Forum Stowarzyszenia
Moderator
Znalaz³em co¶ takiego na stronie o kolejkach w±skotorowych:
mam t± ksiazkê od tego samego sprzedawcy. ³za siê w oku kreci to czytaj±c... wczoraj zajecha³em do radzymina sfotografowaæ resztki dworca gdy¿ ma powstaæ w tym miejscu kancelaria prawnicza, a tak ³adnie prezentowa³ siê w wspomnianej ksi±¿ce... teren generalnie prawie nie do poznania. fotki niebawem.m
Resztki??????
administrator
Co takiego?
Owszem, odk±d istnieje obwodnica, rzadko bywam w Radzyminie, ale ¿eby a¿ tak...
Mam nadziejê, ¿e mowa o terenie, na którym by³y tory - nie o budynku. Choæ w tym kraju wszystko mo¿liwe - byæ mo¿e Radzymin potrzebuje kancelarii prawniczej o wielko¶ci zbli¿onej do Pa³acu Stalina.
Moderator
Wracaj±c do wspomnianej ksi±¿ki - jako¶æ zamieszczonych tam zdjêæ niewiele odbiega od jako¶ci zdjêæ zamieszczanych w ówczesnym Expressie Wieczornym .... a momentami jest jeszcze gorsza.
administrator
Budynek - przynajmniej od strony ulicy - faktycznie, ogrodzony jest czym¶ bardzo brzydkim. Wygl±da to na rozbiórkê - nie chcia³ siê sam rozsypaæ, wiêc mu chyba pomog±
Co siê stanie z tablic±?
Moderator
By³e¶ tam Krzysiu?
administrator
By³em, uda³o mi siê ¶mign±æ przez Radzymin, nawet nie mia³em zanadto czasu, ¿eby siê zatrzymaæ. Nie³adnie to wygl±da - ogrodzenie, wybite niektóre szyby...
Z tego, co sobie przed chwil± poczyta³em wynika, ¿e budynek zosta³ niedawno sprzedany osobie prywatnej (mowa jest o notariuszu). Jak nowy w³a¶ciciel zamierza o zabytek zadbaæ - widzimy. Zaraz chyba bêdzie po problemie
Moderator
I po tablicy "Dobry dzieñ" mam dzi¶ - niech go jasna cholera ......
administrator
Ponoæ w¶ród radnych, s± nawet cz³onkowie Towarzystwa Przyjació³ Radzymina... Co tu du¿o opowiadaæ...
Co¶ nieco¶ o sprawie znalaz³em tu:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? … 29&v=2&s=0
i tu:
http://www.wiesci.wolomin.com/?f=xml/200016.xml&p=2
Witam!
a wiêc niez³ego rabanu narobi³em tym tekstem na innym forum a ju¿ mnie tu kopiuj± . mój kolega mieszkaniec Radzymina z którym pracujê powiedzia³ mi i¿ w³a¶nie przerabiaj± stary dworzec, wiêc wracaj±c do wawki niedzielnym popo³udniem zajecha³em by zobaczyæ co zosta³o. mo¿e dzi¶ wieczorem jak znajdê czas wrzucê fotki robione na szybko z samochodu na padaj±cej baterii w tanim aparacie (samsung s600). ponoæ budynek sam ma zostaæ, a przerobione zostan± ¶ciany wewn±trz... a mog³o miasto Radzymin mieæ dobr± miejscókê na np. muzeum...
Moderator
Muzeum, a po jak± cholerê im muzeum. Knajpê mogli otworzyæ.
administrator
Mechanik Jarz±bek napisał:
Knajpê mogli otworzyæ.
"Dworcow±".
administrator
O, na pewno. Piêkny budynek. Co¶ tam siê dzi¶ mie¶ci, czy tylko tak sobie stoi i czeka?
Moderator
Mo¿e tam siedzibê ma Towarzystwo Przyjació³ Radzymina i Towarzystwo Przyjació³ ..... Notariusza.
administrator
I co, ¿e notariusz, to ju¿ niby ma nie potrzebowaæ przyjació³? On te¿ potrzebuje - a je¶li ma ich wielu, ¶mia³o mogli za³o¿yæ Towarzystwo
(i zaj±æ m³yn, ¿eby mieæ blisko na dworzec)
Moderator
Prawdziwych przyjació³ poznaje siê w biedzie. A bieda to k³opoty. I nie mia³ ch³op k³opotu to kupi³ sobie dworzec. A teraz szuka Bednarskiego .... wszak ten jegomo¶æ to na k³opoty najlepszy. A Bednarski to Friedman, a Friedman to in¿ektor a jak in¿ektor to oczywi¶cie na parowozie A parowóz wiadomo na dworcu. I siê zakrêci³o. I nic mnie boli, jestem ju¿ spokojny.......
administrator
Mnie siê Friedman kojarzy raczej z Goldmanem, czy Rozencwajgiem, ale to by nas nie doprowadzi³o do dworca. Chocia¿, wyobra¼my sobie...
...Wpada spó¼niony Rozencwajg na peron i widz±c odje¿d¿aj±cy, znikaj±cy w dali poci±g, krzyczy swoje: Aj waj! Antysemickie kolejkie!
jak mnie co¶ najdzie to w "¶wiêta" zajadê na Radzymin i sfocê jeszcze raz i dok³adniej co trzeba, a jak nie zajadê to pojadê szos± okuniewsk± przez weso³± i pustelnik mo¿e tam macie jakie¶ propozycjê do sfotografowania?
administrator
W tym drugim wariancie, nic mi jako¶ do g³owy nie przychodzi.
a tajemniczy (dla mnie jako ¶wie¿aka) krêty nasyp miêdzy szos± a torami pomiêdzy Rembertowem a Weso³±? a gdzie¶ podobno widoczny nasyp przy tej samej drodze w okolicach Micha³owic? a Pustelnik?