Forum Stowarzyszenia
administrator
A co jest z³ego w p³ocie?
chrisfox napisał:
Jaki¶ czas temu kto¶ gdzie¶ (w kielmonowym forum, ale o szczegó³y nie pytajcie) wrzuci³ link do filmu zmontowanego z materia³ów filmoteki narodowej, nazywa siê to Warszawa we wrze¶niu 1939. ¦ci±gn±³em, obejrza³em, zostawi³em na pulpicie, a teraz chcia³em zobaczyæ co to za ¶mieæ i oto w 17 sekundzie zobaczy³em scenkê, otworzy³a mi siê w mózgu klapka, a potem jeszcze tylko pó³ godziny, ¿eby zlokalizowaæ gdzie by³o zdjêcie z dwoma wywróconymi tramwajami...
administrator
A owszem, ³adne. Bardzo
Moderator
A oto jak wygl±da³a owa okolica tu¿ przed wojn±. Panienki na pierwszym planie te¿ ju¿ dzi¶ nieco siê zmieni³y
administrator
Ale ³adne zdj±tko...
Moderator
Te¿ mi siê podoba!!! Zw³aszcza jedna z panienek, z któr± ³±cz± mnie bliskie wiêzi
Zwa¿, ¿e na zdjêciu doskonale widaæ ok³adzinê z kwadratowych p³ytek, która, wraz z "okrêtowymi" balkonami, stanowi³a o uroku owego naro¿nego budynku. Dwa tygodnie temu stwierdzi³am, ¿e kamienica zosta³a brutalnie upaækana jakim¶ tynkiem i pomalowana na prze¶liczny inaczej bieli¼niany kolorek. P³ytki zniknê³y pod warstw± mazi i ju¿ po urokach kamienicy Co to za cholerna mania z u¶winianiem kamienic, które tak piêknie zosta³y ozdobione fakturami kamiennych ok³adzin, klinkieru i szlachetnych tynków. Nó¿ siê w kieszeni otwiera.
Moderator Kombinator
Nie chcê zaczynaæ nowego w±tku, a tytu³ tego znakomicie pasuje do zdjêcia, które przedstawiê.
Z pewnymi oporami uznali¶my to z Darosem za fotkê z Nowego ¦wiatu, zdjêt± gdzie¶ na wysoko¶ci Smolnej i przestawiaj±cej widok na pó³noc. Ale... No w³a¶nie - có¿ to za wielga¶ne co¶ widoczne jest w tle? Na samym pocz±tku my¶leli¶my, ¿e to gmach BGK, ale wtedy zdjêcie musia³oby byæ robione na po³udnie, a tu - w³±cznie z kierunkiem zakrzywienia ulicy - zbyt wiele rzeczy siê nie zgadza. Na pocztówce, która przestawia identyczne ujêcie i jest podpisana jako N¦, tego zarysu nie widaæ (fotomonta¿ jaki¶?). Mo¿e kto¶ wie lub ma jaki¶ pomys³?
administrator
Owszem, pomys³ mam Tzw. "niebo" zosta³o przez kogo¶ rozja¶nione do ³adnego bia³ego kolorku. Trzeba przyznaæ, ca³kiem sprawnie - na pierwszy rzut oka w ogóle tego zabiegu nie widaæ, trzeba dobrze siê przyjrzeæ, ¿eby cokolwiek wychwyciæ. "Wielga¶ne co¶ widoczne w tle", jest reliktem oryginalnego nieba - autorowi poprawek znudzi³o siê w tym miejscu walczyæ z obrazkiem. Wcale siê zreszt± jako¶ bardzo nie dziwiê, w g³êbi ulicy kontrast jest coraz ni¿szy a krawêdzie rozmyte i owe zabiegi sta³y siê po prostu zbyt uci±¿liwe.
Moderator Kombinator
Użytkownik
Borek napisał:
Co to za wagony? Ani A ani K mi nie pasuje.
http://tramwar2.republika.pl/tramtypy1.html
Bo na "Tramwarze" umieszczone zosta³y na razie tylko nieliczne typy warszawskiego parku taborowego A przewrócony 'silnik' to wagon typu E produkcji Lilpopa. By³o tylko 10 sztuk tych wozów.