Forum Stowarzyszenia
administrator
Skoro jesteś pewien...
Nie będę się upierał, choć ja tego nie zauważyłem. Na forum pisuje/pisywało ładnych kilkadziesiąt osób - pod zeznaniami niektórych, raczej bym się nie podpisywał - mogło się to słowo gdzieś niezauważone przemknąć. Staram się czytać wszystko, ale zdarza się, że coś mi umknie. Nie są to przypadki częste, ale miewają miejsce. Jednego jestem pewien - nikt z (silnej) grupy zajmującej się gettem, nie mógł tej placówki tak nazwać.
(i przypadkiem się nie obrażaj)
Użytkownik
http://collections.yadvashem.org/photos … 48129.html
http://collections.yadvashem.org/photos … 50474.html
Porównując ze znanym zdjęciem jak niżej, można odnieść wrażenie, że to Miła 40 (po prawej) i 42 (po lewej)
http://collections.yadvashem.org/photos … 51063.html
na powiększeniu widać fragmencik charakterystycznego boniowania (żółta strzałka):
a także budkę (biała strzałka) i bardzo podobną stolarkę witryny-drzwi (czarna strzałka).
Wszystkie proporcje wydają się być utrzymane.
Jest tylko jeden niemały problem: na znanym zdjęciu nie widać rynny.
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (23.02.2011 16:27:59)
Moderator Kombinator
Myślę, że to bardzo prawdopodobne. Podane przez Ciebie szczegóły zgadzają się, również wzajemny układ boniowania sąsiadujących fasad. Wydaje się, że występuje podobny układ zabrudzeń tynku na elewacji. Dla pewności należałoby porównać asortyment towarów wyłożonych na wystawach, ale to już pozostawię Twojemu bystremu oku
administrator
Wszystko by pasowało, żeby nie ów brak rynny. Spieszę donieść, że moim zdaniem rynna jednak jest, choć nie można powiedzieć, żeby nachalnie rzucała się w oczy. Przy powiększeniu, którego - wybaczcie - nie zamieszczę, można dostrzec pomiędzy budynkami, nad górną częścią budki, jaśniejszy trapezoidalny element. Jego kształt i lokalizacja względem prawego boniowania wskazują, iż może to być charakterystyczny element kielicha na łączeniu rur spustowych - dokładnie taki, jaki wyraźnie widać na górnych zdjęciach. Potwierdzam
Moderator Kombinator
Zapomniałem napisać: rynny nie widać zapewne dlatego, że elewacja budynku 40 jest wysunięta nieco do przodu względem 42.
Użytkownik
zaruk napisał:
Dla pewności należałoby porównać asortyment towarów wyłożonych na wystawach, ale to już pozostawię Twojemu bystremu oku
He, he, z własnego niewielkiego doświadczenia wiem, że jak się człowiek dobrze napnie, to niejedno potrafi wypatrzeć. Ale ile to ma wspólnego z rzeczywistością to już inna sprawa
chrisfox napisał:
można dostrzec pomiędzy budynkami, nad górną częścią budki, jaśniejszy trapezoidalny element. Jego kształt i lokalizacja względem prawego boniowania wskazują, iż może to być charakterystyczny element kielicha na łączeniu rur spustowych - dokładnie taki, jaki wyraźnie widać na górnych zdjęciach.
Faktycznie! Rynna chyba jednak jest:
administrator
Jeśli mogła się ta moja uwaga na coś przydać... fajnie
Dla lekkiego odmóżdżenia, widoczek z Chłodnej.
Nie było tu takiego, ja go też jeszcze nie widziałem.
Moderator
Nr 9745954117166909788
do identyfikacji.
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (25.02.2011 10:31:44)
administrator
A może - oprócz ciągłego stawiania nam zadań* - spróbujesz znaleźć obrazki, co do których posiadasz już jakieś teorie i moglibyśmy wspólnie spróbować je zweryfikować?
Wyjaśnię swój punkt widzenia. Zdjęcie wrzucone w taki sposób, bez żadnego komentarza pokazującego, dlaczego zostało akurat tu i teraz pokazane, nie motywuje nas (mnie na pewno) - chyba, że ktoś akurat zna jego lokalizację. Podejrzewam - tak bywa przynajmniej u mnie - że każdy ma raczej jakiś podręczny zbiorek fotografii, którym akurat intensywniej się przygląda. I, jeśli zdjęcie, które się pojawiło, nie leży w kręgu naszych bieżących zainteresowań, wrzucone w taki sposób, przepadnie, nie wzbudzi jakiegokolwiek odzewu. Niczego takie działanie do wątku nie wnosi - co najwyżej pokazuje światu, jak dalece się nie znamy na tym, co tu robimy Na ogół wszyscy wrzucamy tu fotki już rozpoznane (żeby się tą informacją podzielić, pochwalić - to nic złego - czy, żeby uzyskać opinię na temat posiadanych podejrzeń). I - uczciwie mówiąc - taka formuła wydaje mi się logiczna.
Napisałem powyższe tu, żeby nie umknęło. Dział z uwagami i wnioskami, nie jest tak oblegany
*) Wiem, że nie o to tu chodzi, ale mam w ogóle złe skojarzenia związane z taką praktyką - bywali tu tacy, którzy serwowali nam tylko kolejne zagadki
Moderator
Już wyjaśniam.
Umieściłem je tutaj ponieważ pochodzi z Y.V. a pewnie chodzi o to, że powinienem je umieścić w wątku "do identyfikacji"?Jeśli tak to bardzo przepraszam.
Nie mam nawet bladego pojęcia w jakim miejscu zostało wykonane, ale Koledzy dysponujacy większą ilością czasu mogą sobie z tym poradzić. Na pewno
zostawiając je na swoim dysku sprawy(identyfikacji) nie przyspieszę, a umieszczając je na forum jest duza szansa, że ktoś to zidentyfikuje.
ps.Praktyka wskazuje ze większość zdjęć umieszczonych w ten sposób, jest jednak identyfikowane przez forumowiczów przegladajacych wątek, a fotki przechodzące "bez echa" stanowią jednak mniejszość. Oczywiście zdjęcie może mieć pecha i trafić akurat w małą aktywność uczestników na forum.
To zdjęcie jest umieszczone w galerii "getto do identyfikacji" i jeśli nawet nie wzbudzi w danej chwili zainteresowania to wczesniej czy później znajdzie swojego amatora.Np. Kolega VCS-3 specjalizuje się w takich "zapomnianych" fotkach".
ps II No może jestem niepoprawnym optymistą?
PsIII A czy stawianie nowych zadań jest jakimś specjalnym obciążeniem?
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (25.02.2011 10:34:22)
administrator
Wierzbowa napisał:
Koledzy dysponujacy większą ilością czasu mogą sobie z tym poradzić. Na pewno
Właśnie akurat nie dysponuję, więc się tylko uśmiechnę pod tym tekstem (chodzi mi w tym przypadku o owo "na pewno")
Pewnie się nieprecyzyjnie wyraziłem - a nie chodziło o lokalizację obrazka w tym akurat dziale.
Wprawdzie nie mamy tu chwilowo kolegi Astrowiktora vel Astrobruczka vel Półbruczka vel dr. Jaronia, ale kto wie, czy gdzieś się jednak w kącie nie czai jego kolejne wcielenie. A on strasznie nie lubił mojego braku czasu - więc przezornie o tym nie wspomnę.
Moderator
Christfox napisał:
Właśnie akurat nie dysponuję, więc się tylko uśmiechnę pod tym tekstem (chodzi mi w tym przypadku o owo "na pewno")
No właśnie, jestem jednak niepoprawnym optymistą. Jednak czas to pieniądz
A co do Kolegi Astro...coś tam, to osobników z przerośniętym ego, ci u nas nie brakuje i na pewno odrodzi się w jakimś nowym wcieleniu.
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (25.02.2011 10:59:11)
Moderator
osobiscie uwazam,że należy te zdjęcia publikować [co też sam czyniłem ] z jednej prostej przyczyny, fatalnego sposobu wyszukiwania.
Po prostu jeśli jedna osoba znajdzie jakieś ciekawe zdjęcie, to wcale nie znaczy, że kolejna osob na nie trafi .
Zachowując zdjęcie dla siebie nie dajemy innym forumowiczom szansy na identyfikację [chyba że sami mamy ovhotę się tym zająć i chwilowo nie publikujemy zdjęcia ].
Dlatego proponuję stworzyć oddzielny wątek/magazyn nierozpoxnanych zdjęć z YV dostępny dla wszystkich.-, trn wątek poźostałby dla identyfikacji/dyskusji.
Moderator
Dobrze to przedstawiłeś,chomikowanie ciekawych zdjęć na własnym dysku nie jest raczej dobrym sposobem.
Nie mogę założyć ,że jeśli ja nie mogę czegoś zidentyfikować to ma to oznaczać,że ktoś inny również tego nie zrobi.
administrator
Darek - jak to on, człek subtelny - jest tak bardzo za, że aż przeciw. Przemycił jednak w swej wypowiedzi pewną myśl, która wydaje się godną realizacji:
Daros napisał:
proponuję stworzyć oddzielny wątek/magazyn nierozpoxnanych zdjęć z YV dostępny dla wszystkich.-, trn wątek poźostałby dla identyfikacji/dyskusji.
Niewątpliwie, jestem za.
Nieco powyżej, pisałem wprawdzie o czym innym, ale w tej chwili nie napiszę wyraźniej, o czym. Używam słowa "wyraźniej", mając świadomość, że musiałby to być dłuższy wywód, aby nie udało się go nie zrozumieć Może mi się uda do niedzieli jakoś tę swoją wczorajszą myśl wyartykułować - a może nie.
Moderator
A żeby wątek nie zamarł zamieszczam parę zdjęć:
Nr1 -Zamenhofa 14 na styku z 12.
Charakterystyczna różnobarwna cegiełka.
Przy okazji fotograf uchwycił fragment szachownicowego cokolu budynku.(14).
Nr2 znany i czesto fotografowany fragment Nalewek:
ale tu fotograf przesunął aparat bardziej w lewo i uchwycił fragment kramów nalewkowskich.
nr3 Tajemnicza brama:
ale Nr4 wyjaśnia tę tajemnicę:
Oczywiście ruiny poczty głównej.Nie Getto co prawda ale z Y.V.
administrator
Jak widać, niczego mi się w sobotę, niedzielę (itd.) mądrego napisać nie udało. Ponieważ tzw. "wolnej chwili", póki co, nadal jakoś brak... załóżmy, że może kiedyś... - albo uznajmy to jedynie za jeden z moich wybryków. Co komu wygodnie
A wracając do zdjątek powyżej - i owszem, taka konwencja mi w tym watku odpowiada.
Moderator
Kolejna Pawia 48
http://collections.yadvashem.org/photos … 40336.html
administrator
Też z YV. Podpisu nie pamiętam, pewnie go nie było.
Stereoskopowy Przejazd. Od lewej: Tłomackie 13, 15, Leszno 2, Przejazd 1 i 3.