Forum Stowarzyszenia
administrator
Projekt: Edward Hernstein.
Budowa 1937-38 (http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1=chlodna_25&r3=0 )
Nr. hip. 926b.
Podczas okupacji (od kiedy?) słynna placówka Abschnittwache Nord, zdobyta przez powstańców 3 sierpnia 1944.
administrator
No właśnie... Mnie się wydaje, że posterunek zajmował oba sąsiadujące budynki - Chłodną 25 i Żelazną 75a - to zresztą nawet ta sama działka a i Cała Warszawa podaje tego samego właściciela (Parłowicz, Partowicz... nie mogę odczytać). Zaraz zresztą zapytam świadka, ale czy on będzie tego pewien?
administrator
Już wiadomo. Rzecz jest zresztą prosta. Czy posterunek mieścił się także w budynku Żelazna 75a, tego nie wiem. Natomiast, owa brama przy Żelaznej, była jedynym wjazdem na podwórze, z którego istniały wejścia do budynku Chłodna 25 - i stąd chroniący ją bunkier. Sam posterunek, zajmował pierwsze piętro budynku Chłodna 25. Czy jeszcze jakieś pomieszczenia w tym lub sąsiednim budynku, tego nie wiem. Nie wiem też, czy mieszkania w budynku Chłodna 25 były po 1941 r. zasiedlone przez Polaków, czy też użytkowane w inny sposób.
I tu ciekawostka, której być może nie znajdziemy nigdzie w literaturze. Bramy na teren Abschnittwache Nord, pilnowali często żołnierze jakiejś formacji nie do końca niemieckojęzycznej - kozacy w charakterystycznych kubankach.