Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Roox, wyygląda na to, że masz rację
http://searcharchives.pl/72/25/0/-/6911 … 1#tabSkany
Skoro numer 22 był na posesji 30 to wypada, że numer 30 był na posesji 22
Numerację zmieniono prawdopodobnie jeszcze za cara, skoro już w 1915...
Użytkownik
Witam.
Rozumiem, że to miał być żart:
El_Jot napisał:
Roox, wyygląda na to, że masz rację
...
Skoro numer 22 był na posesji 30 to wypada, że numer 30 był na posesji 22
Bo jaki związek może mieć numer pozycji w tabeli lustracyjnej BOS z 1946 r., obejmującej oprócz Stawek także stosowny fragment Okopowej, Dziką i Pl. Parysowski, z numeracją Stawek z lat 20-tych?
Osobiście podejrzewam, że albo jest błąd w adresie stacji mlecznej nr 2, albo zmieniła ona lokalizację. Ale póki nie znajdzie się jakiś dowód, to jest to tylko gdybanie.
Użytkownik
No faktycznie trochę mnie entuzjazm zamroczył, za co ze wstydem przepraszam.
... i oczywiście jest to gdybanie, ale tak to chyba działa, że coś się "wygdybuje"
a potem próbuje weryfikować szukając dowodów.
A ty jak sobie tłumaczysz istnienie mieszkanie nr 36 w domu o numerze 30, skoro wiadomo, że posesja nr 30 była niezabudowana?
Ostatnio edytowany przez El_Jot (10.10.2015 00:51:35)
Użytkownik
Faktycznie, układ cieni na fotomapie z 1935 r. (niezbyt wyraźnej) wydaje się wskazywać na to, iż posesja Stawki 30 według numeracji z 1936 r. była albo niezabudowana, albo posiadała na tyle niewielkie obiekty, niechby nawet mieszkalne, że mieszkania o numerze 36 nie mogło tam być. Ale czy tak samo było w 1915 roku? Ja czuję się w tej kwestii całkowicie niekompetentny.
Rzecz jasna, trudno zaprzeczyć, że rzeczywiście mogło dojść do zmiany numeracji policyjnej ulicy Stawki. Tak więc nie będę się przy swojej koncepcji błędu w adresie lub zmiany lokalizacji "Milk station 2" upierał.
Użytkownik
Wersja, że dom numer 30 rozebrano po 1915 raczej odpada. Przeglądałem trochę ogłoszeń prasowych. W 1919 był pod tym adresem lokal wyborczy w wyborach do rady miejskiej. W 1921 jakiś mieszkaniec Stawek 30 sprzedawał kamienicę na Powiślu. W 1926 zamieszkująca tam krawcowa poszukiwała pracy. itd. Kamienica zastała uszkodzona w 1939 a w 45 było to już tylko sterta gruzu.
Użytkownik
Według "Taryfy nieruchomości Miasta Warszawy i przedmieść: Pragi, Nowej Pragi, Kamionku i Szmulcowizny" zamieszczonej w "Kalendarzu ilustrowanym na rok przęstępny 1908" str 251.
http://genealogyindexer.org/frame/d1145/249/d
Numer policyjny Stawki 30, był przyporządkowany do numeru hipotecznego 6093, czyli według numeracji z 1936 była to posesja 42
Użytkownik
Przy okazji.
Nie jest to wprawdzie zdjęcie z kolekcji Berlewiego, ale okres według opisu ten sam.
Znalezione na stronie
http://images.archives.jdc.org/api/gall … albumId=76
z takim opisem
"In the summer of 1920, Soviet troops brought their battle with Polish forces to the very gates of Warsaw. On Franciszkanska Street, whatever Jewish properties withstood the battle were looted and damaged in its aftermath. Poland, c. 1920, NY_01660. "
Mnie to Franciszkańskiej, przynajmniej w Warszawie, nie przypomina, i o antysemickich ruchawkach w Warszawie w 1920, nie słyszałem, ale może ktoś z was ma więcej wiedzy i będzie to mógł jakoś rzeczowo skomentować?
Użytkownik
Koźla 11 od podwórza (jak mi się zdaje).
GPS
52°15'9.75"N
21° 0'19.74"E
SV (zdjęcie wykonano około 30m dalej, mniej więcej tam gdzie rośnie wysoka topola)
https://www.google.pl/maps/@52.2526023, … 312!8i6656
Użytkownik
Wydaje się bardzo prawdopodobne.
administrator
El_Jot napisał:
o antysemickich ruchawkach w Warszawie w 1920, nie słyszałem
Tu jest pewnie jakiś błąd. Były pogromy w latach 1918-20, ale w Warszawie (o ile pamiętam - nie dam rady teraz sprawdzić) nic takiego się wówczas nie wydarzyło. Może Kielce, może Lwów czy Płock, gdzie rozstrzelano rabina Szapiro. Warszawa raczej nie.
miglanc
El_Jot napisał:
Kolekcja Berlewiego zawiera jeszcze kilka zdjęć Warszawy
1) Pasaż Simonsa od Wjazdu
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/ … 468809.jpg
I tu mamy mały problem, bo po dokłądniejszym przyjrzeniu się trochę nie pasuje do Pasażu Simonsa.
Wg listy Milk Station No 1 (a taki numer widać na fotografii) to adres Nowokarmelicka 1. Pod taką nazwą funkcjonowała bodajże do początku lat 20-tych ul. Lubeckiego.
Moim zdaniem, jedyny możliwy obiekt na tej ulicy to póżniejsza Lubeckiego 5 róg Gęsia na południowym odcinku ulicy. Zresztą na obrazku z kolekcji Berlewiego widać że to narożny budunek.
Że miał podobny układ elewacji widać na fotce Wiszniaka, choć tam widzimy fragment od tsrony Gęsiej. Zgadza się ilość płyt boniowania, wysokość cokołu itp.
Użytkownik
Oczywiście masz rację. Na tej fotce lepiej widać boniowanie.
Użytkownik
I kilka fotek już z okresu getta, opisanych na stronie Yad Vashem jako Lubeckiego 5
Użytkownik
W ramach przeprosin za te wszystkie moje błędy i wypaczenia, dla tych, którzy jeszcze nie mają,
Fota z Rogu Nowolipia i Smoczej, trochę lepszej jakości
Ostatnio edytowany przez El_Jot (2.11.2015 21:33:23)
Użytkownik
W tym samym czasie Kacyzne wykonał zdjęcia ludzi oczekujących w kolejce przy budynku HIAS.
Według ŻIH-u biuro HIAS mieściło się na Piusa XI 43, ale czy to na pewno tam?
Na "ortofoto" z 1935 wygląda, że podwórko miało bardzo małą przestrzeń.
Z kolei na mapie Lindley'a działka jest jeszcze nie zabudowana.
miglanc
Pogrzebalem trochę w archium JOINT-u, i znalazłem klika ciekawych fotek.
Co prawda nie pochodzą z kolekcji Berlewiego, ale mogą mieć przypuszczalnie tego samego autora. Styl fotografowania podobny, wiele wskazuje, że okres wykonania fotografii tzn. początek lat 20-tych XX w. - też.
Poza tym są po prostu interesujące. Szkoda tylko, że udostępnione w sieci są takie małe.
1. Moim zdaniem to ul. Sapieżyńska. Niestety jest dość mało materiałów porównawczych, ale wiele elementów (nie będe teraz wyłuszczał swoich teorii) wydaje sie pasować do lokalizacji.
2. Mariańska
widok w stronę Pańskiej
i Twardej
3. Stawki 36/38 - budynek szkoły rzemieślniczej dla Żydów, jescze przed dobudową skrzydła zachodniego
4. Końcowy odcinek ul. Długiej, w głębi widoczna kamienica Przejazd 9
Użytkownik
Z tego samego źródła
Według książki telefonicznej z 1935, wśród warszawskich Segałów było trzech dentystów.
Moim zdaniem fotka najbardziej pasuje do tego adresu.
Swoją drogą ciekawe czemu hollywoodzki specjalista od korekcji uzębienia czarnych charakterów,
Steven Seagal, ma taki sentyment do Warszawy. Nakręcił tu dwa filmy a ostatnio ponoć nawet grał i śpiewał na jazz festiwalu.
Użytkownik
Jest jeszcze fotka, która wydaje mi się być zdjęciem bazaru między Lesznem a Nowolipiem
Ale nie pasuje mi wysokość kamienicy Nowolipie 40(jeśli nie mylę numeracji)
Zdjęcie było robione w latach 20. Może dobudowano z czasem piętro?
Użytkownik
To nie ta strona. To domy przy Nowolipiu 38 i 40 przed nadbudową. Tak sądzę.
Użytkownik
Nie rozumiem.
Chyba napisaliśmy to samo?
Więc o co chodzi z tą stroną?