Forum Stowarzyszenia
administrator
Wszyscy zapewne wiedzą, o co chodzi i jak się w takim wątku poruszać - w razie czego, proponuję zajrzeć gdzieś obok. Poniżej spis zachowanych pokryw podziemnych komór transformatorowych.
- Chałubińskiego/Koszykowa, narożnik północno-wschodni
- Długa/Nalewki, przed Arsenałem
- Grzybowska/Jana Pawła II, narożnik pd-zach.
- Jagiellońska/Kłopotowskiego (pn-wsch) - nietypowa wielokątna pokrywa
- Kopernika 43
- Koszykowa/plac Starynkiewicza (obok przystanku autobusowego, vis à vis bramy do Filtrów)
- Krakowskie Przedmieście, obok Pałacu Tyszkiewiczów (przed Wizytkami)
- Królewska przy Marszałkowskiej, po stronie Ogrodu Saskiego
- Łazienki- aleja Chińska, w pobliżu Nowej Oranżerii
- Nowolipie przy szpitalu św. Zofii
- Nowowiejska/pl. Zbawiciela
- Nowowiejska/Polna
- Orla róg Elektoralnej, strona zachodnia
- Pankiewicza/Jerozolimskie, narożnik zachodni
- Plac Narutowicza między Filtrową a Grójecką ( nietypowa bo kwadratowa i z wielkim wywietrznikiem)
- Plac Zbawiciela między Marszałkowską a Armii Ludowej ( po restauracji)
- Senatorska, przed wschodnim skrzydłem Pałacu Prymasowskiego
- Senatorska róg Wierzbowej
- Sienkiewicza przy Pasażu Wiecha
- Skwer Mickiewicza
- Szpitalna 1
- Szucha przy placu Unii ( strona nieparzysta)
- Świętokrzyska/Czackiego
- Targowa na północ od Skaryszewskiej, strona parzysta
- Wierzbowa 9 (pl. Teatralny)
- Żelazna-Chłodna, narożnik pn-wsch
Jak widać w poście #4, konstrukcje naziemne interesują nas także.
Skorzystam jeszcze ze zdjęcia, wykonanego na Nowolipiu przez Anię:
Współpraca: Anek, Michel, Roox, Yorik, Węgorz
Aktualizacja 18.04.2017
Moderator
Mam jeszcze takie coś z ulicy Kopernika 43, przed Szpitalem Dziecięcym:
administrator
Cóż... To jest to, dziękuję
Klapka aryjska, to i lepiej wygląda
Moderator
Nie podziemna tylko naziemna, kioskowa obudowa transformatora, ale za to unikatowa - Karowa róg Dobrej (znaleziona przez Fryderyka)
Ostatnio edytowany przez Anek (14.11.2009 19:58:53)
Użytkownik
Komora podziemna, niestety pozbawiona pokrywy, zasypana i zalana asfaltem, znajduje się przy rogu Wilczej z Poznańską. Natomiast obudowa kioskowa stoi sobie przy zbiegu ulic Konopackiej, Strzeleckiej i 11 Listopada.
Ta ostatnia jest zapewne dobrze wszystkim znana, ale wymienionej jej tu nie było.
administrator
nexo napisał:
obudowa kioskowa stoi sobie przy zbiegu ulic Konopackiej, Strzeleckiej i 11 Listopada.
Ta ostatnia jest zapewne dobrze wszystkim znana, ale wymienionej jej tu nie było.
I właśnie za to dziękujemy. Bardzo poważnie
miglanc
Same podstawy kiosków też się gdzieniegdzie jeszcze zdarzają. Z tego co pamiętam z asfaltu wystaje jedna na rogu Górnośląskiej i Rozbrat, drugą widziałem chyba przy skrzyżowaniu Bonifraterska/Konwiktorska.
miglanc
To właśnie ta pozostałość z Bonifraterskiej przy Konwiktorskiej (narożnik od strony Polonii). Stary, dobry, uparcie wyłazi z pod asfaltu.
Chciałem cyknąć z bliska, ale kilkakrotnie próbowano mnie rozjechać
Ostatnio edytowany przez roox (14.09.2009 16:36:34)
miglanc
Kilka uzupełnień znanych i mniej znanych pozostałości transformatorów
Senatorska przy Pałacu Prymasowskim
Królewska przy Marszałkowskiej, po stronie Ogrodu Saskiego
Senatorska róg Wierzbowej
i trzy dodatkowe z Konwiktorskiej
Użytkownik
Trzy pierwsze fotki umieszczone przez Rooxa to rzecz jasna pokrywy od transformatorów podziemnych - jasna sprawa. Wyraźnie widać uchwyty pozwalające otworzyć te klapy.
Zastanawiam się jednak nad tymi poniższymi. Czy są to pokrywy od podziemnych czy też pozostałości tych kioskowych?
administrator
Dziadowskie trochę, nieprawdaż? Być może są to powojenne wynalazki, którymi zastąpiono oryginały. Uchwytów mogą nie mieć, bo wykonawca o tym nie pomyślał, albo nie zamierzano ich podnosić, albo stwierdzono, że jakby co, jakoś to będzie
Aha. Odpowiedziałem. Odrobinkę nie na temat. Oczywiście, są to pokrywy komór podziemnych. Transformatory kioskowe części podziemnej - o ile mi wiadomo - nie posiadały.
miglanc
Pod tym ostatnim na Konwiktorskiej wyraźnie wydać podziemną komorę. A tak całkiem poza tym, to nie przekreślałbym zupełnie tych pokryw jako przedwojennych - Konwiktorska przed wojną była raczej dość peryferyjną ulicą na obrzeżach Nowego Miasta. Dlatego jakiegoś szczególnie reprezantacyjnego charakteru elementów infrastruktury bym się nie doszukiwał (choć nowoczesne gazówki wz.1935 były).
administrator
Naturalnie, wcale się nie upieram. Choć prawdę mówiąc, wydaje mi się, że jeśli już decydowano się tam na budowę nowoczesnych podziemnych komór, dobór pokrywy nie powinien być uzasadniony peryferyjnym położeniem. Podejrzewam zresztą, że koszt takiej, czy innej był zbliżony - a skądinąd udział tych kosztów w całości przedsięwzięcia całkiem znikomy.
Przed chwilą pomyślałem sobie zresztą inaczej - od drugiej strony. Może te akurat pokrywy są wcześniejsze od tych eleganckich? Aczkolwiek chyba pierwsze podziemne komory pojawiły się bliżej centrum miasta - tam to zresztą było chyba bardziej logiczne. Może źle pamiętam, ale w jakiejś książce o elektryfikacji Warszawy coś na ten temat było. Latarnie?
Moderator
Jeszcze jedna obudowa kioskowa transformatora - Wybrzeże Kościuszkowskie róg Tamki
Moderator
Jeszcze kilka:
Szucha przy placu Unii ( strona nieparzysta)
Plac Zbawiciela między Marszałkowską a Armii Ludowej ( po restauracji)
Koszykowa/plac Starynkiewicza (obok przystanku autobusowego, vis à vis bramy do Filtrów)
Plac Narutowicza między Filtrową a Grójecką ( nietypowa bo kwadratowa i z wielkim wywietrznikiem)
Skwer Mickiewicza
Nikt tu jeszcze nie wspomniał, że obok zasadniczego włazu do komory (okrągłego) znajduje się zawsze (?) otwór wentylacyjny z żelazną kratką:
administrator
Tak teraz spojrzałem... Biada mi. Parę dni temu byłem o ten element pytany na Targowej - i nie wiedziałem
(ale teraz już wiem )
Moderator
Świętokrzyska/Czackiego
administrator
Zaktualizowane
Moderator
Żelazna róg Chłodnej (narożnik NE)
Użytkownik
Orla róg Elektoralna strona zachodnia. Zdjęcie wrzucę.