Forum Stowarzyszenia
Moderator
Znalazłem na jednym z forum:
Dzisiaj w 'Kino Polska' wyswietlony zostal film z 1960 roku - 'Szczesciarz Antoni'. I nie bylo by w tym nic ciekawego gdyby nie fragmenty z pociagiem waskotorowym w tle. Jest nawet fragment stacji 'Zacisze' - budynek wiata miesci sie w wagonie pasazerskim. Po przejzeniu dostepnej literatury doszedlem do wniosku, ze to Kolej Mareckiej pozniej wlaczona w Jablonowska. Czy ktos ma ten film na CD? Interesuja mnie wlasnie te fragmeny z waskotorowka.
Pomijając włączenie kolei mareckiej w kolej jabłonowską, w filmie tym pomimo sceny na stacji Zacisze jest przedstawiona kolej ......grójecka.
Moderator
Pociągi pociągami, ale "teciak" na chodzie we wczesnej wersji z jedną pokrywą włazu... Nie ma go teraz nawet w muzeum.
administrator
Yorik napisał:
"teciak" na chodzie we wczesnej wersji z jedną pokrywą włazu... Nie ma go teraz nawet w muzeum.
Stał taki w Gdańsku na Grunwaldzkiej (jaki był ten na Westerplatte, nie pamiętam) - ale to informacja sprzed prawie czterdziestu lat W Wołominie jest już bodajże osiemdziesiatkapiątka, innych sobie w tej chwili nie przypominam.
Moderator
chrisfox napisał:
Yorik napisał:
"teciak" na chodzie we wczesnej wersji z jedną pokrywą włazu... Nie ma go teraz nawet w muzeum.
Stał taki w Gdańsku na Grunwaldzkiej (jaki był ten na Westerplatte, nie pamiętam) - ale to informacja sprzed prawie czterdziestu lat W Wołominie jest już bodajże osiemdziesiatkapiątka, innych sobie w tej chwili nie przypominam.
Na Westerplatte już wersja późniejsza T34/76 z dwoma włazami w wieży. Kiedyś stał na cmentarzyku obrońców w miejscu "piątki". Potem go przenieśli.
Moderator
Zachowane były trzy T-34 z jednym włazem:MWP, Wrzeszcz i Łódź ( za:Janusz Magnuski, Wozy bojowe LWP.Warszawa1985)
administrator
O, proszę. Miałem szczęście
Już nie wspomnę, że ucieszyło mnie funkcjonowanie własnej pamięci. Tyle lat...
(oczywiście, tego, co - jak podaje żona - wydarzyło się wczoraj, czy tydzień temu, nie pamiętam - to ponoć w moim stanie normalne)
Moderator
michel napisał:
Zachowane były trzy T-34 z jednym włazem:MWP, Wrzeszcz i Łódź ( za:Janusz Magnuski, Wozy bojowe LWP.Warszawa1985)
I jeszcze sku(ó?)rkowany był na chodzie z przerażonym Czesiem w środku. W MWP pomimo najszczerszych chęci nie udało mi się wypatrzyć tej wczesnej wersji. Starość nie radość, choć "pseudoszaregowilka" pamiętam koło "Kubusia" a to już sukces. To znaczy, że jeszcze żyję . Ani chybi. Z obecnych eksponatów MWP chyba najpopularniejszy jest prof. Cisek.