Forum Stowarzyszenia
administrator
Dawno nie mia³em w rêku wiekopomnego dzie³a Symeona Surgiewicza - a i wtedy, gdy je w rêku mia³em, po szybkim zorientowaniu siê, ¿e bardziej chodzi tam o walkê klas, ni¿ kolej, od³o¿y³em na pó³kê. Nie wiem zreszt±, czy jest tam cokolwiek o linii mareckiej - ksi±¿ka opiewa chyba raczej liczne przewagi dzielnych komunistów z kolejki grójeckiej.
Wczoraj dokopa³em siê do informacji, ¿e dowództwo kompanii "Niemen" batalionu "£ukasiñski" mia³o wiele wspólnego z lini± mareck± - niestety, ¿adnych szczegó³ów na razie nie znam. Wiadomo mi jedynie, ¿e szef sztabu batalionu, ppor. "Ziomek" (Lucjan Chmieliñski) pracowa³ na kolejce (w czasie okupacji - tak jest napisane - nie wiem, czy to by³o jego sta³e zajêcie) jako konduktor. Jak nietrudno zgadn±æ, w sposób naturalny, wielu pracowników kolejki trafi³o do tego¿ batalionu.
Tradycyjne pytanie: kto¶ wie wiêcej?
"warszawskie ciuchcie"? mam, mogê pozyczyæ, pó³ ksi±zki to propaganda a¿ boli, ale w fragmenty o kolejce chwytaj± za gard³o.
a co do zacnych osobisto¶ci to wiadomo i¿ praca na kolejach, a zw³aszcza kolejkach by³a dobr± kryjówk± przed okupantem.
Ostatnio edytowany przez gajos (7.01.2008 17:37:39)
administrator
Chêtnie skorzystam. Mam nadziejê, ¿e spotkamy siê wiosn± na jakim¶ ma³ym spacerku - choæby z cyklu piszcza³kowo-wykopkowego. Struga i Beniaminów czekaj±...
chêtnie udostêpniê spacery jak tylko ¶niegi stopniej±, poza tym mam s³abo¶æ do regionu w trójk±cie Radzymin, Praga, Modlin. no i muszê poznaæ przebieg tras WSZYSTKICH w±skich kolei w okolicach.
administrator
Je¶li WSZYSTKICH... Byæ mo¿e nie¼le trafi³e¶
administrator
Spora ta okolica... To¿ to pó³ Polski
Moderator
gajos napisał:
WSZYSTKIE od Pu³tuska po Rogów
Nie napisa³e¶, który Rogów? . Je¶li Sobócki to ca³a Polska
administrator
Wracaj±c jeszcze do ruchu oporu...
Najpierw - z w³a¶ciw± mi skromno¶ci± - zacytujê (na Wasze szczê¶cie króciutko) sam siebie:
Uda³o mi siê dotrzeæ do niewiele na razie mówi±cych nazwisk maszynistów z Pustelnika: Kazimierz Aksamitowski, Józef Siennicki i jego syn Ryszard (zdjêcie!), Królik, Markiewicz, Zieliñski i Ostaszewski (ten ostatni ze Strugi)
A teraz fragment relacji szefa wspomnianej kompanii "Niemen", Tomasza Kêpiñskiego ps. "Szamot":
Z warszawskich uczestników walk powstañczych pozosta³o przy ¿yciu kilku kolegów - mianowicie: Bogdan Ostaszewski (...)
Bior±c pod uwagê wcze¶niejsze, nie wygl±da mi to na przypadkow± zbie¿no¶æ nazwisk.