach itd itp.
Ja widzę te powyższe zdjęcia, więc musiały chyba coś nabroić skoro ich nie widzicie (te krasnoludki, oczywiście).
Toteż zgodnie z sugestią wrzuciłem te zdjęcia do galerii, dodając jeszcze dwa nowe. I tu spotkała mnie niespodzianka - krasnoludki chyba chciały nadrobić powyższe niedoróbki i w galerii pojawiły się te zdjęcia... podwójnie!!
A może to nie krasnoludki tylko coś czego nie kumam?
Moderator
Chyba im padł serwer. Jak wpisuję w przegladarkę-"apa.confessmedia.com" to mi pisze
,że nie można wyświetlić strony.
administrator
polex napisał:
w galerii pojawiły się te zdjęcia... podwójnie!!
Chyba ktoś z moderatorów już usunął duplikaty, bo widzę teraz pojedyncze obrazki. Tak, czy inaczej - wygląda dobrze.
(oczywiście, teraz z galerii śmiało można je wkleić do wątku - nie czynię tego, bo chwilowo nie mam czasu)
Moderator
chrisfox napisał:
Chyba ktoś z moderatorów już usunął duplikaty, bo widzę teraz pojedyńcze obrazki.
"Siebie wykluczam" - jak powiedział Staedtke do generała Wielingera.
Moderator
Gdyby kogos interesowalo, gdzie powyzsze fotki byly zrobione. Ta druga branza, to oczywiscie drukarnie. Na zdjeciu zreszta widac to nazwisko, choc bez ponizszego "wspomagacza", ciezko by bylo je odczytac.
administrator
Tak gwoli ścisłości, Sz. Kac kompletnie mi do Nalewek nie pasuje. Franciszkańska 20 (20? - piszę z pamięci, taki leniwy jestem), w ostateczności Świętojerska trzydzieści kilka (po parzystej stronie). Nie twierdzę, że to nie Nalewki, mówię tylko, że nie znalazłem.
Tak przy okazji. Czy to ten Szymek Kac, w którego bunkrze na terenie szczotkarzy (Świętojerska 34) zginął Szlengel? Ciekawa historia. Mieli wszelkie wygody, połączenie z kanałami, cztery tony żywności i nawet tunel do Ogrodu Krasińskich. Problem był w tym, że na wyjściu z tunelu rozłożyli się Niemcy...
administrator
No, w ostateczności może być Szmul Kac, kupiec. Mieszkał na Nalewkach 38, więc może to tam...
Moderator
Czy Szymon, to ja nie wiem, Sz., to moze byc tez Szmul. Owszem Franciszkanska, dokladnie 37, ale...po pierwsze w 1930 roku, a po drugie, zajmowal sie wowczas skórami. Szyld zas mowi o okryciach damskich i ubiorach dziecinnych. Znalazlem juz ponad dwadziescia przypadkow, ze ta sama osoba pomiedzy 1930, a 1937 rokiem zmieniala branze, a czasem rowniez adres. A te zdjecia sa, wedle podpisu z 1934. 4 lata handlu na Nalewkach, to epoka
EDIT: dzis nei mam czasu, ale jutro sprawdze jak to wyglada w ksiazce z 1937 roku.
Ostatnio edytowany przez trzydziestka (19.05.2009 17:32:25)
administrator
A ja z kolei spojrzałem na obrazki - i nie wiem
administrator
Jakoś nam te Nalewki leżą (nie leżą?). Może więc coś na (kolejny) Dobry Początek wkleję. Zdjęcie, którego kilka dni temu długo bez powodzenia szukałem - gdzieś mi się schowało. Zanim znów zniknie, popatrzmy. Unikat, nie znam innego zdjęcia tej - drugiej - nalewkowskiej bramy. Nie miałem pewności, ale są liście na drzewach - więc na pewno rok 1942..
Użytkownik
Książka telefoniczna Kac S.-sprzedaż skór miękkich-Franciszkańska 30.
Moderator
I to jest dobry przyklad prawdopodobnej migracji na przestrzeni kilku lat, bo ksiazka telefoniczna, jak sie domyslam, to ta z Biblioteki Kongresu 38, czy 39 rok.
Za pokojami umeblowanymi Kanała wisza Kalosze i Sniegowce. Pod 15 byly takowe w postaci spolki, jak ponizej.
Użytkownik
Tak to książka z Biblioteki Kongresu rok 1939.
Użytkownik
Lata 30.te
administrator
Szczerze mówiąc, te lata trzydzieste nie do końca do mnie trafiają. Budynek nr 38 (to ten drugi od lewej, pierwszy widoczny w całości) na zdjęciu z roku 1940 prezentuje znacznie uboższą elewację - najwyraźniej po remoncie nieco ją (zresztą nieładnie) unowocześniono. A tu na obrazku i ruch niewielki i automobil dość archaiczny... Ja bym raczej to zdjęcie lokował bliżej pierwszej, niż drugiej wojny.