Forum Stowarzyszenia
administrator
Mam pomysł - właściwie pewność. To zdjęcie wykonano...
Gdyby ktoś mógł potwierdzić, będę wdzięczny. Rzecz wydaje się tak oczywista, że aż się obawiam wygłupić A fajnie by było mieć podpis do tej fotki.
miglanc
Jakaś dziwnie skośna ta ulica względem Leszna. Czyżby Wolność?
Takie mam pierwsze odczucia po oglądaniu tej fotki pare minut (notabene nie znałem jej).
administrator
Aż nie wiem, czy sobie ze mnie nie żartujesz Moje odczucia od początku są, jakie są - i nie mam już wątpliwości, choć trudno mi teraz zlokalizować ten obrazek w czasie - bo do ortofotomapy 1945 nie całkiem (właściwie - nie zawsze ) pasuje. Otóż:
Numer 2 to oczywiście wieża kościoła ewangelickiego, trójka pokazuje na kościół przy Lesznie 32 a charakterystyczne resztki spod jedynki bardzo ładnie widać tu:
Jeśli jeszcze dodamy widoczne przed i za kościołem drzewa, oraz ślady po drzewach obok furmanek... - Leszno. Pierwszy budynek z ogromną ilością balkonów, to numer 73 (ten jest w Gabarytach i nieźle pasuje), bądź 75a (tego nie ma). 75a o tyle byłby lepszy, że wówczas istnienie ruin po lewej z niczym by się nie kłóciło - to by wówczas był budynek o numerze 72 (choć z kolei obrazki tego budynku nie pasują do zdjęcia...). Więc to pewnie jednak Leszno 73
Przy okazji, dostrzegłem właśnie małą rozbieżność pomiędzy stroną warszawa1939 a atlasem Marcinkowskiego. Na stronie, budynek oznaczony w atlasie numerem 75a, nosi numer 73 (Solidarności 145) - zarazem w części "gabarytowej" egzystuje całkiem inny obrazek budynku 73:
i ten, całkiem mi się ładnie komponuje z powyższym nudnawym wywodem. Pięć pięter, cztery balkony...
administrator
Nie chcąc nikomu psuć zabawy z obserwowaniem mojego pokrętnego rozumowania, nie będę korygować powyższego - najświeższe wnioski dopisuję więc grzecznie pod spodem
Otóż... Jeszcze inaczej. Na tym zdjęciu:
...widać właśnie budynek opatrzony w Gabarytach numerem 73. Pięciopiętrowy. Dziś ma o jedno mniej i balkonów też co nieco ubyło, ale to ten sam. Tym razem to Marcinkowski coś pokręcił z numeracją - u Leociaka jest w porządku. A Rysiek jakoś tych budynków ze sobą nie skojarzył, skoro przy aktualnym obrazku, informuje o braku zdjęcia historycznego.
Krótko mówiąc, fotkę od której się wątek zaczął, wykonano z okolic narożnika Żelaznej. Do kompletu, dodam jeszcze adres ruiny po lewej - Leszno 78.
miglanc
chrisfox napisał:
Aż nie wiem, czy sobie ze mnie nie żartujesz
Cóż, nikt nie jest doskonały
Mnie też się zdarza mnóstwo wpadek z identyfikacją, perspektywa fotki jakoś mnie zmyliła, a ulica wydała się zbyt wąska jak na Leszno.
administrator
Mnie się też wydawała zbyt wąska, ponadto zmyliły mnie ruiny po lewej - początkowo sytuowałem fotografującego nieco dalej na wschód. Jednak kościoły, drzewa i te charakterystyczne resztki konstrukcji... A ponadto, za bardzo chciałem, żeby to było Leszno i mocno się bałem, czy sobie niczego do swoich oczekiwań nie naginam - niestety, zdarza mi się czymś zbyt mocno sugerować a potem głupie wpadki