Forum Stowarzyszenia
Moderator
W związku z pojawieniem się nowego "źródełka" zdjęć z Yad Vashem, proponuję odrębny wątek przeznaczony dla tych zdjęć:
Na początek proponuję kilka zdjęć których tu nie było:
1. Franciszkańska 14 w tle Bonifraterska
2. Franciszkańska róg Nowiniarskiej widok na wschód
3. Leszno 32
4. Miła od Zamenhofa na wschód
5. Miła róg Lubeckiego na zachód
6. Waliców 21, 19 i 17
7. Żelazna róg Ogrodowej
administrator
Cały dzień mi zmarnowali. Miałem zupełnie inne plany a tu trzeba było siedzieć i klikać No, dobrze, kilka zdjęć było fajnych. Znakomitą większość już powyżej pokazał Darek (chociaż mam wrażenie, że o tym z numerem 5 już tu rozmawialiśmy - ale może mi się zdaje). Osobiście, najbardziej się chyba ucieszyłem z dwóch obrazków z niejakim Hermannem Hoefle - ot, takie dziwaczne podejście, jak to u mnie.
Jak się nieco ogarnę, może jeszcze coś dorzucę (jakieś Leszno 32 bodajże). Chociaż ostatnimi czasy - co mocno mnie dziwi - zdecydowanie siedzę raczej w lecie roku 1944. Nie, żebym się tym zaraz zajmował, ale niektóre historie z tamtych dni są intrygujące
Moderator
kolejne
8. bazar na rogu Lubeckiego i Gęsiej (?)
9. Miła od Zamenhofa na wschód
10. Miła od Zamenhofa na zachód
administrator
Jak było zapowiadane, Leszno 32:
Jest tam jeszcze jedno, ale brzydko zaciemnione u góry i nie wnosi niczego interesującego. Są też znane zdjęcia grupki siedzącej na schodach kościoła - o ile pamiętam, mamy to w wątku o Lesznie.
administrator
Jeszcze trzy:
Brama Straceń:
Bazar na Gęsiej:
Piękne Stawki - właściwie Niska 20. W prześwicie widać bunkier, o którym wspominałem tu: http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=797
Moderator
na koniec kilka zdjęć do rozpoznania:
1.widać numer 75?
2.
3.
4. tablica nietypowa jak na Warszawę
5.
6.
7.
8.
9. Leszno?
10.
administrator
4 - Plac Muranowski, wylot Nalewek
Moderator
chrisfox napisał:
4 - Plac Muranowski, wylot Nalewek
A to się uśmiałem . Na tabliczce Nalewki 41 a ja przeczytałem naszewki
. To tylko dowodzi, że takie rzeczy trzeba robić na trzeźwo!
administrator
Na trzeźwo? Niekoniecznie
1 - rzeczywiście 75. A konkretnie Leszno. I niech nikogo nie zwiedzie, że w RG wygląda to miejsce nieco inaczej. Wystarczy spojrzeć na jedno ze znanych gettowych zdjęć Leszna przy Żelaznej.
Moderator
chrisfox napisał:
Na trzeźwo? Niekoniecznie
1 - rzeczywiście 75. A konkretnie Leszno. I niech nikogo nie zwiedzie, że w RG wygląda to miejsce nieco inaczej. Wystarczy spojrzeć na jedno ze znanych gettowych zdjęć Leszna przy Żelaznej.
szukałem na Żelaznej na południu
Jak jesteśmy przy Lesznie to nr 59, 61 i dalej
wiem że już było ale nie takiej jakości
administrator
9 - rzeczywiście Leszno - nr 36, z lewej fragment nr 38.
Daros napisał:
szukałem na Żelaznej na południu
A trzeba było szukać adresu stacji benzynowej Potem już łatwizna.
administrator
Ta malownicza para pilnuje południowego wylotu Solnej. Fotka ze znanego cyklu.
Tak przy okazji, do Leszna 75. Za bramą mieściły się w latach trzydziestych m. in. samochodowe warsztaty elektrotechniczne Trzcińskiego i Tuszyńskiego - właśnie spojrzałem na ich ogłoszenie A teraz idę sobie poczytać o kanalizacji
(po dłuższej chwili)
Musiałem tu jeszcze wrócić. Zdjęcie z Solnej jest oczywiście autorstwa Heydeckera, z czego dopiero teraz zdałem sobie sprawę. Być może gdzieś już je na forum mamy, ale jeśli jest, to mniejsze i ze znakiem wodnym Bildarchiv Preussicher Kulturbesitz - więc niech już to powyższe pozostanie, nie będę wywalać.
Moderator Kombinator
Cholercia, dopiero teraz przeczytałem ten wątek...
Nr 3: Franciszkańska 12 i 10
Nr 10: fasada identyczna jak w domu Franciszkańska 10, ale nawierzchnia wskazuje, że to chyba widok od Mławskiej.
Moderator
Mam małą teoryjkę dotycząca zdjęcia nr 2
zastanawiam się czy nie jest to ulica Sapieżyńska róg Mławskiej?
Jeżeli fotografujący jechał Franciszkańską, a następnie Mławską to następnie wyjechał Sapieżyńską do Bonifraterskiej i tam mógł zrobić kolejne zdjęcie.
Za:
1. układ cieni
2. układ budynków
3. rodzaj chodnika
Przeciw: nie widzę komina! Na orto z 35 (mogło go jeszcze nie być) i 45 (mógł być zburzony)
Komin wygląda na niewysoki, taki jaki stał przy małej fabryczce? piekarni? Kształt ma dość charakterystyczny wiec będzie łatwo go rozpzonać.
administrator
Drzew też na Sapieżyńskiej nie widzę - a choć na zdjęciu również drzewka nie ma, doniczka w chodniku jest. To oczywiście żaden argument - drzewka mogły być planowane i w planie pozostać.
(minęło nieco czasu, zmądrzałem...)
Nie mogę stwierdzić z całą pewnością, że to drzewa, ale chyba jednak je w roku 1935 na tej ulicy widzę - na północnym chodniku pojawiają się w regularnych odstępach zaciemnienia. Śmiało mogą pochodzić od drzewek - ba, nie mam w tej chwili innego rozsądnego wytłumaczenia.
Moderator
Dołączam do kolekcji nieznane do tej pory zdjęcie, tak jak mniemam z ulicy Niskiej(z Yad Vashem oczywiście):
po prawej widać nawet kawałek muru w poprzek ulicy.
administrator
Ładne. Rzeczywiście, takiego ujęcia nie widziałem. W dodatku mam wrażenie, ze wykonano je w zimie. Naprawdę ciekawa rzecz.
Moderator
Tak przy okazji
jeśli to jest Mławska (jak twierdzi Marcin) to od lewej nr 1 dalej fragment nr 3.
to zdjęcie przedstawia zawaloną oficynę Mławska 3 oraz Franciszkańska 12 po tragicznym bombardowaniu 28 sierpnia 1944r
Użytkownik
Mur przegradzający Zielną na tle Chmielnej 45 i 43
Moderator
Od lewej Miła 40 i dalej 38