Forum Stowarzyszenia
administrator
To ma byæ co¶ podobnego do s±siednich w±tków o Lesznie i Karmelickiej. Ulica bliska mi z wielu wzglêdów i na szczê¶cie nie¼le (choæ to pozory - niektórych fragmentów szukam od dawna na pró¿no) obfotografowana. Bezpo¶rednim impulsem do stworzenia tego w±tku sta³o siê takie oto - ca³kiem niedawno wykopane - zdjêcie. Widoczek z budynków na pó³nocnym krañcu, w stronê Leszna:
£adny? Co¶ jeszcze dorzucê - nieco pó¼niej.
Moderator Kombinator
To ja z drugiej strony (¯elaznej). Przedwojenne zdjêcie przedstawiaj±ce przej¶cie przez tory kolejowe w Alejach Jerozolimskich.
administrator
W tym to w³a¶nie miejscu, w³adzom uda³o siê w koñcu zatrzymaæ bandytów: Hibnera, Kniewskiego i Rutkowskiego.
Chcia³bym kontynuowaæ, ale z przyczyn technicznych chyba dopiero po niedzieli (byle jak nie chcê a porz±dnie nie zd±¿ê)
Moderator Kombinator
Aby z kolei nastêpna w³adza da³a ka¿demu po ulicy (i to nie byle jakiej...).
Moderator
Ale "sprawiedliwo¶æ dziejowa", o której tyle siê nas³ucha³em na ró¿nych etapach edukacji, zmieni³a mauzoleum i wys³a³a "bojowców" spod ciemnej (czerwonej) gwiazdy na ¶mietnik historii.
Ku przestrodze. A podejrzewam, ¿e chêtnych do na¶ladowania nie zabraknie.
I m³odzie¿ ma gdzie odpoczywaæ. Za bolszewika zapewne by³aby co najmniej "kolegiata" za profanacjê.
miglanc
Chris, piêkna ta fota ¯elaznej, nie mia³em i nie zna³em, dziêki.
administrator
Ja te¿ jej nie mia³em i nie zna³em. Tak siê ucieszy³em , kiedy mi parê dni temu wpad³a w rêce... Sam rozumiesz, musia³em siê podzieliæ - st±d pomys³ na ten (owszem, póki co, bardzo powoli startuj±cy ) w±tek
administrator
Powoli bêdê siê przesuwa³ na po³udnie - znane obrazki ze skrzy¿owania z Lesznem:
Moderator Kombinator
¦mieszne. Nigdy nie zwróci³em uwagi na drzewo po lewej (chyba Leszno by³o nimi obsadzone).
Niedaleko stamt±d:
¯elazna 89 (do dzi¶) i 87 (dawno temu).
administrator
Jeszcze na chwilê cofnê siê na pó³noc. Okolice skrzy¿owania z Nowolipiem/¯ytni±:
Niedawne "odkrycie" - szpital ¶w. Zofii widziany z ¯ytniej, w tle szko³a przy Lesznie
Pó³nocny kraniec ulicy - pewnie rok 1939
To samo miejsce, 1945 - wtedy to ju¿ by³ teren po Befehlstelle
Moderator Kombinator
To chyba st±d strzela³ Nebelwerfer.
administrator
Jeszcze dwa obrazki z okolic Leszna - z konhellerkami. Mnie siê zw³aszcza podoba ten dolny.
administrator
zaruk napisał:
To chyba st±d strzela³ Nebelwerfer.
Niesamowite, nie zna³em tego obrazka. Mam tê wyrzutniê (na transporterze) sfotografowan± ponoæ na Nowolipkach (znane zdjêcie, wszêdzie go pe³no) - ale tego nie widzia³em. Ojciec wspomina, ¿e chodz±c czêsto z Bielan przez teren getta, napotyka³ na mnóstwo tego urz±dzenia pozosta³o¶ci - niestety, dzi¶ nie pamiêta, gdzie to dok³adnie by³o.
Jednak trzeba wci±¿ wracaæ na niektóre strony - s± uzupe³niane, nie tylko my co¶ dopisujemy
Moderator
Te Nebelwerfery s± niesamowite!!!!! Musz± ostrzeliwaæ Stare Miasto czyli druga po³owa sierpnia 44. (gdzie¶ od 12.08.44 do 2.09.44)
administrator
Daros napisał:
Te Nebelwerfery s± niesamowite!!!!!
I jeszcze jedn± rzecz tam widaæ (tzn. nie widaæ). Nie ma muru, oddzielaj±cego teren od Nowolipia. Na "ostatnim spojrzeniu" - w³a¶nie sprawdzi³em - te¿ go nie ma. Czyli... Postawiono go po Powstaniu. Niemcy (?) a mo¿e "wyzwoliciele", do czego¶ jeszcze tego miejsca u¿ywali.
Moderator Kombinator
To jeste¶my miêdzy Lesznem a Ogrodow± (sory Chris, trochê siê wstrzeli³em w twoj± wypowied¼, ale obydwaj pisali¶my w tym samym momencie. Oczywi¶cie w±tek muru mo¿emy poci±gn±æ). Widok na po³udnie z widocznym wylotem Ogrodowej. W dali he³m kamienicy na rogu Ch³odnej.
Ostatnio edytowany przez zaruk (19.06.2008 06:32:46)
administrator
Prawie to samo miejsce, w nieco innym ujêciu
Moderator Kombinator
Zdjêcie "reporterskie"
administrator
Owszem - niemniej wolê takie, od ¿adnego
(a to ujêcie raczej ma³o jest znane)
administrator
Jeszcze raz muszê siê cofn±æ za Nowolipie - ale w³a¶nie znalaz³em co¶ takiego: