Kolejka Marecka - zaciekawiamy Warszaw±

Forum Stowarzyszenia

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

Ogłoszenie

Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka

#1 14.12.2009 22:25:11

survey06

Użytkownik

Kolejka konna Wawer-Mi³osna

W Internecie, na rosyjskich stronach mo¿na czasami trafiæ na sympatyczne niespodzianki.
Za³±czam fotkê pochodz±c± z czasów carskich ytamwaju konnego kursuj±cego z Wawra do Mi³osnej.

http://images41.fotosik.pl/234/1be089076e283eeam.jpg

Na tej trasie zwyczajowo kursowa³o 8 par wozów (tramwajów) konnych a w dni ¶wi±teczne 9. Linia musia³a cieszyæ siê popularno¶ci± i zapewne by³a dochodowa. Jak wspominaj± rosyjskie ¼ród³a, tylko w roku 1909 przewieziono t± kolejk± 50.683 pasa¿erów.

Jest te¿ schemat trasy kolejki konnej Wawer-Wi±zowna.
[Конная железная дорога Вавер•Вёнзовна].

http://images37.fotosik.pl/233/09d6267723a10058m.jpg

Chocia¿ ca³y projekt obejmowa³ budowê trasy z Wawra do Wi±zownej, to ostatecznie z powodu braku funduszy nigdy nie wybudowano odcinka z Mi³osnej do Wi±zownej. Ostatni tramwaj konny przejecha³ têdy 7go wrze¶nia 1939r. W roku 1940 Niemcy ca³kowicie rozebrali tory kolejki. Dzisiaj po niej ju¿ chyba nie ma w terenie ¿adnego ¶ladu. Niew±tpliwie by³a to najd³u¿ej dzia³aj±ca na obszarze dzisiejszej Warszawy linia kolei konnej.

#2 14.12.2009 23:26:59

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mio³
SkÄ…d: z getta

Re: Kolejka konna Wawer-Mi³osna

W terenie? Janek pewnie zna jakie¶ nasypy. No i do¶æ dziwna jak na podwarszawsk± miejscowo¶æ nazwa ulicy - Tramwajowa

Rozczyn dzie³ Marksa wlany w bydl±t czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwn± miksturê

#3 20.12.2009 20:03:02

Mechanik Jarz±bek

Moderator

Dzi¶ w terenie zapewne bêdzie trudno co¶ znale¼æ. Tak jak napisa³ Krzysztof - w Starej Mi³o¶nie jest ulica Tramwajowa. Ponadto jeszcze kilka lat temu by³ drewniany budynek z ³adn± drewnian± tablic± - Cegielnia Mi³osna. Obok le¿a³a powykrêcana szyna waskotorowa a to wszystko w pobli¿u nowo budowanego osiedla. Gdzie¶-kiedy¶ us³ysza³em informacjê, ¿e obok tego budyneczku, w zasypanej gliniance pozostawiono wagonik towarowy.
A ze 40 lat temu po lewej stronie linii Warszawa - Otwock, na odc. Wawer-Anin  jeszcze by³ ma³y mosteczek, chyba jedyna pozosta³o¶æ po tej kolejce.

#4 22.12.2009 17:50:55

survey06

Użytkownik

Na stronie linii otwockiej (http://www.linia.³omatko, mia³o byæ com.pl/public/article.php?58-3501-0) jest ciekawy opis historii powstawania tej kolejki. Cytujê obszerne fragmenty:

„Dopiero po 1906 r. podjêto prace projektowe i uzyskano pozwolenie od w³adz carskich na inwestycje w okolicach fortu Suworowa w Wawrze. Spór o trasê kolejki interesowa³ sto³eczn± prasê i pojawi³y siê artyku³y na ten temat. Warto podkre¶liæ, ze mieszkañcy doliny Mieni byli tym mocno zainteresowani. In¿. Henryk Huss (1838-1915), twórca g³ównych kolejek podwarszawskich, ju¿ w 1907 r. przed³o¿y³ projekt budowy odcinka Wawer-Wi±zowna: Nowa linia kieruje siê w sposób nastêpuj±cy: od Wawra wzd³u¿ linii nadwi¶lañskiej do starego traktu wo³owego, Wawer Fabryczny (fabryka ¿elaza Tow. Akc. „Wawer”), Kaczy Dó³ (willa i fabryka Edmunda Chrzanowskiego), Podkaczy Dó³ w którym maj± swe posiad³o¶ci, przeciête przez now± liniê kolejow±, pp. Dobkiewicz, D³ugosz, Podobalski, Ulanicki i kilku innych. Nastêpnie kolej wchodzi w granice posiad³o¶ci pp. Brunona, Kaetzlera, Langnera, Poradowskiego, Grendyszyñskiego, Straszewicza, Grzegorzewskiego, Karola Junga; wreszcie kolejka dochodzi do terytorium sukcesorów ¶p. Leona Chrzanowskiego, gdzie istnieje pensjonat, a ma stan±æ sanatorium, po czym przecina Mi³osnê z posiad³o¶ciami ksiêdza Gralewskiego, Szlenkiera, ksiêdza Rostkowskiego i koñczy w Wi±zownie, nale¿±cej do p. Szymona Neumana. D³ugo¶æ linii do koñca wyniesie 12 wiorst. [ -- ] Niestety, projekt ten pozosta³ na papierze, a linia kolejki nigdy nie dotar³a do centrum Wi±zowny. Pozosta³a po nim ma³a lokalna rekompensata w postaci tramwaju konnego kursuj±cego przez wiele lat na trasie Wawer-Mi³osna.”

Ostatni kurs tramwaju konnego z Wawra do Mi³osnej odby³ siê 7 wrze¶nia 1939.
TRASBUS na swojej stronie tak to relacjonuje:

Najprawdopodobniej tego dnia (07.09.1939) zakoñczy³a dzia³alno¶æ najd³u¿ej dzia³aj±ca na obszarze dzisiejszej Warszawy linia kolei konnej, ³±cz±ca Wawer z Miedzeszynem i Star± Mi³osn±. W okresie okupacji nie wznowiono dzia³alno¶ci linii, za¶ w roku 1940 rozebrano ca³kowicie jej tory.

#5 22.12.2009 22:35:27

chrisfox

administrator

status 1

Trasbus - wiadomo - znakomity jest. Jednak, co do kolejek, by³bym ostro¿ny. Oczywi¶cie, mo¿e byæ dok³adnie tak, jak podaj±. Byæ mo¿e tylko z lini± mareck± maj± problemy

#6 23.12.2009 07:26:17

balcerek

sekcja gimnastyczna

survey06 napisał:

TRASBUS na swojej stronie tak to relacjonuje:

{...}  ³±cz±ca Wawer z Miedzeszynem i Star± Mi³osn±. {...}

Chyba ³±cz±ca Wawer z Miêdzylesiem. Bo do Miedzeszyna to jeszcze kawa³ drogi. I Rado¶æ miêdzy nimi.

#7 23.12.2009 07:59:01

Mechanik Jarz±bek

Moderator

Z ca³± pewno¶ci±.

#8 23.12.2009 12:05:15

chrisfox

administrator

status 1

O, proszê. Przeczyta³em Trasbus i ju¿ nie patrzy³em dalej

#9 24.04.2012 00:34:35

Hubertus1656

Użytkownik

Czy ta kolejka nie mia³a mo¿e metalowych podk³adów,ca³a masa takich podk³adów wzmocni³a ziemianki w Starej Mi³osnej w 1944roku.

#10 24.04.2012 16:18:28

ksiê¿yc_nad_gieesem

Moderator

SkÄ…d: Ciecierzyn

survey06 napisał:

Na tej trasie zwyczajowo kursowa³o 8 par wozów (tramwajów) konnych a w dni ¶wi±teczne 9. Linia musia³a cieszyæ siê popularno¶ci± i zapewne by³a dochodowa. Jak wspominaj± rosyjskie ¼ród³a, tylko w roku 1909 przewieziono t± kolejk± 50.683 pasa¿erów.

Z tego co sobie policzy³em to wychodzi mi 18 osób na jedn± parê a na zdjêciu widaæ wiêcej.
W zimie 1912 by³o 14 par poci±gów, ¿e siê tak wyra¿ê.
http://img571.imageshack.us/img571/5127/wawer.jpg
Jak widaæ tramwaj by³ skomunikowany z kolejk± karczewsk±. Niestety wiêcej tabelek, jak na razie nie znalaz³em.

Pozdrawiam serdecznie i komunikatywnie.

ksiezyc_nad_gieesem ...

PS.

Witam po d³ugiej nieobecno¶ci.

Dopoki nie skorzysta³em z Internetu, nie podejrzewa³em,
¿e na swiecie jest tak wielu idiotow (C) Stanislaw Lem (1921-2006)

#11 24.04.2012 17:39:35

chrisfox

administrator

status 1

Jakie ¶liczno¶ci... Dziêki, Jarku

#12 25.04.2012 06:33:07

balcerek

sekcja gimnastyczna

Mnie rozwali³o, ¿e rozk³ad jazdy jest wg czasu warszawskiego

#13 26.04.2012 23:55:27

afmks

Użytkownik

SkÄ…d: w drodze

Nieco nie w temacie...
¦ladem po kolejce konnej Wawer - Mi³osna jest ulica Tramwajowa w Starej Mi³osnej (Mi³o¶nie - nigdy nie wiem której formy u¿ywaæ). ¦ladem po kolejce konnej Okuniew - stacja Mi³osna jest ulica Tramwajowa w Mi³osnej (Mi³o¶nie - j.w. )

Блаженны те, которым нечего сказать и, несмотря на это, всё равно молчат

Dawne dworce kolejowe na pocztówkach:
https://www.facebook.com/Afmks

#14 27.04.2012 10:56:26

Mechanik Jarz±bek

Moderator

afmks napisał:

Starej Mi³osnej (Mi³o¶nie - nigdy nie wiem której formy u¿ywaæ)

Proste rozwi±zanie -  obecnie w Warszawie - niegdy¶ w Weso³ej a ten drugi w Sulejówku

Tak¿e w Wo³ominie jest ulica Tramwajowa a Karczew bije na g³owê wszystkie miejscowo¶ci, gdy¿ s± tam ulice o nazwach: Kolejkowa, Zakolejkowa i Dojazd. Przemieszczj±c siê przez £omianki stoimy w korku na ulicy Kolejowej, przebiegaj±cej po dawnym szlaku kolejowym do Palmir.

#15 29.04.2012 16:01:28

afmks

Użytkownik

SkÄ…d: w drodze

Mechanik Jarz±bek napisał:

Proste rozwi±zanie -  obecnie w Warszawie - niegdy¶ w Weso³ej a ten drugi w Sulejówku

He, he... To tytu³owa kolejka by³aby Warszawa - Weso³a czy Warszawa - Warszawa? Od mi³o¶niaków za¶ nigdy nie s³ysza³em, ¿e s± z Sulejówka Dwa lata mieszka³em w Mi³osnej (gdzie ja nie mieszka³em...) i tylko  raz powiedzia³em, ¿e to Sulejówek)))))

Wracaj±c do rzeczy. Gdzie¶ (tylko gdzie?) mam przyzwoicie opracowan± ksi±¿kê o historii Mi³osnej - kilka s³ów by³o tam o tramwaju konnym z Okuniewa do stacji Mi³osna. Poszukam, znajdê, napiszê tutaj co znalaz³em)))

Po kilku minutach...
Wiele tam tego nie znalaz³em.. Tramwaj konny z Okuniewa do dworca kolejowego w Mi³osnej funkcjonowa³ w latach 1898 - 1914. Tory oczywi¶cie rozebrali wycofuj±cy siê Rosjanie.

Ostatnio edytowany przez afmks (29.04.2012 16:23:56)

Блаженны те, которым нечего сказать и, несмотря на это, всё равно молчат

Dawne dworce kolejowe na pocztówkach:
https://www.facebook.com/Afmks

#16 29.04.2012 20:09:29

Mechanik Jarz±bek

Moderator

afmks napisał:

Tory oczywi¶cie rozebrali wycofuj±cy siê Rosjanie.

Troszeczkê zostawili Kilka lat temu gdzie¶ czyta³em, ¿e przy przebudowie ulicy natrafiono na stare szyny.

Czasy takie, ¿e na fb te¿ trzeba trochê istnieæ - zajrzyjcie do nas i tam. A tu jeste¶my ju¿ od dobrych dziesiêciu lat :)                                

adres IP

Stopka forum

RSS