Forum Stowarzyszenia
administrator
Jakoś tak mi się zajrzało dziś do Bundesarchiv... Ujrzałem m.in. widoczek jakby nieco znajomy:
Dostępne mi materiały porównawcze - elegancko mówiąc - nie dają możliwości nabrania przekonania. Niemniej, mam wrażenie, że maszerująca kolumna mija właśnie budynek Chłodna 5 (po prawej) i kierując się na wschód, wkracza na teren mirowskich koszar straży pożarnej.
(po kolejnej chwili zastanawiania się)
Nie, jednak właściwie jestem pewien
Moderator
Oddział na pewno "elektryczny". Już zmęczeni, a jeszcze tyle przed nimi... Mam nadzieję, że ich odstrzelili.
P.S.
Ciekaw jestem, jakie hasło poszło od fotografującego, skoro tych dwóch bydlaków na pierwszym planie trzyma w rękach "nocniki" w ten sposób?
Moderator Kombinator
Przed paroma dniami ściągnąłem kilka zdjęć z zaprzyjaźnionego forum. Większość z nich, ale nie potrafię powiedzieć czy wszystkie, zostały zrobione podczas PW. Jedno z nich wklejam (nie zostało tam zidentyfikowane):
To widok placu, gzie niegdyś stał Gościnny Dwór. Ujęcie od strony wylotu Zimnej, po prawej stronie ruiny domu Rynkowa 11, w głębi zabudowa ulicy Skórzanej.
Drugie pochodzi z albumu wystawionego aktualnie na sprzedaż przez Historical-Media. Zostało zrobione najpewniej w 1939 roku i przedstawia Plac Trzech Krzyży (od lewej numer 9, potem 11).