Kolejka Marecka - zaciekawiamy Warszaw±

Forum Stowarzyszenia

Ogłoszenie

Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka

#1 25.08.2010 19:25:28

mikiapole3

Użytkownik

Kolej marecka na Warszawikii

Za³o¿y³em konto i ten temat specjalnie, aby poinformowaæ was, ¿e na Warszawikii (znacie?) pojawi³ siê w³a¶nie artyku³ nt. kolejki mareckiej: http://warszawa.wikia.com/wiki/Kolej_marecka

Piszê oczywi¶cie w pro¶bie o wasze opinie oraz poprawki - mo¿ecie je swobodnie wprowadzaæ do artyku³u b±d¼ swoje sugestie nt. b³êdów, koniecznych zmian oraz elementów, które warto dodaæ wpisywaæ do dyskusji. Zapewniam, ¿e wszystko rozpatrzymy. Je¿eli chcecie podzieliæ siê na wolnej licencji jakimi¶ zdjêciami (nawet spoza granic Warszawy) to równie¿ zapraszam.

#2 27.08.2010 21:58:54

gajos

Użytkownik

5520043

Re: Kolej marecka na Warszawikii

Co do ostatniego zdania, to z pozosta³o¶ci na terenie Warszawy zachowa³a siê nastawnia, która obs³ugiwa³a tak¿e w±ski tor na przy stacji Targówek.

A gdyby kupiæ taki w±ski pas ziemii wzd³u¿ trasy do Radzymina?

#3 29.08.2010 11:01:24

Ksenofob

Użytkownik

mikiapole3 napisał:

Zapewniam, ¿e wszystko rozpatrzymy.

Pierwsza rzecz, której nie ma co rozpatrywaæ, tylko nale¿y natychmiast zmieniæ, to "Powstanie Warszawskie" napisane ma³± liter±. Wstyd!

Druga sprawa, to pierwsze zdanie: Kolej marecka – istniej±ca od 1897 do 1974 roku kolejka dojazdowa umo¿liwiaj±ca dotarcie z Radzymina i Marek wzd³u¿ ówczesnych ulic Generalskiej i Radzymiñskiej na Pragê.
Nie by³a to "kolejka dojazdowa" tylko zwyk³a kolej w±skotorowa. (Nb. samo has³o "Kolejka dojazdowa" na Warszawikii te¿ jest niew³a¶ciwe merytoryczne.) Równie¿ sformu³owanie umo¿liwiaj±ca dotarcie z Radzymina [...] na Pragê wprowadza (podobnie) w b³±d, sugeruj±c, ¿e by³a to kolejka dojazdowa, niczym wspó³czesna SKM, tymczasem:
-primo: podstaw± dochodów w pierwszym pó³wieczu - a¿ do koñca II wojny - by³y przewozy towarowe.
- secundo: pocz±tkowo kolej koñczy³a (czy raczej zaczyna³a) swój bieg na Targówku, który nie tylko nie by³ czê¶ci± Pragi, ale nawet nie nale¿a³ do Warszawy.
No i wreszcie ulica Generalska nosi³a swoje zaszczytne miano dopiero od 1939 roku (has³o w Warszawikii dotycz±ce tej ulicy jest niekoniecznie poprawne).

Po trzecie rozstaw szyn nie wynosi³ 800 mm, czy te¿ - nie zawsze wynosi³. W pocz±tku lat piêædziesi±tych szyny przekuto na 750 mm.

Po czwarte, to raczej przewozy pasa¿erskie funkcjonowa³y obok przewozów towarowych.

Po pi±te, "liniê wojenn±", wiod±c± odnog± ze Strugi przez Nieporêt do Zegrza rozebrano nie dlatego, ¿e frekwencja by³a znikoma, tylko z powodu pozbawienia Zegrza statusu twierdzy oraz wyeksploatowania infrastruktury (Wojskowa kolej w±skotorowa to zawsze tymczasowa prowizorka).

Po szóste, sformu³owanie "dzia³ania wojenne kampanii wrze¶niowej" zalatuje nieco PeeReLem. Lepsze by³oby "dzia³ania wojenne kampanii 1939 roku".

Po siódme, Kolei Mareckiej nie po³±czono z Kolej± Jab³onowsk±, na stacji "Most", tylko nieco poni¿ej. Okres³enie "doci±gniêto" jest chyba zbyt frywolne jak na has³o encyklopedyczne.

Po ósme, przebudowa Kolei wi±za³a siê raczej z budow± trasy W-Z, a nie z budow± alei ¦wierczewskiego. To by³y dwa elementy tego samego planu urbanistycznego. równie dobrze mo¿na by napisaæ, ¿e alejê ¦wierczewskiego zbudowano w zwi±zku z przebudow± Kolei Mareckiej.

Po dziewi±te, przewozy pasa¿erskie Kolei Mareckiej bynajmniej nie zosta³y "zast±pione kursami PKS", tylko kursami autobusowymi. Oprócz autobusowej komunikacji miêdzymiastowej do Radzymina dociera³y z warszawy tak¿e (od 1967 roku) miejskie autobusy MZK.

Po dziesi±te, tekst jest niekonsekwentny. Informacje s± fragmentaryczne i wewnêtrznie niespójne. Na przyk³ad: albo podaje siê szczegó³owe informacje o wszystkich zmianach tras, albo nie - trzeba siê na co¶ zdecydowaæ. Po za tym brakuje wielu istotnych informacji, chocia¿by oficjalnych nazw przedsiêbiorstwa, przyk³adowych danych statystycznych okre¶laj±cych zakres dzia³alno¶ci, danych o taborze, daty nacjonalizacji itp... Wypada³oby tak¿e napisaæ cokolwiek o przyczynach likwidacji Kolei Mareckiej.

^^^ Do¶æ d³uga lista, a we¼ pod uwagê, ¿e ja zupe³nie nie znam siê na Kolei Mareckiej. Nied³ugo pojawi siê Chrisfox. On siê zna.

X

#4 29.08.2010 18:21:07

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mio³
SkÄ…d: z getta

Nie wnikaj±c w ca³± resztê (wpad³em na chwilkê i nie mogê siê jeszcze zdecydowaæ - jestem, czy mnie nie ma ), w jednym miejscu muszê nie¶mia³o zapytaæ:

Ksenofob napisał:

ulica Generalska nosi³a swoje zaszczytne miano dopiero od 1939 roku

Czy to aby pewne? Wiem, ¿e funkcjonuje Legenda o von Fritschu, jednak z dokumentów, do których dotychczas mia³em dostêp, nic takiego nie wynika. Na niemieckich planach (od razu napiszê: wiem, bywa³y na nich niez³e b³êdy) z roku 1941, odcinek zachodni nazywa siê po nowemu - Wilnaerstrasse, na Targówku nadal Radzymiñska. W 1943 nazwa Wilnaerstrasse dotyczy ca³ej ulicy, w 1944 (i tu pewnie jest b³±d) ca³a nazywa siê Radzymiñsk±. Na powojennych planach z lat 1946 i 1947, te¿ mamy Radzymiñsk±. Zreszt±, miasto koñczy³o siê wówczas jeszcze na linii Trockiej i Kra¶nickiej a pó¼niejsza Generalska dopiero od tego miejsca siê zaczyna³a.

Rozczyn dzie³ Marksa wlany w bydl±t czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwn± miksturê

#5 29.08.2010 19:19:26

michel

Moderator

SkÄ…d: Warszawa

Ksenofob napisał:

Pierwsza rzecz, której nie ma co rozpatrywaæ, tylko nale¿y natychmiast zmieniæ, to "Powstanie Warszawskie" napisane ma³± liter±. Wstyd!

Wstydziæ siê powinien ten, kto nie zna zasad a zwraca uwagê i to jeszcze krzykiem.

"U¯YCIE MA£EJ LITERY
Ma³± liter± piszemy wszystkie wyrazy pospolite. Do nazw pospolitych pisanych ma³± liter± nale¿± tak¿e:
Nazwy wydarzeñ lub aktów dziejowych:
bitwa grunwaldzka, bitwa pod Grunwaldem, bitwa pod P³owcami, druga wojna ¶wiatowa, ho³d pruski, konferencja genewska, kongres wiedeñski, pokój toruñski, powstanie styczniowe, powstanie warszawskie, rewolucja francuska, traktat wersalski, unia lubelska, wojna chocimska, wojna trojañska, wojna trzydziestoletnia, porozumienia sierpniowe, obrady okr±g³ego sto³u, stan wojenny. Wyrazy i wyra¿enia Ojczyzna, Kraj, Orze³ Bia³y, Naród, Pañstwo, Rz±d itp. ze wzglêdów uczuciowych b±d¼ dla uwydatnienia szacunku tak¿e mo¿emy pisaæ wielk± liter±.
Z tego samego powodu wielk± liter± mo¿emy pisaæ nazwy wydarzeñ dziejowych: Powstanie Warszawskie, Unia Lubelska, Powstanie Styczniowe, Wiosna Ludów." [S³ownik ortograficzny jêzyka polskiego PWN] (podkre¶lenia moje).

#6 29.08.2010 22:47:39

Ksenofob

Użytkownik

michel napisał:

Ksenofob napisał:

Wstydziæ siê powinien ten, kto nie zna zasad a zwraca uwagê i to jeszcze krzykiem.

[...]ze wzglêdów uczuciowych b±d¼ dla uwydatnienia szacunku tak¿e mo¿emy pisaæ wielk± liter±.
Z tego samego powodu wielk± liter± mo¿emy pisaæ nazwy wydarzeñ dziejowych: Powstanie Warszawskie, Unia Lubelska, Powstanie Styczniowe, Wiosna Ludów." [S³ownik ortograficzny jêzyka polskiego PWN] (podkre¶lenia moje).

Wiêc wstyd¼ siê!
Na stronie po¶wiêconej Warszawie - na Warszawikii na przyk³ad - o Powstaniu Warszawskim trzeba pisaæ tak, aby uwydatniæ szacunek dla jego Uczestników.

Nowy s³ownik ortograficzny PWN, (Warszawa 2002) precyzuje:
U¿ycie wielkiej litery jest wyrazem jego postawy uczuciowej (np. szacunku, mi³o¶ci, przyja¼ni) w stosunku [...] do tego o czym pisze.

Wyk³adnia wydawnicza jest natomiast taka, ¿e w tekstach oficjalnych - a takim jest has³o w Wikipedii - nale¿y zachowaæ wszelkie mo¿liwe formy okazywania szacunku. Tak wiêc - pomijaj±c ju¿ to, czy na stronie po¶wiêconej Warszawie wypada pisaæ "Powstanie Warszawskie" ma³± liter± - jest to zwyk³y b³±d w sztuce.

EOT

chrisfox napisał:

Wiem, ¿e funkcjonuje Legenda o von Fritschu, jednak z dokumentów, do których dotychczas mia³em dostêp, nic takiego nie wynika.

Opowie¶æ jest spójna i logiczna, nie ma podstaw, ¿eby w ni± nie wierzyæ.

chrisfox napisał:

Na niemieckich planach (od razu napiszê: wiem, bywa³y na nich niez³e b³êdy) z roku 1941, odcinek zachodni nazywa siê po nowemu - Wilnaerstrasse, na Targówku nadal Radzymiñska. W 1943 nazwa Wilnaerstrasse dotyczy ca³ej ulicy, w 1944 (i tu pewnie jest b³±d) ca³a nazywa siê Radzymiñsk±. Na powojennych planach z lat 1946 i 1947, te¿ mamy Radzymiñsk±.

Zmiany nazw ulic za okupacji (zarówno niemieckiej, jak i pó¼niejszej) to czysta kosmetyka - polega³a przede wszystkim na zmianie tabliczek. Natomiast masowych zmian w ksiêgach hipotecznych nie wprowadzano. Ró¿nice na planach miast drukowanych za Niemca wynikaj± raczej z lekcewa¿enie nowych przepisów (wony rynek, brak cenzury), ni¿ ze zmian stanu faktycznego. Pod okupacj± sowieck± planów - szczególnie pierwszej po³owie lat '50 sytuacja by³a zupe³nie inna - nie by³o wolnego rynku, a i cenzura zajmowa³a siê takim duperelami. (No i nie wydawano map i planów - powsta³ zdaje siê jeden, z okazji festiwalu m³odzie¿y, na którym sfalsyfikowano rzeczywisto¶æ geograficzn±.)
Tak wiêc "niemieckie" plany (a tak naprawdê w wiêkszo¶ci polskie, okupacyjne) nie s± rzetelnym ¼ród³em historycznym.

chrisfox napisał:

Zreszt±, miasto koñczy³o siê wówczas jeszcze na linii Trockiej i Kra¶nickiej a pó¼niejsza Generalska dopiero od tego miejsca siê zaczyna³a.

Nie rzutuje.
A nawet wprost przeciwnie.
Straße to po niemiecku nie tylko ulica, ale i droga, szosa.
Generalstraße oznacza³o Szosê generalsk±. równie dobrze mo¿na by powiedzieæ, ¿e przed 1916 nie by³o na wschód od torów kolei obwodowej ulicy Radzymiñskiej. Nie by³o. By³a "szosa Radzymiñska".
Która automatycznie sta³a siê "ulic± Radzymiñsk±".
I taki sam mechanizm zastosowano podczas powiêkszania miasta w 1951 - nie tylko przy Generalskiej.
(Und da liegt der Hund begraben. Gdyby to by³a ulica miejska, to pewnie zauwa¿ono by niemieck± genezê nazwy. Skoro jednak by³a to szosa wiejska, to skorzystano z tradycyjnej, niemal zapominanej nazwy, zachowanej jedynie w wersji niemieckiej. No i powsta³a ulica Generalska...)

chrisfox napisał:

Ksenofob napisał:

ulica Generalska nosi³a swoje zaszczytne miano dopiero od 1939 roku

Czy to aby pewne?

Raczej tak - nawet je¶li nie widzieli¶my tabliczek z nazw± Generalstraße
Przemawia za tym miejsce ¶mierci Fritscha, upamiêtnienie tego¿ wydarzenia przez Niemców, niechêæ propagandzistów Geobelsa do wspominania nazwiska Fritscha (ci±gn±³ siê za nim skandal obyczajowy), uzus kreowania nazw ulic na terenach w³±czanych w sk³ad miasta, no i - co jest równie wa¿ne - dyskretna rezygnacja w³adz miasta z tej nazwy.
Brak dokumentów normatywnych to kwestia wtórna, któr± mo¿na pomin±æ.
W±tpliwo¶ci mo¿na by by³o mieæ dopiero wówczas, gdyby znalaz³ siê akt prawny nadaj±cy inkryminowanemu odcinkowi imiê "Radzyminautobahn", czy co¶ podobnego.

Jak chcesz, to poszukam Ci "twardych" dowodów. Ale dopiero wiosn±.
X

P.S. Bynajmniej nie upieram siê przy stwierdzeniu, ¿e nazwa zosta³a nadana w 1939 roku. Zdaje siê ¿e pierwszy oficjalny komunikat o zmianie nazw wydano 24 maja 1940.

Ostatnio edytowany przez Ksenofob (29.08.2010 22:55:46)

#7 30.08.2010 07:12:55

chrisfox

administrator

status 1

Tak szybciutko:

Pisz±c o legendzie, nie kwestionowa³em faktu upolowania von Fritscha akurat tu (w³a¶ciwie: tam). Sprawa jest znana - i mimo, i¿ ostatnio próbuje go sobie przyw³aszczyæ Sulejówek, bêdê Fritscha na Zaciszu broni³ jak niepodleg³o¶ci. Chodzi³o jedynie o legendê zwi±zan± z pó¼niejsz± nazw± Generalskiej.

Co za¶ siê tyczy obiecanych wiosennych dowodów, chêtnie poczekam (oczywi¶cie, staraj±c siê dbaæ o zdrowie ). Gdy¿ - póki co - przekonany siê niestety nie czujê, ani trochê.

I teraz trochê wreszcie o czym innym.

mikiapole3 napisał:

Za³o¿y³em konto i ten temat specjalnie, aby poinformowaæ was, ¿e na Warszawikii (znacie?) pojawi³ siê w³a¶nie artyku³ nt. kolejki mareckiej: http://warszawa.wikia.com/wiki/Kolej_marecka

Bardzo to prawid³owe podej¶cie, dziêkujê za informacjê.

mikiapole3 napisał:

Piszê oczywi¶cie w pro¶bie o wasze opinie oraz poprawki - mo¿ecie je swobodnie wprowadzaæ do artyku³u b±d¼ swoje sugestie nt. b³êdów, koniecznych zmian oraz elementów, które warto dodaæ wpisywaæ do dyskusji. Zapewniam, ¿e wszystko rozpatrzymy.

A tu - przynajmniej jak dla mnie - jest problem Je¶li mechanizm wygl±da, jak na wikipedii (z któr± kiedy¶ bezsensownie w sprawie kolejki próbowa³em na jej terenie i zasadach walczyæ* ) - a zapewne jest jaki¶ taki - stanowczo szkoda mi czasu i si³, nawet gdybym mia³ jakie¶ istotne uwagi. Tak wiêc, mo¿e jakie¶ moje wra¿enia (jeszcze nie czyta³em i pewnie chwilê to jeszcze potrwa, zanim siê zapoznam) pojawi± siê tu - bo tu moje miejsce - nie tam. To naturalnie mo¿e spowodowaæ (i zapewne spowoduje), ¿e nie zostan± zauwa¿one i uwzglêdnione. Có¿, trudno.

*) Gdzie¶ na forum to opisa³em. Totalny idiotyzm, kilkakrotnie wywalano mi link do mojej kolejkowej strony. Dlaczego? Bo oni nie toleruj± odno¶ników do stron komercyjnych. Uprzejmie prosimy: udowodnij, ze nie jeste¶ wielb³±dem. Wszystko rozpatrzymy.

#8 30.08.2010 08:35:19

chrisfox

administrator

status 1

Ano, popatrzy³em, do¶æ pobie¿nie - inna rzecz, ¿e zbyt wiele do czytania nie ma. I dwie drobne uwagi na dobry pocz±tek:

1. "Zewnêtrzny" odno¶nik nazywa siê "Zdjêcia ze stacji Targówek". Prowadzi do jednego znanego obrazka umieszczonego na Imageshack - raczej zreszt± pochodz±cego z mojej strony, gdy¿ tam od dawna funkcjonuj±cego. Zdjêæ z Targówka zreszt± jest tam ca³kiem sporo, po có¿ wiêc dubluj±cy siê z tamt± zawarto¶ci± i - powiedzmy szczerze - niezbyt obszern± tre¶æ nios±cy odno¶nik?
2. W granicach Warszawy zachowa³y siê przynajmniej dwa relikty kolejki - oprócz wspomnianej ju¿ powy¿ej nastawni, jest jeszcze (tzn. jeszcze wiosn± by³a) pami±tka po ³±cznicy Jurgensa - s³upek na Strzeleckiej.

W tym, co jest, zauwa¿a siê nie¶cis³o¶ci i niekonsekwencje - jakby trochê brakowa³o wytrwa³o¶ci, co mnie zreszt± nie dziwi, bo temat wbrew w±skiej nazwie, ca³kiem niew±ski Dlaczego wspomniana jest bocznica do Izabelina (istniej±ca zreszt± chyba nieco d³u¿ej, ni¿ rok - jest takla tabelka: http://www.marki.net.pl/kolejka/bocznice.html) a nie ma mowy o znacznie d³u¿szej odnodze do po³o¿onego dalej tartaku Koterwy? Dlaczego mowa jest o linii Struga-Zegrze a nie ma s³owa o jej przed³u¿eniu do Wawra? Itd.

#9 30.08.2010 09:15:48

balcerek

sekcja gimnastyczna

Po szóste, sformu³owanie "dzia³ania wojenne kampanii wrze¶niowej" zalatuje nieco PeeReLem. Lepsze by³oby "dzia³ania wojenne kampanii 1939 roku".

Semantyka nigdy nie by³a moj± najmocniejsz± stron±. Dlatego moje pytanie brzmi - dlaczego?

#10 30.08.2010 12:21:39

Ksenofob

Użytkownik

chrisfox napisał:

Gdy¿ - póki co - przekonany siê niestety nie czujê, ani trochê.

Ja kopii kruszyæ nie zamierzam, ale nie za bardzo rozumiem, do czego trzeba Ciê przekonywaæ?

balcerek napisał:

Semantyka nigdy nie by³a moj± najmocniejsz± stron±. Dlatego moje pytanie brzmi - dlaczego?

Dlatego, ¿e to okre¶lenie polityczne, a nie historyczne.
Pod panowaniem PZPR historia najnowsza by³a traktowana dialektycznie, a 1939 rok by³ rozumiany w kategoriach determinizmu historycznego. Pilnowa³a tego m.in. G³ówny Urz±d Kontroli Prasy, Publikacji i Widowisk. Zapisami cenzorskimi objête by³y niemal wszystkie okre¶lenia kampanii 1939 roku oprócz "Wojna Obronna" orz "Kampania Wrze¶niowa".
"Wojna Obronna" by³o terminem obowi±zkowym dla politruków i oficjalnych historyków. Wed³ug nauki marksistowskiej w wyniku tej w³a¶nie wojny zakoñczy³a swoje istnienie bur¿uazyjna Rzeczpospolita Polska, bêd±ca - zgodnie z zasadami determinizmu historycznego - jedynie etapem na drodze ku pañstwu opartemu na zasadach marksistowsko-leninowskich. PRL powsta³ w wyniku Wojny Wyzwoleñczej Narodu Polskiego, rozpoczêtej 5 pa¼dziernika 1939 roku. Dzi¶ tego terminu w publikacjach naukowych siê nie u¿ywa w ogóle.(Czasami tylko pojawia siê w Wikipedii i podobnych "fachowych" stronach.)
"Kampania Wrze¶niowa" by³o druga nazw±, która mogli stosowaæ ci, którzy nie zgadzali siê na marksistowsk± wyk³adniê dziejów. Dotyczy³o to przede wszystkim ¶rodowisk kombatanckich. Nazwa - choæ niew³a¶ciwa z perspektywy marksizmu-leninizmu - by³a wygodna dla wszystkich wrogów II RP, bo podkre¶la³a krótko¶æ dzia³añ wojennych, oraz pozwala³a unikn±æ pytañ o wszystko to, co toczy³o siê w pa¼dzierniku, czyli o Sowietów. Ot, taka dialektyczna sztuczka.
Dzi¶ w najnowszej literaturze u¿ywa siê neutralnych politycznie i w³a¶ciwych merytorycznie terminów "kampania 1939 roku", lub "kampania Polska 1939 roku".
Nie to, ¿eby "kampania wrze¶niowa" to by³ jaki¶ b³±d, ale dzi¶ ju¿ trochê zalatuje przesz³o¶ci± i jest raczej dowodem na brak fachowo¶ci - tak, jak by¶ napisa³ "cyngiel" zamiast "spust"
Mi osobi¶cie te¿ zdarza siê powiedzieæ "kampania wrze¶niowa", ale w tekstach pisanych, szczególnie oficjalnych - nigdy.

X

P.S. Tylko nie dyskutujmy proszê o tym, kto pierwszy u¿y³ "kampanii wrze¶niowej", ani o tym, jak ma siê to wszystko do wspó³czesnych decyzji wyborczych, bo nie ma to zbyt wiele sensu.

Ostatnio edytowany przez Ksenofob (30.08.2010 12:22:00)

#11 30.08.2010 12:31:53

Mechanik Jarz±bek

Moderator

Ksenofob napisał:

oraz pozwala³a unikn±æ pytañ o wszystko to, co toczy³o siê w pa¼dzierniku, czyli o Sowietów.

A ci niby kiedy ruszyli, w pa¼dzierniku? Po co ta ca³a pisanina? To nie ten temat.

#12 30.08.2010 13:29:37

michel

Moderator

Ksenofob, nie za du¿o tu zadêcia i propagandy  antypropagandowej?

#13 30.08.2010 13:52:52

chrisfox

administrator

status 1

Ksenofob napisał:

nie za bardzo rozumiem, do czego trzeba Ciê przekonywaæ?

Nie napisa³em? Kompletnie nie jestem przekonany co do tego, ¿e:
- w ogóle mia³a miejsce zmiana nazwy Radzymiñskiej na Generalsk± (sk±din±d wydaje mi siê, ¿e w ogóle nigdy to siê nie sta³o, gdy¿ pó¼niejsza Generalska pojawi³a siê na odcinku le¿±cym przedtem poza granic± miasta, który ulic± Radzymiñsk± nigdy nie by³ - to raczej Generalska zosta³a jaki¶ czas temu dla niepoznaki przezwana Radzymiñsk± )
- nazwa "Generalska" pojawi³a siê w roku 1939 a nie (bodaj¿e) na prze³omie lat czterdziestych i piêædziesi±tych
- wspomniana wy¿ej nazwa wi±¿e siê z von Fritschem a nie znacznie odeñ mniej warto¶ciowym ³ysym alkoholikiem ¦wierczewskim

Kupa ¶miechu. W dalszym ci±gu powo³am siê na plany, nie maj±c niczego pewniejszego pod rêk±. Na planie z roku 1958 (i niech mi nikt nie pisze, ¿e to stek bzdur, bo sam wiem - to w koñcu pierwszy plan miasta, jaki mia³em kiedykolwiek w rêku), ulica od linii nadwi¶lañskiej nazywa siê Radzymiñska, pó¼niej od dawnej granicy miasta do £odygowej mamy ¦wierczewskiego a Generalska pojawia siê dopiero dalej.

Sk±din±d Trasbus (czasem siê z nich pod¶miewam za kolejkê, ale sporo pojêcia o Warszawie jednak ch³opaki maj±) w ogóle o ¿adnych zmianach nazewnictwa Radzymiñskiej nie wspomina. A je¶li chodzi o korekty okupacyjne, trochê ich wy³apali. ¯aden dowód, co najwy¿ej wszyscy siê mylimy. Jednak je¶li tak jest, chcia³bym mieæ pewno¶æ. Je¶li chodzi o takie akurat sprawy, nie nale¿ê do tych, którzy nie widzieli a uwierzyli

Podsumowuj±c przyd³ugi i g³upawy wywód. Nie znam cienia poszlaki, ¶wiadcz±cej o tym, ¿e co¶ siê z nazw± Radzymiñskiej (w kierunku generalskim) przed pó¼nymi latami czterdziestymi dzia³o. Mam za to sporo (marnych, bo marnych, ale zawsze) dowodów, z których zdaje siê wynikaæ, ¿e by³o inaczej. Je¶li mi siê udowodni, ¿e jestem w b³êdzie, bêdzie to dla mnie z po¿ytkiem i ucieszê siê, ze nareszcie wiem. Póki nie bêdê mieæ dowodu, nie uwierzê w nic innego.

#14 30.08.2010 14:42:57

michel

Moderator

Wed³ug moich danych archiwalnych, nazwê Generalska nadano ulicy w 1954 roku. Wcze¶niej, zapewne od przy³±czenia Zacisza do Warszawy, by³a to ulica ¦wierczewskiego.  Niestety nie umiem powiedzieæ, kiedy zaciszañska ulica Pi³sudskiego straci³a  tê nazwê.

#15 30.08.2010 16:04:33

balcerek

sekcja gimnastyczna

Ja mam plan Warszawy z 1941 z korekt± z marca 1943, gdzie na ca³ej d³ugo¶ci radzymiñskiej podana jest Wilnaerstrasse. W zwi±zku z tym, nie wiem dlaczego Niemcy mieli nazwaæ ulicê Generalsk±, a potem skrzêtnie to ukrywaæ.Nawet na planach z uwag±:
Nicht fur die Offentlichkeit bestimmt.

#16 30.08.2010 16:56:07

Ksenofob

Użytkownik

balcerek napisał:

Ja mam plan Warszawy z 1941 z korekt± z marca 1943, gdzie na ca³ej d³ugo¶ci radzymiñskiej podana jest Wilnaerstrasse.

Na ca³ej d³ugo¶ci? A¿ do £odygowej, czy tylko do Trockiej?

chrisfox napisał:

Kompletnie nie jestem przekonany co do tego, ¿e:
- w ogóle mia³a miejsce zmiana nazwy Radzymiñskiej na Generalsk± (sk±din±d wydaje mi siê, ¿e w ogóle nigdy to siê nie sta³o, gdy¿ pó¼niejsza Generalska pojawi³a siê na odcinku le¿±cym przedtem poza granic± miasta, który ulic± Radzymiñsk± nigdy nie by³ - to raczej Generalska zosta³a jaki¶ czas temu dla niepoznaki przezwana Radzymiñsk± )

Co do tego te¿ nie jestem przekonany.
Po w³±czeniu nowych terenów do Warszawy nadawano im nowe, warszawskie nazwy. No i ten fragment szosy dosta³ nazwê tak± jak± dosta³. Nie by³o ¿adnej zmiany.
IMHO nie ma co szukaæ nazwy Generalska (czy raczej Generalstraße) na planach Warszawy czy spisach zmian nazw ulic, bo nie by³a to ulica. Trasbus nie zajmuje siê zmianami ulic w Rembertowie, W³ochach czy Ursusie przed 1951. Dlaczego ma wspominaæ o zmianach ulic na Zaciszu?
Zreszt± jak napisa³em - to w³a¶nie to umo¿liwi³o durnemu politrukowi stworzenie nowej nazwy ulicy Generalskiej - bo nie mia³ napisane czarno na bia³ym, ¿e to niemiecki pomys³.

chrisfox napisał:

- nazwa "Generalska" pojawi³a siê w roku 1939 a nie (bodaj¿e) na prze³omie lat czterdziestych i piêædziesi±tych

Chyba siê pojawi³a. Tak samo jak znikn±³ von Fritsch i pojawi³ siê obelisk.

chrisfox napisał:

- wspomniana wy¿ej nazwa wi±¿e siê z von Fritschem a nie znacznie odeñ mniej warto¶ciowym ³ysym alkoholikiem ¦wierczewskim

Jedno nie wyklucza drugiego.

Kilka nazw nadanych przez dra Ludwika Fischera siê utrzyma³o, chocia¿by MZK, czy Dworzec Po³udniowy.

chrisfox napisał:

Kupa ¶miechu. W dalszym ci±gu powo³am siê na plany, nie maj±c niczego pewniejszego pod rêk±. Na planie z roku 1958 (i niech mi nikt nie pisze, ¿e to stek bzdur, bo sam wiem - to w koñcu pierwszy plan miasta, jaki mia³em kiedykolwiek w rêku), ulica od linii nadwi¶lañskiej nazywa siê Radzymiñska, pó¼niej od dawnej granicy miasta do £odygowej mamy ¦wierczewskiego a Generalska pojawia siê dopiero dalej..

Ale to nie ma nic do rzeczy. Nie dyskutujemy o administracyjnej stronie nadawania nazw, ale o etymologii.
Równie dobrze mo¿na twierdziæ, ¿e Elektorska nie ma nic wspólnego z polami elekcyjnymi na Kole tylko upamiêtnia ksi±¿±t Brandenburskich, a Krakowskie Przedmie¶cie wspomina ulicê w Lublinie.
Bo nie ma ¿adnych ¼róde³ na co¶ innego.

X

#17 30.08.2010 17:29:44

balcerek

sekcja gimnastyczna

Ju¿ odpowiadam, a raczej pokazujê:

http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/14_1283189182.jpg

#18 30.08.2010 18:42:42

Ksenofob

Użytkownik

balcerek napisał:

Ju¿ odpowiadam, a raczej pokazujê

Dziêki.
Ale niewiele nam to daje, bo Wilnearstrasse(Radzyminska) na tym fragmencie planu jest ewidentnie machniêta z rozpêdu - inne ulice Zacisza na planie nie wystêpuj±. (Bo chyba nie by³o tam nazw ulic?)

Inn± spraw± jest to, gdzie w³a¶ciwie nale¿y szukaæ ¼róde³. Wówczas Zacisze nale¿a³o do gminy Bródno, zlikwidowanej w 1951 roku. Gdzie dzi¶ s± jej papiery? Na Krzywym Kole, w Archiwum w Otwocku, czy popio³ami u¿y¼niaj± ziemie Mazowsza?

BTW, gdzie dok³adnie znajdowa³ siê ogródek po¶wiêcony temu dobremu Niemcowi? I w którym dok³adnie miejscu dosta³ kulkê? Tylko nie piszcie mi, ¿e w udo, a zaznaczcie to na mapce - je¶li mogê Was prosiæ. Bo - wed³ug mnie - miejsce zaznaczone jest na planie - na po³udnie od szosy na Z±bki (Dzisiejszej £odygowej).

I jeszcze ma³y bonus
http://www.adiutor-mars.³omatko, mia³o byæ com.pl/mars/mars_15/mars_15_przycz1.htm
X

#19 30.08.2010 19:56:22

chrisfox

administrator

status 1

Na razie tylko w jednej kwestii (bo mnie to nieco rozbawi³o i spieszê wyja¶niæ, aby nie mno¿yæ nieporozumieñ). Otó¿, by³ taki fragment:

Ksenofob napisał:

chrisfox napisał:

Kupa ¶miechu. W dalszym ci±gu powo³am siê na plany, nie maj±c niczego pewniejszego pod rêk±. Na planie z roku 1958 (i niech mi nikt nie pisze, ¿e to stek bzdur, bo sam wiem - to w koñcu pierwszy plan miasta, jaki mia³em kiedykolwiek w rêku), ulica od linii nadwi¶lañskiej nazywa siê Radzymiñska, pó¼niej od dawnej granicy miasta do £odygowej mamy ¦wierczewskiego a Generalska pojawia siê dopiero dalej..

Ale to nie ma nic do rzeczy. Nie dyskutujemy o administracyjnej stronie nadawania nazw, ale o etymologii.
Równie dobrze mo¿na twierdziæ, ¿e Elektorska nie ma nic wspólnego z polami elekcyjnymi na Kole tylko upamiêtnia ksi±¿±t Brandenburskich, a Krakowskie Przedmie¶cie wspomina ulicê w Lublinie.
Bo nie ma ¿adnych ¼róde³ na co¶ innego.

Przepraszam. Nie wyró¿ni³em cytowanego powy¿ej wtrêtu ¿adnym szczególnym oznaczeniem, wyra¼nie ¶wiadcz±cym, ¿e nie ma to nic do rzeczy. Czêsto mi siê takie wyg³upy zdarzaj± i do tej pory na Kolejce jako¶ nikt na nie nie reagowa³ - czy to rozumiej±c intencje, czy z powodu dobrego wychowania, czy te¿ jedynie nie chc±c wchodziæ w niepotrzebne konflikty z adminem, który na koñcu powa¿nej wypowiedzi lubi dodaæ co¶ do ¶miechu. W ka¿dym razie, reklamacje siê nie trafia³y. Mam nadziejê, ¿e Ty tak¿e do odrobiny nonsensu w moich merytorycznych rozwa¿aniach z czasem przywykniesz. Bo, gdybym mia³ za ka¿dym razem pisaæ wielkimi literami, ¿e teraz bêdzie od rzeczy... oj, to by nie by³o to, stanowczo.

A przy okazji. Elektorska? Osobi¶cie nie znam. To naturalnie z³o¶liwo¶æ, ale faktycznie nie wiem, czy chodzi³o o Elektoraln± czy Elekcyjn±.

Sprawê rozmowy o Generalskiej - jako, ¿e mam wra¿enie, i¿ zaczyna siê lekko krêciæ w kó³ko - byæ mo¿e jutro jako¶ uporz±dkujê. Co¶ chyba dostrzeg³em, choæ stanowczo nie jest to ¶wiate³ko w tunelu Rzecz wymaga jednak ode mnie ch³odnego spojrzenia, na które w tej chwili chyba zbyt wcze¶nie (albo te¿ zbyt pó¼no).

I jeszcze s³ówko o bonusie. Znam. Sk±din±d, znam te¿ relacjê, dotycz±c± zastrzelenia v. Fritscha na Zaciszu (http://www.marki.net.pl/kolejka/okupacja.html ). Jak by³o naprawdê? To akurat dla naszej nieszczêsnej Radzymiñskiej raczej znaczenia nie ma. A pomnik, oczywi¶cie, by³ tam, gdzie dzi¶ stacja benzynowa (kiedy¶ Orlen, teraz bodaj¿e Neste) - i na publikowanym planie ³adnie go przy £odygowej widaæ.

#20 30.08.2010 20:09:49

Mechanik Jarz±bek

Moderator

Ksenofob napisał:

Równie dobrze mo¿na twierdziæ, ¿e

......¯ytnia, Mazowiecka, Ba³tycka i oczywi¶cie Czysta powinny znale¼æ siê w okolicach Z±bkowskiej 

Czasy takie, ¿e na fb te¿ trzeba trochê istnieæ - zajrzyjcie do nas i tam. A tu jeste¶my ju¿ od dobrych dziesiêciu lat :)                                

adres IP

Stopka forum

RSS