Forum Stowarzyszenia
administrator
To ju¿ jest dla mnie stanowczo zbyt g³êbokie.
Moderator
Yorik napisał:
Szkoda, ¿e nie byli¶cie na Kopcu wczoraj. Oj dzia³o siê... Potem Bartycka zablokowana, bo ch³opaki se zrobi³y patry³otryczn± imprezê.
Rzadko tu zagl±dam, bo codzienne ¿ycie ma swoje prawa. Zawsze Ciê Yorik ceni³em i nawet rozumiem Twoje ci±goty do klubu z Konwiktorskiej, ktorym nie raz dawa³e¶ wyraz. Natomiast takie pogardliwe i od¿egnujace od czci i wiary teksty tycz±ce siê kiboli z drugiej strony miasta s± zwyczajnie nie w porz±dku. Z jednej strony lament, ¿e pamiêc o Powstaniu upada, z drugiej za¶ - skoro co¶ zorganizowali kibole, to sie nie liczy, bo to ³otry. A s³ysza³e¶ mo¿e przemówienie genera³a ¦cibora - Rylskiego do tych 1500 ³otrów, którzy tam sie pojawili? A widzia³e¶, ¿e w¶ród tych ³otrów by³o mnóstwo ojców czy par z dziecmi? . A przysz³o Ci do g³owy, ¿e mo¿e nawet je¶li 1% z tej hordy z³apie bakcyla, zainteresuje siê histori± Powstania i bêdzie pamiêtaæ, to bêdzie sukces? Czy lepiej tylko narzekaæ w internecie, ze to my jestesmy ostatnimi Mohikanami, a reszta to przys³owiowe s³oiki i korposzczury maj±ce historiê miasta za nic?
I czy to czasem nie jest tak, ¿e zwyk³ymi ³otrami i debilami przy okazji, okazali siê policjanci, którzy wymy¶lili sobie zatrzymanie lidera tego t³umu w takim miejscu, jakby nie mo¿na by³o samochodu z nim zatrzymac pó³ kilometra dalej, gdzie ¿aden z interweniuj±cych nie by³by nara¿ony na utratê zdrowia i zycia? Ten, kto wyda³ taki rozkaz winien stan±c przed prokuratorem, bo wys³anie wozu z tajniakami w póltoratysiêczny t³um z poleceniem wyciagniêcia jego lidera, to nara¿enie tych kilku stró¿ów prawa na naprawdê powa¿ne zagro¿enie. No ale dzia³o siê, kibole prawie zrównali kopiec z poziomem morza.
A s³ysza³e¶ mo¿e, ze owe ³otry juz dwukrotnie w porozumieniu ze Stowarzyszeniem Odra-Niemen go¶ci³y grupy kombatantów z Bia³orusi? Zapytaj Ilony, albo Eugeniusza Gosiewskich, ewentualnie pani Weroniki Sebastianowicz co przygotowali i ile pieniêdzy przekazali. Zapytaj te¿, czy prawd± jest, ¿e 100 z planowanych 190 tegorocznych paczek bo¿onarodzeniowych przygotuj± w³asnie ³otry i to w wymiarze du¿o szerszym, niz wynika to z apelu Odra-Niemen, który w innym w±tku jest wklejony.
A mo¿e s³ysza³e¶ o polskiej szkole w Kowalczukach na Litwie, której brakuje wszystkiego (nota bene obok stoi szko³a litewska, która w relacji do naszej wygl±da jak pa³ac kalifa) i któr± wspomagaj± owe ³otry, kupujac za zebrane w¶rod siebie pieni±dze wyposa¿enie dla pracowni, pomoce naukowe, szkolne oraz materia³y wykoñczeniowe potrzebne do remontu? A mo¿e wybra³bys sie z nimi tam i pomalowa³ kawa³ek elewacji, czy po³o¿y³ g³ad¼ gipsow± na ¶cianie? Od razu mówiê, ¿e diet i zwrotu za paliwo nie ma.
£otry urz±dzaja te¿ inne bandyckie sabaty, jak np. opiekuj± siê trzema warszawskimi domami dziecka, gdzie ¿elazn± zasad± jest praca/nauka i za to nagroda. Np. sprz±tasz powstancze groby? Pójdziesz pózniej poje¼dziæ na gokartach, czy poje¼dzisz konno. No ale to zapewne wychowywanie janczarów, bo jak¿e by inaczej.
O sprz±taniu i renowacji od lat grobów powstañczych juz nawet nie wspominam. Podobnie jak o obchodach 1 sierpnia i dekorowaniu biela i czerwieni± ca³ych Pow±zek. Jak to powiedzia³ jeden z Powstañców po zesz³orocznej akcji ³otrów - tak bia³o czerwonych Pow±zek nie by³o od 1945 roku. Do tego opieka nad kombatantami z dwóch jednostek powstañczych, coroczne fundowanie kilkudziesiêciu paczek bo¿onarodzeniowych dla Nich, czy zakup wêgla dla Tych, którzy ¿yj± z daleka od miast i dla których wydanie 2 tysiecy z³otych na opa³ w sezonie zimowym jest niemo¿liwo¶ci±.
No ale wiadomo, kasa pochodzi z narkotykowej dealerki i strêczycielstwa.
Moja puenta. Mo¿na kibolstwa nie lubiæ, ale trzeba byc uczciwym, albo milczeæ, skoro temat zna siê jedynie z Gazety Wyborczej, czy TVN.
EOT z mojej strony.
Moderator
Tomku, tak¿e zawsze Ciê ceni³em i ceniê ale:
- mój komentarz by³ wg mnie i nie tylko mnie, wywa¿ony,
- nie mia³em nigdy ci±got do klubu z Konwiktorskiej tak samo jak do klubu Inter Gnojnica (jest taki) i do ¿adnego innego. Po prostu rozrywka p.n. kopanka ludowa by³a w mojej rodzinie uwa¿ana za rozrywkê dla mot³ochu. Musia³e¶ mnie z kim¶ pomyliæ,
- przemówienia "Motyla" nie s³ysza³em, bo nie by³o fizycznej mo¿liwo¶ci dotarcia do miejsca, z którego mo¿na by³o cokolwiek us³yszeæ ze wzglêdu na sztuczny t³ok w zwi±zku z gwo¼dziem programu p.t. odpalanie rac.
T³uszcza by³a agresywna czego da³a dowód chamskimi uwagami w stosunku do mnie mnie za fakt rozmowy telefonicznej z moim Tat± n.b. Powstañcem Warszawskim - który o¶mieli³ siê do mnie zadzwoniæ wiedz±c, ¿e jestem na Kopcu i chcia³ wiedzieæ jak wygl±da uroczysto¶æ,
- nie interesuj± mnie okoliczno¶ci zatrzymania kogokolwiek i tego powody, poniewa¿ od takich spraw s± s±dy i adwokaci,
- fakt zablokowania Bartyckiej przez stado homo erectus, jest niezaprzeczalny. Owi osobnicy u¿ywali s³ów niecenzuralnych (ka, cha, maæ), które pod kopcem pa¶æ nie powinny bez wzglêdu na okoliczno¶ci.
Podsumowuj±c, co¶ takiego nie mia³o siê prawa w tym dniu zdarzyæ. Zwalaæ wszystko na "psiarniê" to odwrócenie kota ogonem. Nie mam nic przeciwko temu, ¿e "patrioci" pomagaj±, pal± znicze, sk³adaj± kwiaty, ale nie zwalnia ich to od godnego zachowania i uczczenia. Chyba, ze godno¶æ i pamiêæ maj± ró¿ne oblicza.
Od lat lat biorê w udzia³ w imprezach na Kopcu, ale czego¶ takiego sobie nie przypominam.
Tyle mojego i radzê nabraæ nieco wiêkszego dystansu zanim w poczuciu solidarno¶ci zaczniesz komu¶ co¶ zarzucaæ.
administrator
Nie bêdzie Koñca mody na Powstanie 2. Zamierzam j±trzyæ dalej w tym w±tku, który tak ³adnie zadzia³a³ (efekty by³y te¿ pozawirtualne i ca³kiem pozytywne) w roku ubieg³ym.
Na razie wzglêdny spokój. My ju¿ swój tradycyjny, coroczny spacer zrobili¶my. Teraz pomalutku zaczn± siê obchody coraz bardziej oficjalne. Czegó¿ to tam nie bêdzie: sp³yw kajakowy ¶ladami Powstania, przejazd skuterem przez barykady, nocny przejazd na rolkach ¶ladami Powstania, marsz ONR. Bêdzie te¿ koncert Madonny z okazji Powstania, mo¿e kiedy¶ doczekamy siê Wielkiej Parady Kochaj±cych (Zupe³nie) Inaczej ¦ladami Powstania...
Zobaczymy, co bêdzie. Marketingowe podpinanie siê pod rocznicê nie dziwi. Marketing jako taki, jest ju¿ tak amoralny, ¿e nic z tego zakresu mnie raczej nie szokuje. A ludzkie zachowania? Nasze dotychczasowe dzia³ania - czyszczenie grobów i spacer uda³y siê naprawdê piêknie. Przyszli ci, którzy przyj¶æ powinni - choæby z racji przynale¿no¶ci do organizacji, której cele takie dzia³ania obejmuj±. Przyszli te¿ ludzie, którzy przychodziæ nie musieli - ot, pojawili siê znienacka, z potrzeby serca. Byli tacy, którzy chcieli pomóc, ale nie uda³o nam siê wzajemnie dopasowaæ terminów - tych równie¿ zachowujemy we wdziêczniej pamiêci.
Ci, na których wsparcie od pocz±tku nie liczyli¶my, nawet siê na wszelki wypadek nie pojawiali na forum - i to te¿ dobre, gdy¿ potwierdza prognozy. Co bêdzie dalej - jako siê rzek³o - zobaczymy...
administrator
Nie napiszê - przynajmniej tu i teraz - o tegorocznych obchodach na Pow±zkach. Kto by³ (inna rzecz, ¿e ma³o kto, przynajmniej od nas) ten widzia³. Wszyscy na ogó³ oceniali frekwencjê jako nieco wy¿sz± od ubieg³orocznej, choæ t³oku - zdecydowanie - nie by³o. Jak wygl±da³o miasto o siedemnastej, nie wiem. Jeden natomiast, nietrudny do obserwowania element, mogê opisaæ. Flagi - konkretnie, chor±giewki na samochodach. Nie tak dawno temu, ulice w mie¶cie pe³ne by³y pojazdów z bia³o-czerwonymi dodatkami. Chor±giewki zwykle na samochód przyczepiano dwie, patriotyzm a¿ dusi³ takiego sceptyka, jak ja. No tak, ale wówczas by³a Kiboloimpreza... Chor±giewki chyba siê wówczas wszystkie zu¿y³y, poginê³y, albo te¿ w³a¶ciciele pojazdów doszli do - logicznego poniek±d - wniosku, ¿e takie ³opocz±ce co¶, strasznie podnosi zu¿ycie paliwa. Dzi¶, sporo je¿d¿±c po mie¶cie, chor±giewek na samochodach naliczy³em cztery, czy piêæ.
Ma³o ... Ja naliczy³em wiêcej
W podsumowaniu, to mam odwrotne wra¿enie, ¿e zniczy pod Gloria Victis i ko³o Rudego by³o mniej w tym roku.
W ka¿dym razie, nikt sobie spódnicy nie spali³
O siedemnastej?
Miasto stanê³o. Dzieciak opowiada³, ¿e w zasadzie wszyscy, a w tivi pokazali kilka osób z walizkami, ¿e siê porusza³y, znaczy siê, na poci±g siê ¶pieszyli, albo do nich teledyski z YT nie dotar³y ...
Najbardziej podoba³ mi siê wielki Hummer z chor±giewk± odpowiadaj±c± wielko¶ci samochodu
Ale ja ma³o obiektywny dzi¶ jestem ...
¦cibor-Rylski mnie zdo³owa³
administrator
weldon napisał:
¦cibor-Rylski mnie zdo³owa³
Nie rozumiem, ale nie rozwijajmy tego. Tu nie wolno: http://www.kolejkamarecka.pun.pl/misc.php?action=rules 2.1.5
Nie, nie, ¿adna polityka.
Przynajmniej nie w moim rozumieniu.
To by³ skrót my¶lowy, bo, akurat jak wszed³em na teren cmentarza, genera³ prosi³ o godne uczczenie tego miejsca.
Zmrozi³o mnie, ¿e w ogóle musia³ to robiæ.
Potem okaza³o siê, ¿e ... musia³
Dlatego zdo³owa³.
Zapraszam do mojej fotorelacji na blogu, tak w ogóle
administrator
A, taki skrót...
Fakt, walka z wszechobecnym buractwem to nie polityka.
Mnie siê ca³y czas staromodnie wydaje, ¿e mo¿na mieæ bardzo ró¿ne pogl±dy. M±dre, g³upie, jak kto woli. Ale bywaj± momenty, kiedy cz³owiek (no w³a¶nie, cz³owiek) chowa sobie te pogl±dy g³êboko, choæby i do butów. Nasza praktyka mówi co innego, niestety
Zacytujê (nieudolnie, bo z pamiêci, pora pó¼na i nie bêdê tego szukac) wstêp do pierwszego filmu z serii o nizio³kach:
¦wiat siê zmieni³
Czujê to w powietrzu,
Czujê to w wodzie...
(...)
Co by³o - przepad³o
Ano, zmieni³ siê. Choæ mnie jeszcze dzi¶ by³o dane przez dobre dwie godziny przebywaæ w tym dawniejszym, archaicznym ¶wiecie, z obroñcami PWPW. I chocia¿ tu, chcia³bym im podziêkowaæ, ¿e na chwilê zabrali mnie do swojego ¶wiata.
Użytkownik
Antyk napisał:
Prudential to temat otwarty. Staæ nas, jak s±dzê na akt niepos³uszeñstwa obywatelskiego, zawieszaj±c flagê na budynku. S± chêtni, czy tylko biadaæ bêdziemy?
Wyznajê zasadê, ¿e w³asno¶ci prywatnej nale¿y siê szacunek, ale w³a¶ciciel te¿ ma obowi±zki kupuj±c Taki budynek, w Takim Mie¶cie. Mylê siê?
S³owo siê rzek³o...
Nie wiem czy Kole¿eñstwo zwróci³o uwagê, ale w tym roku jest flaga na Prudentialu. Ma³e 10 miesiêcy i ju¿ jest Administrator (i w³a¶ciciel) budynku "ugi±³" siê i wreszcie zachowa³ siê, wiêc w tym roku oby³o siê bez awantury.
Miejsce: PASTA, kilka dni temu.
Osoby: mê¿czyzna, ko³o czterdziestki, kobieta, z wygl±du jego mama.
- Ty, popatrz, jakie flagi wisz± - Ona
- Acha. Chyba jakie¶ ¶wiêto maj± - On.
Koniec
administrator
Antyk napisał:
w tym roku jest flaga na Prudentialu. (...) Administrator (i w³a¶ciciel) budynku "ugi±³" siê
Nie bywam, wiêc nie widzia³em. Dziêki za informacjê.
Nie wiem, komu nale¿± siê gratulacje za skuteczny nacisk, ale siê nale¿±. Smutne tylko, ¿e a¿ do tego musia³o doj¶æ.
A przypadek z Past± nie jest a¿ taki z³y. W koñcu On ca³kiem prawid³owo przypuszcza³, ¿e to pewnie ¶wiêto, nie kolejny mecz.
Użytkownik
Za gratulacje b. dziêkuje ma³a grupka inicjatywna, która woli pozostaæ anonimowa. Podziêkowania nale¿± siê tak¿e kilku "sponsorom", które z³o¿y³y siê na flagi (du¿e-wiêc do¶æ drogie) i sprzêt, konieczny do wej¶cia i zawieszenia poprzednich flag, które niestety nie zd±¿y³y na zbyt d³ugo zawisn±æ.
Koniec wieñczy... - jest nieoficjalna obietnica, ¿e flaga bêdzie na budynku przynajmniej do 04.10.
administrator
Warszawa pamiêta... £adne has³o, zreszt± moje Chyba ju¿ mocno nieprawdziwe. W roku bie¿±cym powinienem mówiæ raczej Targówek Zapomnia³. Niewiele tych flag tu bywa³o, ale zawsze by³y. Dzi¶ jako¶ nic. Nawet dozorcy (Gospodarze Domów? - Pradziadek na Z³otej by³ raczej po prostu cieciem) zastanawiali siê rano, czy co¶ trzeba koniecznie wywieszaæ.
Poeta mówi:
Wyjechali na wakacje
Wszyscy nasi podopieczni
Gdy nie ma w domu dzieci
To jeste¶my niegrzeczni
Szybko to siê dzieje. Za parê lat obchodami rocznicy przejmowaæ siê bêdzie pewnie tylko Kompania Reprezentacyjna WP.
Użytkownik
Nie s±dzê. Za parê lat to ju¿ mo¿e nie byæ WP, a Zjednoczone Si³y Zbrojne UE nie bêd± traciæ czasu, aby upamiêtniæ wyczyny Warszawiaków, którzy aktywnie sabotowali pochód na Zachód "Idei Postêpu Wielkiego Przyjaciela Ludzko¶ci"
administrator
I tak byæ mo¿e. Obejdziemy sobie 4 lipca, czy insze ichnie ¶wiêto: spokojnie zjemy indyka, popatrzymy na fajerwerki i ju¿, z g³owy.
U¿ytkownik
chrisfox napisał:
Warszawa pamiêta... £adne has³o, zreszt± moje Chyba ju¿ mocno nieprawdziwe. W roku bie¿±cym powinienem mówiæ raczej Targówek Zapomnia³. Niewiele tych flag tu bywa³o, ale zawsze by³y. Dzi¶ jako¶ nic. Nawet dozorcy (Gospodarze Domów? - Pradziadek na Z³otej by³ raczej po prostu cieciem) zastanawiali siê rano, czy co¶ trzeba koniecznie wywieszaæ.
Drobne sprostowanie. Na ¯oliborzu i Rakowcu flagi zawis³y ju¿ 30 sierpnia. Przyznam ¿e czu³am siê zaskoczona.
administrator
To ¿adne sprostowanie, jedynie uzupe³nienie. Pisa³em o tym, co widzê wokó³ - do ¯oliborza i Rakowca st±d parê przystanków jest.