Forum Stowarzyszenia
Moderator
z FB Targówek bloki pe³ne historii
Bia³o³êcka róg Budowlanej 1961r
Bia³o³êcka róg Siedzibnej nr 10?, 8 i 6 1933r
Dalej na pó³noc, kadry z filmu J. Bryana 1939r
Bia³o³êcka róg Nadwi¶lañskiej
przed Kiejstuta
to te¿ Bia³o³ecka z FB. 1939r tylko nie wiem w którym miejscu?
Ostatnio edytowany przez Daros (11.05.2014 06:55:14)
Moderator
Mam, jedno pytanie.Czy napewno chodzi o Bia³o³êck±?Wydaje mi siê, ¿e Bia³o³êcka zaczyna³a sie od siê przy ko¶ciele, od skrzy¿owania z Wysockiego i sz³a na skos przez ca³e osiedle Bródno(tak by³o jeszcze na pocz±tku lat siedemdziesi±tych, zesz³ego stulecia), a tramwaje tam nie je¼dzi³y.Natomiast linia tramwajowa by³a na ul. Wysockiego. Ale mo¿e przed wojn± by³o inaczej?
administrator
Bia³o³êcka zaczyna³a siê tam, gdzie dzisiejsza Wysockiego - przy Budowlanej. Wysockiego dopiero przy za³amaniu Bia³o³êckiej na wysoko¶ci Bartniczej.
miglanc
Wierzbowa napisał:
Mam, jedno pytanie.Czy napewno chodzi o Bia³o³êck±?Wydaje mi siê, ¿e Bia³o³êcka zaczyna³a sie od siê przy ko¶ciele, od skrzy¿owania z Wysockiego i sz³a na skos przez ca³e osiedle Bródno(tak by³o jeszcze na pocz±tku lat siedemdziesi±tych, zesz³ego stulecia), a tramwaje tam nie je¼dzi³y.Natomiast linia tramwajowa by³a na ul. Wysockiego. Ale mo¿e przed wojn± by³o inaczej?
Bia³o³êcka zacznala siê tam gdzie koñczy³ siê mur Cmentarza Bródnowskiego tj. na wysoko¶ci ul. Budowlanej. Zreszt± tramwaj je¿dzi³ równie¿ "sko¶nym" odcinkiem Bia³o³êckiej skrêcaj±c w Poborzañsk± do pêtli przy Wysockiego. Taki stan rzeczy trwa³ bodaj¿e do 1938 roku, kiedy przed³u¿ono ul Wysockiego do Bia³o³êckiej i wyprostowano po³±czenie.
Moderator
Stokrotne, dziêki , za wyja¶nienie.Tak sobie my¶lê, ¿e ten stan istnia³ do czasu,jak zlikwidowano odcinek Bia³o³êckiej pomiêdzy skrzy¿owaniem z Wysockiego/Bartnicz± a Poborzañsk±. A pozosta³y kikut, od Poborzañskiej do Bazyliañskiej nazwano "Ogiñskiego"(prawdziwa Ogiñskiego bieg³a w innym kierunku, pierwotnie.)Istnieje jeszcze jeden, bezimienny odcinek dawnej Bia³o³êckiej, pomiêdzy blokami, od Bazyliañskiej mniej wiêcej w kierunku dzisiejszej Trasy Touñskiej.
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (12.05.2014 13:23:23)
Użytkownik
Wierzbowa napisał:
Tramwaje je¼dzi³y te¿ "sko¶n±" Bia³o³êck±. Dawno bo dawno, ale je¼dzi³y.
Moderator
Kolejny obrazek
http://tustolica.pl/powstanie-wizualiza … odna_67194
Moderator
Bia³o³êcka róg Nadwi¶lañskiej
Moderator
Bia³o³êcka 36 i 34
?