Forum Stowarzyszenia
Podczas odbudowy Starego Miasta po placu Zamkowym jeździła kolejka. Czy ktoś z Was ma może informacje skąd dokąd dokładnie, ewentualnie czy gdzieś na ten temat można poczytać? Fotki też mile widziane. Poniżej foto z książki Warszawa - stolica Polski (1949)
Ostatnio edytowany przez enejeio (22.01.2010 14:35:33)
Tym zdjęciem wprawiłem w osłupienie niejedną już osobę, bo w kolejkę na Targówku jeszcze wierzą że była, ale nie w tym miejscu.
Prawdopodobnie była to jedna z kolejek pracujących przy odgruzowywaniu miasta, i tyle też mogła mieć wspólnego z zamkiem. Po ułożeniu toru można wnioskować iż w tym miejscu mogła być "stacja początkowa" a miejsce docelowe to Muranów.
Wyszperałem na fotohistorii takie foty (słaba jakość, ale coś tam zawsze można dojrzeć). Widać tu parowóz i aż trzy tory prowadzące gdzieś w stronę Mariensztatu:
To mi wygląda na nabrzeże Wisły:
A tu mamy jeszcze wagoniki na ul. Freta
To nie wiem gdzie, ale parowóz cudny:
Wielkim miłośnikiem kolejek był również sam "prezydent" Polski - Towarzysz Tomasz (w kapeluszu i jasnym płaszczu, w środku):
Moderator
Może zbyt uogólnię ale tak jak dziś nie dziwi nas wywrotka na placu budowy tak niedgyś powszechnym widokiem były kolejki wąskotorowe. Zywot ich był krótki - czas realizacji inwestycji. Ustalenie dziś tras, niejednokrotnie zmienianych jest chyba niemożliwe. Możemy tylko niektóre umiejscowić na podstawie zachowanych fotografii.
Ostatnią jaką pamietam kolejką roboczą na terenie dzisiejszej Warszawy była kolejka przy budowie kolektora we Włochach, wzdłuż ulicy Dekarskiej wtedy chyba jeszcze Wyspiańskiego. Kilka koleb i lokomotywka spalinowa.
Mechanik Jarząbek napisał:
Może zbyt uogólnię ale tak jak dziś nie dziwi nas wywrotka na placu budowy tak niegdyś powszechnym widokiem były kolejki wąskotorowe. Żywot ich był krótki - czas realizacji inwestycji. Ustalenie dziś tras, niejednokrotnie zmienianych jest chyba niemożliwe. Możemy tylko niektóre umiejscowić na podstawie zachowanych fotografii.
Próbować można, a nawet trzeba.
Na szybkiego zrobiłem taką mapkę na podstawie dostępnych fotek:
Czy łączyła się ona z kolejką na ul. Freta - trudno stwierdzić - może przez Podwale...
Moderator
Świetnie. W takim razie prosimy o zamieszczanie zdjęć z kolejkami na terenie miasta. Weźmy na początek okres odbudowy Warszawy.
Mechanik Jarząbek napisał:
Świetnie. W takim razie prosimy o zamieszczanie zdjęć z kolejkami na terenie miasta. Weźmy na początek okres odbudowy Warszawy.
O Tak! Poszperajcie tu i tam, Koleżanki i Koledzy, każde foto mile widziane!
Pamiętam, że jakaś kolejka jest w albumie M. Kwiatkowskiego. Sprawdzę po powrocie do domu...
(Po powrocie do domu)
Zdjęcie zostało opisane jako Krakowskie Przedmieście (która to część ulicy?). Tory są poprowadzone "w poprzek" ale to może tylko takie złudzenie. Kolejka niestety nie ma parowozu, a "tylko" spalinówkę firmy Deutz, ale dobre i to. Wygląda to trochę jak obrazek z kopalni
Ostatnio edytowany przez enejeio (25.01.2010 07:29:13)
miglanc
Całkiem sporo zdjęć z kolejkami jest w "Sześcioletnim planie odbudowy Warszawy". Tylko nie wiem, czy będzie mi się chciało dzwigać tą cegłę do roboty do poskanowania.
roox napisał:
Całkiem sporo zdjęć z kolejkami jest w "Sześcioletnim planie odbudowy Warszawy". Tylko nie wiem, czy będzie mi się chciało dźwigać tą cegłę do roboty do poskanowania.
To może choć foty zrobione cyfrówką? Przynajmniej te najciekawsze ujęcia, gdzie "coś" widać...
Znalazłem jeszcze takie zdjęcie - kolejka i "kolejarz" wyglądają podobnie jak na #7. Wybaczcie, ale nie podejmę się zgadywania co to za miejsce. Może także Krakowskie Przedmieście?
Podpis oryginalny: Odgruzowywanie Warszawy przy użyciu kolejki wąskotorowej, Warszawa 1945-1946, fot. Z. Chomętowska, zb. MHW
miglanc
enejeio napisał:
Znalazłem jeszcze takie zdjęcie - kolejka i "kolejarz" wyglądają podobnie jak na #7. Wybaczcie, ale nie podejmę się zgadywania co to za miejsce. Może także Krakowskie Przedmieście?
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/ … 666671.jpg
Podpis oryginalny: Odgruzowywanie Warszawy przy użyciu kolejki wąskotorowej, Warszawa 1945-1946, fot. Z. Chomętowska, zb. MHW
To widok w Mazowiecką od Świętokrzyskiej/Pl. Napoleona. W tamtej okolicy kolejka gruzowa miała całkiem sporo do roboty.
roox napisał:
To widok w Mazowiecką od Świętokrzyskiej/Pl. Napoleona. W tamtej okolicy kolejka gruzowa miała całkiem sporo do roboty.
Dzięki! Ciekawe jak dalej biegła cała linia - Świętokrzyską do Nowego Światu, a potem...?
Użytkownik
enejeio napisał:
roox napisał:
Dzięki! Ciekawe jak dalej biegła cała linia - Świętokrzyską do Nowego Światu, a potem...?
Takie kolejki kolebowe zmieniały trasy bardzo często, czasami nawet z tygodnia na tydzień. Junacy "SP" potrafili w ciągu dnia ułożyć kilkaset metrów toru. Wszystko zależało od tego gdzie istniała potrzeba wywiezienia gruzu.
Moderator
np. na Zielnej
http://images40.fotosik.pl/249/26a256d3345cb35e.jpg
Super, doszła jeszcze Zielna! Ale prześwit toru jakiś duży się wydaje na tej fotce. Macie jeszcze jakieś foty z innych miejsc?
Oczywiście mam świadomość, że były to kolejki chwilowe, ale nawet jeśli kursowały na jakiejś trasie tylko kilka dni, warto to (chyba) zbadać. Czy może raczej "zrekonstruować" pi razy oko, na podstawie dostępnych materiałów... Ikonografii jak widać wcale nie brakuje
(dorzucone później)
Fotka z PAP-u, która rzuca nieco światła na układ torów pod Zamkiem:
Ostatnio edytowany przez enejeio (29.01.2010 14:01:57)
Moderator
Na Zielnej położono tory normalne.
Moderator
Tak mi się wydawało.
Moderator
roox napisał:
Całkiem sporo zdjęć z kolejkami jest w "Sześcioletnim planie odbudowy Warszawy".
Ja znalazłem tylko dwa, ale w moim Planie brak kilku stron.
Drugie zdjęcie to oczywistość, ale gdzie zrobiono pierwsze?
michel napisał:
Ja znalazłem tylko dwa, ale w moim Planie brak kilku stron.
Dzięki - pierwsza fota cudowna
Wpatruję się w nią i wpatruję, a im dłużej, tym wyraźniej słyszę melodię tego parowozu...
Co do lokalizacji, hmm, wygląda to jak fragment skarpy wiślanej. Ale gdzie i jak dokładnie nie mam pojęcia - para za dużo zasłania Zastanawiam się czy nad kolejką widać fragment trzeciego toru idącego do góry, czy to może zwykła ścieżka. Zdjęcie kapitalne w każdym bądź razie!
(po pewnym czasie)
Podobny wątek kolejki gruzowej znalazłem też u konkurencji:
http://www.werttrew.fora.pl/obiekty-i-m … ta,27.html
Nie tylko mnie interesują te sprawy
Ostatnio edytowany przez enejeio (29.01.2010 10:22:54)
Moderator
michel napisał:
Drugie zdjęcie to oczywistość, ale gdzie zrobiono pierwsze?
wygląda na miejsce gdzie dziś stoi pomnik Nike.
A to znacie?
http://i46.tinypic.com/wa5bx4.jpg
Ostatnio edytowany przez Daros (29.01.2010 14:23:19)