Forum Stowarzyszenia
administrator
Czas już chyba powoli zacząć informować o tegorocznym spacerze. Nasz ósmy już (jak ten czas leci...) rocznicowy spacer zdecydowaliśmy się poświęcić Starówce. Byliśmy już tam, sześć lat temu, jednak teraz postanowiliśmy zrobić rzecz nieco inaczej - dokładniej a zarazem w sposób nieco mniej wyniszczający uczestników przedsięwzięcia. Rozwiązanie wybraliśmy proste, choć dla nas jakieś nieoczywiste - tegoroczną przechadzkę podzielimy na dwie części, pierwszą zrealizujemy teraz, drugą w okolicach rocznicy zakończenia walk. Tak więc:
Już dziś zapraszamy do udziału w ósmym spacerze śladami Powstania. Spotykamy się w sobotę 25 lipca o godzinie 11.00 u zbiegu Sanguszki i Rybaków, przy budynku mieszkalnym PWPW.
Aj, byłbym zapomniał... Chętni, by coś opowiedzieć, mile widziani. Zostało jeszcze trochę obiektów do zaprezentowania.
administrator
Do PWPW? Nie aż tak bardzo to łatwe. Czasami tam wchodzimy, ale to raczej w okolicach 2 sierpnia.
A ja się przypomnę o program
Chciałbym zrezygnować tego dnia ze spaceru po Szmulkach i zaprosić kilka osób na spacer z wami, tylko muszę przygotować jakaś informację na ten temat.
Oczywiście polecam się do współprowadzenia.
Mail: weldon(at)wp.pl
Przy okazji, będę prowadził kilka okolicznościowych szlaków w okolicach 1 sierpnia - czy mogę dołączyć tu informacje o nich?
Piotrek
administrator
Ba, ten program, to nie ja. Ja tylko skromny wykonawca, od całości jest Pani Koordynator... Spróbuję nacisnąć.
administrator
Oficjalnie:
Zapraszamy na ósmy już, rocznicowy spacer śladami Powstania. Tym razem przemierzać będziemy szlaki walk o Starówkę. Inaczej, niż w latach ubiegłych, ze względu na ogrom materiału, podzieliliśmy wydarzenie na dwie części. Spacer pierwszy opowie przede wszystkim o północnym odcinku obrony Starówki. Będziemy mówić o PWPW, natarciach na Dworzec Gdański, walkach na Muranowie i w gruzach getta, szpitalu Jana Bożego, Sakramentkach, Starej Prochowni i Domu Profesorów...
Startujemy spod budynku mieszkalnego PWPW, u zbiegu Sanguszki i Rybaków (Rybaki 35). Sobota 25 lipca, 11.00. Spacer potrwa... Nikt nie wie, jak długo. Zapraszamy.
O wydarzeniu trochę też tu: https://www.facebook.com/events/1450527888584901/
administrator
I jeszcze dalej oficjalnie:
Tegoroczny spacer honorowym patronatem zaszczyciły:
- Środowisko Żołnierzy Zgrupowania Bojowego "Leśnik" i Służby Uzbrojenia K/G A.K. "Leśnictwo" oraz Rodzin
- Środowisko Zgrupowania AK „Róg"
administrator
Dokonało się Mile ciepełko towarzyszyło nam przez niecałe sześć godzin, jakoś nawet udało się dotrzeć tam, gdzie dotrzeć planowaliśmy. Kto chciał być, ten był. Dziękuję w imieniu zespołu przygotowującego spacer, nam się raczej podobało. Druga część przechadzki już trzeciego października.
administrator
Kilka krótkich migawek z pierwszej części spaceru: https://www.facebook.com/sopw.kolejka.m … =2&theater
administrator
chrisfox napisał:
Druga część przechadzki już trzeciego października.
Jednak nie trzeciego. Siedemnastego, właśnie ukazało się oficjalne zaproszenie.
Poza tym bez zmian, zaczynamy spod Zamku o godzinie 11.00.