Forum Stowarzyszenia
Chyba wiem od kogo
Krzysztof
Moderator
gajos napisał:
oraz w drogê powrotn±
http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kole … 722626.jpg
Z tego wynika, ¿e w Warszawie zgubi³ legitymacjê...... Nasz cz³owiek
oelka napisał:
Chyba wiem od kogo
Krzysztof
czy ja te¿ ju¿ wiem?
a zawodnik to chyba d³ugo wraca³, co¶ z 5 lat...
administrator
¦liczno¶ci, gratulacje Mam nadziejê, ¿e nie bêdziesz mieæ zastrze¿eñ co do (niezbyt - przyznajê - oryginalnego) pomys³u umieszczenia ich na stronie?
gajos napisał:
oelka napisał:
Chyba wiem od kogo
czy ja te¿ ju¿ wiem?
Na gieldzie handluje nimi moj dobry znajomy, ktory trafil na nie przez lekture ogloszen w gazecie codziennej. Oczywiscie zanim mogl je zaczac sprzedawac przeszly odpowiednia selekcje
Krzysztof
tych ¶liczno¶ci wspomniany kolega mia³ wiêcej jakby co. a jakie pere³ki nie trafiaj± na gie³dê?
swoj± drog± obym móg³ z nich jeszcze kiedy¶ na tej trasie skorzystaæ...
Moderator
gajos napisał:
swoj± drog± obym móg³ z nich jeszcze kiedy¶ na tej trasie skorzystaæ...
Przecie¿ mo¿esz korzystaæ ..... nawet codziennie. Tylko czy jaki¶ kanar ich nie zakwestionuje?
Moderator
I mnie chodzi³o o "t±" trasê ...... tylko obs³ugiwan± w dniu dzisiejszym przez rozmaite busy, autobusy, omnibusy i inn± wszelkiego rodzaju zbieraninê..... . Tylko jeszcze brakuje: dyli¿ansów, ryksz, lektyk, cepelinów i rydwanów. . Wódoloty s± spotykane czêsto....
Mnie nadchodzi dziwna nostalgia gdy wje¿d¿am swoim czeskim spalinowozem na pas w kierunku Radzymina, jako¶ tak dziwi mnie czemu s± semafory a nie ma krzy¿y ¶w. Andrzeja...
A tak bardziej przyziemnie to dzi¶ wpad³ mi do g³owy ca³kiem realny pomys³, mianowicie po³o¿enie choæby metrowego odcinka torowego w dok³adnie odmierzonym miejscu historycznego przebiegu trasy. Na pewno jest gdzie¶ miejsce nie zaro¶niête przez asfalt, czy jaki¶ inny betonowy przybytek? Uwa¿am ¿e tablica na ¶cianie w Markach to stanowczo za ma³a podziêka za wk³ad "jej" w rozwój regionu. Przyda³o by siê co¶ bardziej namacalnego i daj±cego obraz tego jak to mog³o wygl±daæ. Koszt my¶lê niewielki a pami±tka niezwykle cenna.
administrator
gajos napisał:
ca³kiem realny pomys³
Miejsce by siê znalaz³o (pewnie w Radzyminie). Co do realno¶ci jednak...
Moderator
I jak znam ¿ycie, rozpoczê³a by siê ogólna dyskusja - jakiej szeroko¶ci ma byæ ten kawa³ek toru? Zwolennicy opozycji zapewne by pragneli aby to by³o 800 mm a koalicja g³osowa³a by za 750 mm.
Dzi¶ nie wiem jaka by by³a szeroko¶æ....... ale zapewne by by³a kilkakrotnie przekuwana
W³adze, instytucje, stowarzyszenia lokalnych mi³o¶ników. Kilka lat temu kto¶ zorganizowa³ w Markach wystawê zdjêæ kolejki. Nie pamiêtam dok³adnie ale kiedy¶ w Radzyminie ods³oniêto tablicê z tematem bliskim kolejce. My¶lê ¿e ludzi przychylnych da³oby siê znale¿æ.
Mechanik Jarz±bek napisał:
Zwolennicy opozycji zapewne by pragneli aby to by³o 800 mm a koalicja g³osowa³a by za 750 mm.
Moim skromnym zdaniem szeroko¶æ z dnia 31.08.1974
administrator
gajos napisał:
Kilka lat temu kto¶ zorganizowa³ w Markach wystawê zdjêæ kolejki. Nie pamiêtam dok³adnie ale kiedy¶ w Radzyminie ods³oniêto tablicê z tematem bliskim kolejce. My¶lê ¿e ludzi przychylnych da³oby siê znale¿æ.
Sami przychylni ludzie, to niestety nie wszystko. W grê wchodzi zajêcie pasa drogowego - a to w tym kraju równie prosta sprawa, jak budowa w gara¿u bomby atomowej
A tablica w Radzyminie zawiera straszliwe informacje
(chocia¿ sam kamieñ ca³kiem niebrzydki, nagrobek by³by zeñ owszem...)
czy na pewno tor nie wyszed³ by spod asfaltu na ca³ej trasie?
a to miejsce?
no i na pewno odcinek od cmentarza w Radzyminie na zachód do g³ównej trasy.
administrator
To miejsce, przyznajê, nie wiem dok³adnie, jak dzi¶ wygl±da. Jeszcze nigdy nie uda³o mi siê tam zatrzymaæ
A pas drogowy, to - niestety - nie tylko asfalt
Moderator
gajos napisał:
a to miejsce?
PUD£O
No to je¶li 100% tasy pokry³ asfalt i chodniki to choæby obok, na którym¶ pasie zieleni taki ma³y pomnik...