Forum Stowarzyszenia
miglanc
weldon napisał:
Przypuszczam, ¿e chodzi³o o prozaiczny fakt zdobycia pieniêdzy na zrobienie tej animacji.
Zdaje siê, ¿e ludzie, ktorzy siê za to wziêli, zrobili to z w³asnej, nieprzymuszonej woli. Bior±c sie za taki ambitny projekt, ka¼dy ¶rednio inteligentny cz³owiek powinien zdawaæ sobie sprawê z ogromu czasu i pieniêdzy, które ów projekt poch³onie. Pal sze¶æ pewn± plastikowo¶æ animacji - taka technologia. To mo¿na t³umaczyæ czaso- i kasoch³onno¶ci±, b³êdów merytorycznych - niestety nie.
BTW
Przypadkowo mam ten przedruk planu magistrackiego, o ktorym wspomnia³ kolega Weldon.
O ile strona z planem sama siê t³umaczy, to to, co napisano po drugiej stronie (szczególnie jeden fragment) nieco zachwia³o pewnym wycinkiem mojej wiedzy na temat Warszawy. Dobrze jest czasem nie wyrzuciæ czego¶ do ¶mieci W wolnej chwili zeskanujê t± pere³kê i wklejê.
Moderator
roox napisał:
Przypadkowo mam ten przedruk planu magistrackiego, .
Chodzi o "plan Kasprzyckiego", czy dodatek do Wyborczej?
Ostatnio edytowany przez michel (16.12.2011 10:57:33)
miglanc
Chodzi o ten z "Wyborczej".
roox napisał:
W wolnej chwili zeskanujê t± pere³kê i wklejê.
Chêtnie poczekam, bo ja mam ten plan przyklejony do ¶ciany w pokoju dziecka, wiêc nie zajrzê i nie pomogê
Teraz mnie ciekawo¶æ zaczê³a ¿reæ, co oni tam nawypisywali
administrator
roox napisał:
Pal sze¶æ pewn± plastikowo¶æ animacji - taka technologia. To mo¿na t³umaczyæ czaso- i kasoch³onno¶ci±, b³êdów merytorycznych - niestety nie.
Po ujawnieniu nazwisk konsultantów, zajrza³em do miejsca, które oni zapewne znaj± najlepiej. I có¿ my tam znajdziemy?
(po¿yczy³em obrazek ze strony http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1 … a_120&r3=0 )
Spójrzmy na trzeci od prawej budynek Marsza³kowska 120 a zw³aszcza jego po³±czenie z nastêpn± kamienic± nr 122 - a potem porównajmy to sobie z tym, co widaæ na zwiastunie Superprodukcji. Animatorzy post±pili jak BOS - zlikwidowali wszelkie dekoracje na elewacji budynku (pewnie by³y zbyt drogie ). Co gorsza (czego chyba nawet BOS nie robi³), zmienili te¿ wysoko¶æ kondygnacji. W oryginale, by³y one przesuniête wzglêdem siebie o prawie 50%. Oj, nie tak to wygl±da³o.
Powy¿szy mêtny wywód ma ¶wiadczyæ, ¿e nie czepiam siê wy³±cznie nieszczêsnej anteny i tramwajów
miglanc
Obiecany skan.
Ja mogê siê nie znaæ, ja mogê nie wiedzieæ, ja jestem amator.
Chodzi o ostanie zdanie - wyprowad¼cie mnie z b³êdu je¶li siê mylê
administrator
Mo¿e i by³o je stamt±d widaæ, w koñcu by³y do¶æ spore. A ¿e siê znajdowa³y nieco dalej... Có¿, gdyby kto¶ opisywa³ by³e wysypisko w Markach i wspomnia³, ¿e je¶li siê spojrzy na zachód, za granic± terenu widnieje Pa³ac Stalina, te¿ do pewnego stopnia by³oby to prawd±. To jest jedna z takich prawd, o jakich wspomina³ ¶p. ksi±dz Tischner
miglanc
Fakt, je¶li siê wymamrocze pod nosem nazwê "Szcze¶liwice" i "Babice" brzmi to nawet do¶æ podobnie.
Użytkownik
Witam.
roox napisał:
Obiecany skan.
Ja mogê siê nie znaæ, ja mogê nie wiedzieæ, ja jestem amator.
http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kole … 390478.jpg
Chodzi o ostanie zdanie - wyprowad¼cie mnie z b³êdu je¶li siê mylê
Tak siê sk³ada,¿e mam przed oczami ten plan. We wspomnianym ostatnim zdaniu jest te¿ i drugi "kwiatek": otó¿ w kwadracie S4/W3 znajduje siê fort, który mie¶ci siê w okolicy obecnych ulic Leonidasa i Lipowczana na Okêciu. W³a¶ciwym adresem fortu na Szczê¶liwicach by³oby S3/W2-W3.
Użytkownik
Wypada mi tylko napisaæ, ¿e Fundacja "Warszawa1939.pl", wedle mojej najlepszej wiedzy, nie bra³a udzia³u w powstaniu filmu w ¿adnym zakresie. Nikt z Fundacji nie by³ konsultantem filmu - w mojej opinii (jak widzê po powy¿szych wpisach, do¶æ kontrowersyjnej) szkoda, ¿e tak siê nie sta³o!
administrator
Có¿, mo¿e siê da³em nieco podpu¶ciæ koledze, aczkolwiek po arcyciekawym () Mie¶cie ruin, informacja o konsultantach wygl±da³a wiarygodnie. Szybkie przeszukiwanie sieci da³o jedynie fragment informacji prasowej:
Najbardziej pomocnym ¼ród³em informacji okaza³ siê serwis prowadzony przez prawdziwych mi³o¶ników i warszawskich pasjonatów zawiaduj±cych od lat stron± www.warszawa1939.pl.,
z którego faktycznie, nic takiego wprost nie wynika. Mo¿na wrêcz odnie¶æ wra¿enie, ¿e twórcy dzie³a jedynie owemu serwisowi siê przygl±dali (jak ju¿ tu i ówdzie da³o siê w zwiastunach zauwa¿yæ, nie zawsze do¶æ dok³adnie). Mo¿e kto¶ siê wybierze na superprodukcjê i poczyta uwa¿nie napisy?
Sk±din±d, mam wra¿enie, ¿e co¶ z komentarzy po pierwszym zwiastunie do malarzy dotar³o - o ile uwa¿nie obejrza³em ten najnowszy, ch³opaki zdjêli antenê z Prudentialu. To siê chwali.
Użytkownik
Jak wra¿enia? Ja jestem zadowolony. Twórcy odwalili niesamowit± robotê! Brawa dla nich. Ujêcia miasta zapieraj± dech w piersiach. Osoby które interesuje Warszawa sprzed wojny nie bêd± zawiedzione, osoby które tu tylko mieszkaj± bêda mia³y po obejrzeniu niez³± zagwozdkê A¿ siê chce to obejrzeæ klatka po klatce. Anteny nie ma
U¿ytkownik
Obejrza³em wczoraj w 3D, i muszê powiedzieæ, ¿e zrobi³ na mnie kolosalne wra¿enie. Nie mam pewno¶ci co do absolutnej bezb³êdno¶ci merytorycznej ale emocjonalnie podzia³a³ na mnie kolosalnie (powt. zamierzone). Bardzo fajna muzyka, rewelacyjne wra¿enia wzrokowe i tylko ¿al, ¿e nie s³ychaæ gwaru rozmów, ¶miechu dzieci, dzwonków przeje¿d¿aj±cych tramwajów i warkotu samochodów. Trochê mia³em wra¿enie jakbym zagl±da³ do monumentalnego grobowca, w którym nie ma ¿ycia tylko piêknie odszykowany trup miasta (wybaczcie porównanie ale trochê jak mumia w mauzoleum w Moskwie).
Tym nie mniej jestem bardzo mile zaskoczony. Gratulujê twórcom i proszê o jeszcze!!!