Kolejka Marecka - zaciekawiamy Warszaw±

Forum Stowarzyszenia

Ogłoszenie

Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka

#1 19.01.2011 22:06:26

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mio³
SkÄ…d: z getta

Przejazd

Poszukujê dokumentacji Przejazdu - strona nieparzysta, od Leszna do numeru 7 w³±cznie. Wiem, ¿e jest kilka ³atwo dostêpnych fotek i byæ mo¿e nawet wszystkie je mam. Gdyby jednak kto¶ posiada³ co¶ niezbyt opatrzonego, by³bym szczê¶liwy, mog±c ten obrazek ujrzeæ.

Druga pro¶ba jest jeszcze dziwniejsza W³a¶nie w tej chwili kolekcjonujê wszelkie (nawet bzdurne) dostêpne w literaturze (sieæ te¿ przegl±dam, ale tam ró¿norodno¶æ jest niewielka, króluje metoda ctrl+c, ctrl+v) opisy okoliczno¶ci ¶mierci Gajcego i Stroiñskiego. Oczywi¶cie, najwa¿niejsza jest lokalizacja, ale i inne szczegó³y maj± znaczenie. Rzecz ciekawa, w wielu (obszernych) ksi±¿kach o Powstaniu w ogóle o tym epizodzie nie wspomniano, st±d póki co, materia³u mam znacznie mniej, ni¿ s±dzi³em, ¿e siê szybko uda znale¼æ. Gdyby siê komu¶ uda³o trafiæ na co¶, do czego nie dotar³em i zechcia³by po¶wiêciæ chwilkê, ¿eby mi zacytowaæ tre¶æ odno¶nego fragmentu (niestety, ³±cznie z informacj± o ¼ródle - autor, tytu³, miejsce i rok wydania, strona), bêdê naprawdê wdziêczny.

Podajê ksi±¿ki, z którymi ju¿ siê rozprawi³em (te, w których cokolwiek da³o siê znale¼æ):
- Powstanie Warszawskie 1944. Wybór dokumentów
- Juliusz Kulesza, Starówka. Warszawskie Termopile 1944
- W³adys³aw Bartoszewski, Dni walcz±cej stolicy
- Tadeusz Sawicki, Rozkaz zd³awiæ powstanie
- Adam Borkiewicz, Powstanie warszawskie
Bior±c pod uwagê, ¿e przekopa³em siê na razie przez dwadzie¶cia kilka pozycji, nie jest tego wiele. Inna rzecz, ¿e przy okazji szukam te¿ informacji o kilku niemieckich jednostkach (i tu siê te¿ u¶miecham, mo¿e kto¶ co¶...):
- 600 zmotoryzowany batalion saperów
- 500 zmotoryzowany batalion saperów (chyba g³ównie 2 kompania)
- 46 batalion saperów
- 46 brygada saperów
- pluton miotaczy min powietrznych - dowódca oblt. Schnuka (to ci panowie, których widaæ przy pracy na sierpniowych zdjêciach z ¯elaznej) - niestety, nie wiem z jakiej jednostki

Rozczyn dzie³ Marksa wlany w bydl±t czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwn± miksturê

#2 20.01.2011 00:08:31

Yorik

Moderator

SkÄ…d: z Nienacka

Re: Przejazd

A Stachiewicz w "Starówce 1944" nic nie pisze? Nie mam jak sprawdziæ, bo gros ksi±¿ek mam w piwnicy. Kiedy¶ na Forum MPW by³a o tym mowa (tj. o ¶mierci Gajcego i Tajfungerat), ale ono jak wiadomo pad³o bezpowrotnie.

ZDARZA SIÊ

#3 20.01.2011 07:20:56

chrisfox

administrator

status 1

Pamiêtam - i to chyba nawet Ty pisa³e¶ o Stachiewiczu. Maj±c to na wzglêdzie, przewraca³em kartki chyba ze trzy razy (ostatnio dzi¶ w nocy) - i nie mogê tam niczego na ten temat znale¼æ, muszê chyba mieæ w tym miejscu ¶lep± plamkê

O tajfunie najciekawsze rzeczy (tak na oko, raczej bez sensu) pisze Sawicki, powo³uj±c siê na Die deutschen Waffen und Geheimwaffen des 2. Weltkrieges und ihre Weiterentwicklung, ale naprawdê wygl±da to dziwnie, do tej hipotezy ju¿ siê raczej nie wraca. Natomiast o samej eksplozji na Przeje¼dzie te¿ u niego niczego nie znalaz³em.

#4 20.01.2011 14:41:43

chrisfox

administrator

status 1

Jeszcze jedno g³upie pytanie. Mo¿e kto¶ dysponuje cyfrow± wersj± Wojskowego Przegl±du Historycznego (4/1983)? Jest tam artyku³ o nic nikomu nie mówi±cym tytule Niemieckie specjalne ¶rodki bojowe w Powstaniu Warszawskim. Wiem, gdzie siê mie¶ci CBW, ale chwilowo moje ¶cie¿ki jako¶ omijaj± Ostrobramsk±

Aha. Do listy ¿yczeñ dorzucê jeszcze materia³y z sesji naukowej „Powstanie Warszawskie widziane po latach”, wydane w Warszawie w roku 1990. Jak szaleæ, to szaleæ

#5 20.01.2011 15:21:24

lekr

Użytkownik

chrisfox napisał:

Gdyby jednak kto¶ posiada³ co¶ niezbyt opatrzonego, by³bym szczê¶liwy, mog±c ten obrazek ujrzeæ.

Do uszczê¶liwienia mu daleko, ale zobaczyæ nie zaszkodzi.

http://fotopolska.eu/52972,foto.html

#6 20.01.2011 16:52:50

chrisfox

administrator

status 1

Bardzo dziêkujê. Mo¿e to nie jest dok³adnie to, czego teraz szukam, ale obrazek prze¶liczny, nie podejrzewa³em jego istnienia. Tak, czy inaczej, czujê siê obdarowany

#7 20.01.2011 18:20:20

Ilianne

Etatowy Sadysta (Moderator tak zwany)

3476628
Call me!
SkÄ…d: Warszawa

chrisfox napisał:

Aha. Do listy ¿yczeñ dorzucê jeszcze materia³y z sesji naukowej „Powstanie Warszawskie widziane po latach”, wydane w Warszawie w roku 1990. Jak szaleæ, to szaleæ

To chod¼ do pokoju obok.

#8 1.02.2011 12:57:15

lekr

Użytkownik

chrisfox napisał:

Gdyby jednak kto¶ posiada³ co¶ niezbyt opatrzonego, by³bym szczê¶liwy, mog±c ten obrazek ujrzeæ.

Ja przynajmniej go wcze¶niej nie widzia³em.

http://collections.yadvashem.org/photos … 88128.html

#9 1.02.2011 17:48:55

chrisfox

administrator

status 1

Piêkne, dziêkujê. £adnie widaæ fragment budynku nr 3, a to dla mnie istotne.

Czasy takie, ¿e na fb te¿ trzeba trochê istnieæ - zajrzyjcie do nas i tam. A tu jeste¶my ju¿ od dobrych dziesiêciu lat :)                                

adres IP

Stopka forum

RSS