Forum Stowarzyszenia
Moderator
Jak już jesteśmy na rogu z Karolkową to:
odlewnia Geislerów Leszno 128-130 róg Karolkowej 72/76.
Moderator
Kolejna odsłona Leszna przy Placu Kercelego
Moderator
z wizyty Nixona
Ostatnio edytowany przez Daros (16.01.2011 22:46:32)
administrator
Darku, czy Ty może świętujesz Barbórkę? (nie teraz, tylko tak w ogóle) Pytam, gdyż wydobywasz tych śliczności tyle, jakbyś miał kopalnię
Moderator
A ile się trzeba nakopać, jak w kopalni, coraz głębiej i coraz ciężej
Moderator
Jak to mówią noblesse oblige
wg GFH Leszno 2
"Jewish actors in front of the Actors' House at 2 Leszno Street"
i Leszno 40
"Jews waiting in line at the soup kitchen run by Rachel Auerbach at 40 Leszno Street, whose clientele comprised the intelligentsia of the Warsaw ghetto. Photographed in 1941"
administrator
Nie będę tego umieszczać w wątku z odkryciami na stronach YV - wrzucę od razu tu, gdzie tego ślicznego obrazka miejsce:
Widok na wschód począwszy od budynku 54.
Użytkownik
W zbiorach naszego forum, a wlasciwie stowrzyszenia znajduje sie bardzo duzo zdjec. Ale to nalezy do tych, ktore mnie wzruszaja. Dziekuje Krzysiu, ze je znalazles.
Użytkownik
Po chwili......Dom Nr. 52, to ten, na ktorego balkonie pierwszego pietra Niemcy powiesili 13 pomordowanych w Pawiaku (zdjecie to jest w naszej galerii).
administrator
...a w sąsiednim, pod numerem 50 (nie będę wypisywać wszystkiego, ale to akurat ciekawostka) pod magazynem piekarni Blajmana ukrywał się w roku 1943 Icchak Kacenelson, który później znalazł się w Hotelu Polskim...
Użytkownik
Wśród starych rodzinnych zdjęć jest u nas jedno, pochodzące z początku lat 30-tych, które na rewersie posiada taką pieczątkę, niestety rozmazaną:.
Czy ktoś z Forumowiczów zna ten zakład i wie coś o nim?
administrator
Z pieczątką powyżej... ciężko, na razie nie mam pomysłu.
Póki co, nadzwyczajny obrazek z Yad Vashem. Nie mam teraz czasu spojrzeć w kalendarium, ale to pewnie koniec kwietnia 1943 (po prawej widać hełmy strażaków, pod murem leży wąż). Widok od skrzyżowania z Żelazną, po lewej budynek nr 78, po prawej 73.
Użytkownik
Z YV
Leszno, od gruzów nr. 12 w kierunku zachodnim.
Moderator
Szpital Karola i Marii po wojnie
http://mazowieckie.fotopolska.eu/178655,foto.html
http://mazowieckie.fotopolska.eu/178654,foto.html
administrator
Yad Vashem mówi, że to Łódź, ale ja to zdjęcie wkleję jednak tu.
Widok z wysokości Sądów, zapewne ruiny po prawej to pozostałości budynku nr 54.
Moderator
Dokładnie, wysokie ruiny to 54 (w końcu była to masywna kamienica, byle bombka jej nie zburzyła), plac na wprost to nr 56