Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
Mam niew±tpliw± przyjemno¶æ dziêki uprzejmo¶ci paru osób z USHMM podzieliæ siê z Wami skanem negatywów Willego Georga. Jak zapewne zauwa¿ycie jest na nich nieco wiêcej ni¿ 127 zdjêæ (najwiêksza kolekcja jak± znalaz³em - równie¿ na stronie USHMM), ale w tym niektóre zdjêcia s± uszkodzone/prze¶wietlone/cokolwiek. Co mnie zaskoczy³o - mamy nawet czê¶æ pi±tej rolki, która by³a zniszczona przy zatrzymaniu Willego Georga.
W³adze muzeum da³y nam pozwolenie na korzystanie z tych skanów do upad³ego, a je¶li uda nam siê co¶ z³o¿yæ (np.: mapa spaceru Willego Georga) to bêd± wdziêczni za udostêpnienie im wyników naszej pracy. Je¶li jeste¶cie zainteresowani jakim¶ z³o¿eniem tego sensowniej to my¶lê, ¿e p. Weszpiñski udostêpni swoje mapki getta (te do³±czone do "Przewodnika") i bêdziemy mogli z³o¿yæ z tego jak±¶ ca³o¶æ nadaj±c± siê do druku / czegokolwiek.
I do tego (wybaczcie, ¿e poza forum) tworzê dokument online: http://1drv.ms/1XlZBE9 w którym zapisujê co ju¿ siê uda³o ustaliæ. Pewnie, jako ¿e jestem kiepski w zdjêcia, przeoczê z po³owê tego co ju¿ jest zidentyfikowane, wiêc czujcie siê zaproszeni do edycji //ten dokument uzupe³niê jutro... chocia¿ trochê. Póki co idê spaæ.
Ostatnio edytowany przez Grochu7 (8.04.2016 22:00:01)
administrator
Aj, po prostu nie wiem, co napisaæ...
Przyznam, ¿e nie mam w tej chwili ¿adnych pomys³ów, jak by to mia³o technicznie wygl±daæ, ale chêæ pomocy w przedsiêwziêciu jest ogromna. Sam siê za to nie wezmê, grzebi±c w tej chwili w (zbyt wielu) ca³kiem innych przedsiêwziêciach, ale gdyby by³o potrzebne np. miejsce na serwerze na magazyn materia³ów dla osób zajmuj±cych siê spraw±, z przyjemno¶ci± skonfigurujê i udostêpniê jaki¶ ftp itd... Rewelacja.
Użytkownik
Dobra, na pó¼niejsze prace pora przyjdzie pó¼niej. Ja póki co w swoim dokumencie przypisujê poszczególnym klatkom sensowne odbitki (bo choæ skan negatywu mamy niez³y to odbitki maj± lepsz± jako¶æ). Je¶li kto¶ znajdzie lepsze odbitki - niech podmienia moje linki. No i proszê o wsparcie z przypisywaniem lokalizacji do zdjêæ, póki co tych zidentyfikowanych - ja w te klocki jestem strasznie s³aby i podpiszê tylko to co znajdê na forum.
//EDIT:
Blargh, czy kto¶ z ery bardziej analogowej mo¿e mi wyja¶niæ czy pi±ty skan to nie jest jaka¶ niesamowicie d³uga koñcówka czwartej (teoretycznie mo¿liwe: drugiej, ale tematyka zdjêæ na to nie wskazuje)? S±dz±c z numerków pod zdjêciami to kontynuacja... (a wtedy W Georg mia³by rolkê przynajmniej 42 klatkow±). Do tej pory takiego cuda nie spotka³em, ale hmm... no, tak to wygl±da.
//EDIT 2:
Warto zauwa¿yæ - koñcówka skanu 3 to równie¿ zdjêcia z innej rolki (widaæ przeskok numeracji).
Ostatnio edytowany przez Grochu7 (9.04.2016 14:12:47)
Użytkownik
IMHO tak w³a¶nie jest. Analoga nie u¿ywam od ponad dekady, ale pamiêtam, ¿e jak siê odpowiednio rolkê za³o¿y³o, to mo¿na by³o spokojnie 39-40 klatek uzyskaæ
Tak, aparaty analogowe czasami wci±gaj± pocz±tkowe klatki - jedn±, dwie - wiêc mo¿na uzyskaæ i 40 klatek, ale bardziej prawdopodobne jest, ¿e Niemiec dysponowa³ "robionymi" kliszami.
Kupi³ kilkadziesi±t metrów filmu 35 mm i poci±³ na kawa³ki, a koñcówka da³a po prostu d³u¿szy film.
Tak na zdrowy rozum, to dysponuj±c tak± mo¿liwo¶ci± jak wiêcej klatek na jednej rolce, zastanawiaj±cym jest, ze nie skorzysta³ z okazji na pocz±tku. Takie rzeczy robi siê bezwiednie, bo siê wie, a nie przypadkiem, przy ostatniej rolce i wszystkie filmy powinny mieæ powy¿ej 36 klatek.
administrator
Najprawdopodobniej film by³ ciêty. Kiedy¶ siê takimi pos³ugiwa³em, przewa¿nie wychodzi³o po czterdzie¶ci parê klatek.
Użytkownik
Niesamowite ¿e uda³o siê te skany uzyskaæ. Dziêki wielkie!
Na moje oko, negatywów jest tylko 4 w tym jeden nie pochodzi z czerwcowej eskapady.
Pierwszy negatyw jest zapewne na skanie nr 2. W. Georg Za³o¿y³ nowy film jeszcze na kwaterze, cykn±³ dwie fotki ¶pi±cemu kamratowi i poszed³ do getta. Bramê przekroczy³ zapewne na Nalewkach, bo pierwsze jest zdjêcie zegarmistrza ze ¦wiêtojerskiej przy Nalewkach (bêdzie mo¿na odczytaæ godzinê rozpoczêcia eskapady bo z tego co pamiêtam na wystawie zegarmistrza by³ zegar z etykietk± "czas dok³adny"). Ten skan koñczy siê klatk± nr 33 na Franciszkañskiej ale to nie jest koniec negatywu. Klatki 34-39 znajduj± siê na skanie nr 3 S± tam równie¿ klatki z innego negatywu, zapstrykanego w wiêkszo¶ci na skrzy¿owaniu Ch³odnej i ¯elaznej w zupe³nie innym czasie. Aura jest tam jesienna lub przedwiosenna. Wracaj±c do letniej eskapady, Na Franciszkañskiej w okolicach M³awskiej nast±pi³a zmiana filmu. Jest on w wiêkszo¶ci na skanie nr 4 (do klatki 33) a dokoñczanie ( klatki 34-39) jest na skanie nr 5. Film koñczy siê na bazarze przy Lubeckiego. Nastêpuje zmiana filmu i jest to film ze skanu pierwszego, który zaczyna siê przy Lubeckiego. Trasa wiedzie dalej Mi³±, Zamenhofa, Karmelick±, Lesznem, a¿ do Krochmalnej/Waliców i nastêpuje powrót bo znów jest parê klatek z Leszna. Tam zapewne Georg za³adowa³ kolejny film który wkrótce potem zosta³ skonfiskowany.
S±dzê ¿e warto ka¿demu zdjêciu za³o¿yæ co¶ w rodzaju metryczki, byæ mo¿e w formie osbnego postu w dedykowanym w±tku. By³by tam rubryki w rodzaju np: lokalizacja, ró¿ne linki do zdjêæ (np na yv s± poprzycinane, ale daj± siê fenomenalnie powiêkszaæ natomiast na USHMM kadr jest szerszy), linki do dyskusji na forum (lub poza forum) gdzie zdjêcie by³o analizowane, link do street view, i byæ mo¿e jakie¶ inne informacje.
administrator
Gdyby¶cie uznali, ¿e z jakich¶ wzglêdów przydatny by³by odrêbny dzia³ czy oddzielna galeria, dajcie znaæ.
Użytkownik
Ok, kolejne parê chwil patrzenia siê na te zdjêcia i mam takie wnioski:
1. Koncepcja kilku wyj¶æ do getta jest, s±dz±c po odzieniach, prawdziwa - gorzej z jej potwierdzeniem poza zdjêciami. Czy pamiêta kto¶ w jakim okresie W.Georg stacjonuje w Warszawie? Ewentualnie wypada³oby przejrzeæ dane meteo (nie mam takowych, bêdê wdziêczny za wskazówki gdzie szukaæ) - mo¿e nam siê tylko wydaje, ¿e to zimowa pora roku, a to po prostu pochmurne +10 w czerwcu?
2. Co do metryczek - nie mam nic przeciwko dorzuceniu wiêcej linków do mojego dokumentu, albo skopiowaniu danych z niego gdzie¶ indziej. Na dobry pocz±tek linkowa³em z USHMM, ¿eby¶my w ogóle widzieli co siê dzieje.
Wywód
<skan 2>
Georg wchodzi bram± Nalewki, idzie na pó³noc, skrêca w Gêsi±, skrêca w Zamenhofa - idzie na po³udnie i dochodzi do Pawiej. Wraca na skrzy¿owanie nie robi±c zdjêæ Gêsia-Nalewki-Franciszkañska i tym razem skrêca we Franciszkañsk±.
<skan 3 dó³>
Idzie Franciszkañsk± do skrzy¿owania z Nowowiniarsk±, i dalej do skrzy¿owania z M³awsk±
<skan 4>
Franciszkañsk± dochodzi do Ko¼lej, gdzie odbija siê od muru. Trafia na swoje ulubione skrzy¿owanie Gêsia-Nalewki-Franciszkañska. Skrêca na pó³noc i na pl. Muranowskim skrêca w Mi³±, dochodzi do Zamenhofa. Z Zamenhofa skrêca w Gêsi± - i na na targowisku przy Lubeckiego strzela sporo zdjêæ.
<skan 5>
Wiêcej zdjêæ z bazaru przy Lubeckiego.
<skan 1>
Georg idzie Lubeckiego na pó³noc i skrêca w Mi³± (na wschód), skrêca w Zamenhofa (jest tam po raz trzeci...) i jako¶ przechodzi na Leszno. Przechodzi nim do ¯elaznej (prawie nie robi±c zdjêæ), skrêca na po³udnie i dochodzi do Ogrodowej (w któr± zerka), dochodzi do Waliców-Krochmalnej i zawraca. Idzie Lesznem (tym razem patrzy na stronê nieparzyst±, czyli po³udniow± pierzejê) i w okolicach skrzy¿owania z Soln± trop siê urywa.
Teraz pytania:
Podczas letniej wyprawy W.Georg "wystrzela³" 2 rolki z "ogonem" i jedn± bez - czy to oznacza, ¿e jedn± mia³ krótsz±, czy mo¿e po prostu na skrzy¿owaniu Leszno-Solna mu siê znudzi³o klepanie zdjêæ i poszed³ do koszar?
Kiedy Georg uda³ siê na wycieczkê na skrzy¿owanie Ch³odna-¯elazna? Wystrzela³ tam dwadzie¶cia parê zdjêæ, czyli nie ca³± rolkê - widzimy kawa³ek kolejnego zdjêcia na dolnym pasku negatywu. Czy co¶ poza tym skrzy¿owaniem wtedy fotografowa³?
Kiedy w³a¶ciwie Georgowi zabrano aparat? Czy jak krêci³ siê po Lesznie, czy jak by³ na Ch³odnej-¯elaznej?
Wiem, ¿e te pytania s± trochê ponaci±gane w ró¿ne strony, ale takie rzeczy mi przysz³y do g³owy przy porannym ogl±daniu obrazków
Zgodnie z wpisem: "* Dokument wolno (ba, wrêcz nale¿y) popularyzowaæ, ale proszê o dodanie informacji..." pozwolê sobie przekazaæ informacjê o zdjêciach ograniczonej grupie osób skupionych wokó³ pewnego projektu na FB.
Mo¿liwe, ¿e pomog± w identyfikacji, a nawet je¶li nie, to warto, ¿eby zapoznali siê ze zdjêciami.
Użytkownik
i
Poprzek³ada³em by by³o ³atwiej ¶ledziæ kolejno¶æ.
Ostatnio edytowany przez El_Jot (10.04.2016 23:35:07)
Dwie informacje od Janusz W±¿
"Skan 2 / R.5434 , zdjêcie 1074142 to chyba Karmelicka 9"
oraz
"czy na " skan - 2 nr 30 http://collections.ushmm.org/search/catalog/pa1077736 nie jest ten sam cz³owiek, co na tym zdjêciu ?":
Użytkownik
To z pewno¶ci± ten sam cz³owiek.
Użytkownik
OK, droga forumowa ekipo, teraz mam drobny problem: Nie mam niestety w posiadaniu (a wroc³awskie biblioteki mi nie pomagaj±) "In the Warsaw ghetto. Summer 1941", czyli albumu gdzie po raz pierwszy zosta³y wydane zdjêcia W. Georga. Chcia³bym sprawdziæ jak w tej ksi±¿ce jest wyt³umaczona liczba negatywów z getta i dlaczego dwa z nich s± krótsze ni¿ pozosta³e dwa.
Je¶li kto¶ mia³by parê chwil i móg³ siê udaæ do czytelni ¯IHu (albo innej w której ta ksi±¿ka siê znajduje) i j± zeskanowaæ/sfotografowaæ/przeczytaæ i dowiedzieæ siê co tam jest powiedziane to by³bym setnie wdziêczny.
Je¶li nikt tam siê nie wybiera - nie ma problemu i tak za tydzieñ odwiedzam stolicê (a co za tym idzie ¯IH), wiêc idzie tylko o tydzieñ.
A z wie¶ci ró¿nych - GFH i USHMM (które wcze¶niej pyta³em o skany negatywów) s± zainteresowane naszymi ustaleniami. Ja modlê siê o elektroniczn± postaæ mapy do P. Weszpiñskiego coby¶my mieli jak ³adniej zwizualizowaæ nasze przemy¶lenia (chyba, ¿e jako podk³adu u¿yjemy fotomapy z 1935 / planu Lindleya, ale to wydaje mi siê bardziej pracoch³onne).
Poszukujê ludzi, którzy wiedz± jak wygodnie na³o¿yæ zdjêcia na mapê (w stylu zdjêæ na mapach Google), albo ma inny pomys³ na przedstawienie trasy Georga - chcia³bym na 75 rocznicê jego "letniej" eskapady zrobiæ ju¿ co¶ nadaj±cego siê do zaprezentowania szerszej publiczno¶ci.
EDIT:
Centrum Badañ nad Zag³ad± ¯ydów (czyli wydawcy "Przewodnika") prawdopodobnie bêdzie mog³o udostêpniæ nam któr±¶ z map P. Weszpiñskiego. Czy macie jak±¶ preferencjê któr± z nich? (Ja strzelam w "handel, us³ugi, miejsca szmuglu" - tego najwiêcej W. Georg uwieczni³, b±d¼ "czyst±" mapê getta.)
EDIT 2:
Centrum Badañ nad Zag³ad± ¯ydów da³o nam mapkê https://drive.google.com/file/d/0B5yDCi … sp=sharing do wykorzystania online. Ja szukam jak do takiego obrazu podpinaæ zdjêcia. A i oczywi¶cie - je¶li gdzie¶ wrzucimy mapê (@chrisfox - chyba bêdzie potrzebne parê mega miejsca...) to musimy siê grzecznie powo³ywaæ na jej ¼ród³o.
Ostatnio edytowany przez Grochu7 (12.04.2016 08:36:50)
administrator
Aj, zapomnia³em siê dopisaæ. Z miejscem na serwerze, jak deklarowa³em wcze¶niej, nie ma problemu.
Nie³adnie wybrzydzaæ, gdy co¶ daj±, ale nie mogli daæ podk³adu bez naniesieñ zwi±zanych z inn± tematyk±? Tym bardziej, ¿e to pdf i ciê¿ko cokolwiek z tym zrobiæ. O wiele wygodniejszy by³by np. cdr, z warstwami do pokazania lub ukrycia (Corela mam, legalnego, mogê siê nim oficjalnie pos³ugiwaæ ). Wiem, wiem... To tylko na marginesie.
Odno¶niki z planu do zdjêæ mo¿na zrobiæ metod± prehistoryczn±, w HTML-u (na szczê¶cie z pewno¶ci± s± ju¿ znacznie prostsze sposoby). Kiedy¶ potrafi³em, ale czasoch³onne jest to koszmarnie, nie polecam.
miglanc
chrisfox napisał:
Aj, zapomnia³em siê dopisaæ. Z miejscem na serwerze, jak deklarowa³em wcze¶niej, nie ma problemu.
Nie³adnie wybrzydzaæ, gdy co¶ daj±, ale nie mogli daæ podk³adu bez naniesieñ zwi±zanych z inn± tematyk±? Tym bardziej, ¿e to pdf i ciê¿ko cokolwiek z tym zrobiæ. O wiele wygodniejszy by³by np. cdr, z warstwami do pokazania lub ukrycia (Corela mam, legalnego, mogê siê nim oficjalnie pos³ugiwaæ ). Wiem, wiem... To tylko na marginesie.
Odno¶niki z planu do zdjêæ mo¿na zrobiæ metod± prehistoryczn±, w HTML-u (na szczê¶cie z pewno¶ci± s± ju¿ znacznie prostsze sposoby). Kiedy¶ potrafi³em, ale czasoch³onne jest to koszmarnie, nie polecam.
Nie ma problemu z pdf-em, mogê go wyczy¶ciæ ze zbêdnych elementów, pytanie tylko, co jest zbêdne i czy mo¿emy go bezkarnie edytowaæ.
Bo edytowaæ siê da
Użytkownik
Póki co mog³em wybraæ jedn± z map za³±czonych do "Przewodnika" i uzna³em, ¿e ta bêdzie najsensowniejsza (w koñcu W. Georg uwieczni³ sporo sklepów/zak³adów rzemie¶lniczych). Nie chcê naginaæ zasad i przerabiaæ tej mapy - s±dzê, ¿e je¶li uda nam siê z tej cos sensownego zrobiæ, to dadz± nam i wektorow± wersjê "czystego" planu getta.
Ja wypytujê tymczasem znajomych o to jak wspó³cze¶nie dodaje siê zdjêcia do map.
Użytkownik
Grochu7 napisał:
Podczas letniej wyprawy W.Georg "wystrzela³" 2 rolki z "ogonem" i jedn± bez - czy to oznacza, ¿e jedn± mia³ krótsz±, czy mo¿e po prostu na skrzy¿owaniu Leszno-Solna mu siê znudzi³o klepanie zdjêæ i poszed³ do koszar?
Trzymaj±c siê wersji, ¿e ostatnia rolka (z aparatu) zosta³a skonfiskowana oznacza to, ¿e trzecia klisza, skoro przetrwa³a, musia³a byæ skoñczona i schowana. Przychodzi mi do g³owy np takie wyja¶nienie, ¿e koñcówkê trzeciego negatywu (który by³ zapewne pociêty i przechowywany w klaserze) Georg móg³ nieopatrznie udostêpniæ jako próbkê, w efekcie czego zaginê³a. Nie wykluczone te¿, ¿e trzecia klisza by³a jednak krótsza od wcze¶niejszych. Znalaz³em na sieci stary amerykañski folder reklamowy Agfy i, o ile dobrze zinterpretowa³em tabelkê, w ofercie by³y równie¿ szpulki 18, 30 i 50 klatkowe. Mo¿e ta trzecia klisza by³a 30 klatkowa? Za wersj± krótszej kliszy przemawia to, ¿e ostatni kawa³ek negatywu ma o jedn± klatkê mniej ni¿ wcze¶niejsze. To zdaje siê sugerowaæ, ¿e nic ju¿ dalej nie by³o. (Usi³ujê namierzyæ ponownie tê reklamówkê, bezskutecznie)
Grochu7 napisał:
Nie mam niestety w posiadaniu (a wroc³awskie biblioteki mi nie pomagaj±) "In the Warsaw ghetto. Summer 1941", czyli albumu gdzie po raz pierwszy zosta³y wydane zdjêcia W. Georga. Chcia³bym sprawdziæ jak w tej ksi±¿ce jest wyt³umaczona liczba negatywów z getta i dlaczego dwa z nich s± krótsze ni¿ pozosta³e dwa.
Z tego co pamiêtam, opis wyprawy do getta w albumie jest krótki i przypomina to, co mo¿na znale¼æ w podpisach zdjêæ na GFH czy USHMM.
Zamierzam ci±gn±æ temat spisu klatek na negatywach. Poni¿ej wygl±d fiszki dla przyk³adowego ujêcia z komentarzami w []. Pytanie czy czego¶ nie dodaæ/zmieniæ/inaczej nazwaæ. Dodatkowa kwestia techniczna: dla jednego negatywu musia³bym wygenerowaæ nowy w±tek a w nim ok 40 takich fiszek, czyli postów (jeden po drugim) i pytanie, czy nie bêdzie reakcji jakich¶ mechanizmów antyspamowych forum.
Linki [do instytucji udostêpniaj±cych zdjêcie online: USHMM, GFH, YV, ...]
http://collections.ushmm.org/search/catalog/pa1048332
http://www.infocenters.co.il/gfh/notebo … ENG&menu=1
Ujêcie [z zaznaczeniem miejsca i kierunku na wycinku mapy, tu podk³ad z planu getto.pl (w negatywie, w celu lepszej widoczno¶ci markera)]
Adres [adres lub opis miejsca]
Franciszkañska 22
Linki do dyskusji
http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic. … 796#p10796
SV [je¶li jest ujêcie street view w pobli¿u, je¶li nie, mo¿na tu bêdzie wstawiæ zwyk³e zdjêcie]
https://www.google.pl/maps/@52.2513372, … 312!8i6656
GPS [wspó³rzêdne GPS; mo¿e na codzieñ niezbyt przydatne, ale za to ponadczasowe (w odró¿nieniu od ró¿nych hotlinków)]
21.0010089
52.2513372
Id [w celu u³atwienia odnoszenia siê do konkretnych ujêæ w dyskusjach.]
n2e14 [oznacza negatyw 2 ekspozycja 14]
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (13.04.2016 23:28:32)
Użytkownik
Dziêki skanom klisz pojawiaj± siê mo¿liwo¶ci lokalizacji ujêæ do których nic siê dot±d "nie klei³o". Np.:
http://www.infocenters.co.il/gfh/notebo … ENG&menu=1
Pomys³ jest taki, ¿e to Krochmalna 44. Fragment tej kamienicy widaæ po lewej stronie:
http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic. … 150#p25150
Podobna nawierzchnia, boniowanie, dwuczê¶ciowe skrzyd³o przy wej¶ciu. Problem, ¿e to chyba nie to samo wej¶cie. Pewno¶ci wiêc nie ma, ale kolejno¶æ klatek na kliszy temu pomys³owi sprzyja - poprzednie ujêcie pochodzi ze skrzy¿owania Krochmalnej i Waliców, czyli do¶æ blisko. Nastêpne jest ze skrzy¿owania ¯elaznej i Ogrodowej, zatem rozpoznawana klatka mog³a byæ pstrykniêta po drodze.
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (2.05.2016 21:11:23)
Użytkownik
http://collections.ushmm.org/search/catalog/pa1077787
Na kliszy poprzedzaj±ca klatka pochodzi z rogu ¯elaznej i Ogrodowej, nastêpne ujêcie jest przy gmachu s±dów na Lesznie.
Odbijaj±ca siê w szybie elewacja bardzo przypomina kamienicê ¯elazna 84:
http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic. … 049#p32049
Wynika z tego, ¿e zdjêcie mo¿e byæ zrobione przy ¯elaznej 91. Budynek stoi do dzi¶:
https://www.google.pl/maps/@52.2392304, … 312!8i6656
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (3.05.2016 21:33:14)