Forum Stowarzyszenia
Moderator
Chciałem w jednym wątku umieścić kilka zdjęć z tego samego miejsca ale zrobione w różnym czasie. Nie ma sensu powielać zdjęć i informacji zgromadzonych na stronie Ryszarda Mączewskiego http://www.warszawa1939.pl/widok.php?kod=tlomackie pokaże te które zgromadziłem i które w jakiś sposób znajdują się w różnych galeriach.
1. Tłomackie w XIX wieku (Zaruk zna więcej szczegółów na temat tego zdjęcia - może opiszesz to zdjecie)
2. 1939r barykada. (strona ZTM)
3. to samo miejsce rok 1941 -1942 ? Czy po stronie lewej widzę mur? Wg. Leonciaka mur był do ul. Przejazd.
4.(tu jeszcze jedno zdjęcie z murem?)
5. Finis.
(nie pamiętam tej kamienicy która stoi przy Bielańskiej? czy przetrwała do dnia dzisiejszego?)
P.S. gdyby nie "Gruba Kąska" która cudem przetrwała zawieruchę wojenną trudno by było niektóre zdjęcia rozpoznać.
Ostatnio edytowany przez Daros (4.07.2008 14:43:32)
Moderator
11. ruiny Tłomackie 10 widok od placu (Feliksa Krwawego)
12. oraz zdjęcie w galerii http://kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=3777
miglanc
Daros napisał:
Czy po stronie lewej widzę mur? Wg. Leonciaka mur był do ul. Przejazd.
Mur był na Tłomackiem, również na Przejazd przy Długiej oraz na Rymarskiej przy Pl. Bankowym. Oczywiście nie jednocześnie, ale to pokazuję jak częstym zmianom ulegała granica getta w tym rejonie.
Moderator Kombinator
Jak wynika z planów Leociaka/Engelking, obszar Tłomackiego wraz z synagogą był w getcie do marca 1942 roku, a następnie został z niego wyłączony. Obszar ulicy Przejazd wyłączony został wcześniej - w czerwcu 1941 i - zapewne od tego czasu funkcjonowała brama przy ul. Przejazd, jak i mur przy budynku Tłomackie 10. Tak więc - o ile dobrze odczytuję w/w plan - mur, o który pytasz istniał od czerwca 1941 do marca 1942 roku. Pierwsza ilustracja pochodzi z "Tygodnika Ilustrowanego" z 1885 roku, jest to drzeworyt rytowany przez Jana Krajewskiego na podstawie rysunku, który sporządził Edmund Perle.
Moderator Kombinator
1949 rok.
Moderator
Daros napisał:
5. Finis.
(nie pamiętam tej kamienicy która stoi przy Bielańskiej? czy przetrwała do dnia dzisiejszego?)
Nie. Jedyny fragment autentycznej zabudowy to Pałac Przebendowskich/Radziwiłłów. Swoja droga kamienica wyglądała na odbudowaną. Widać burzyła (i dlatego ja wyburzono), ówczesną koncepcję architektoniczną. Może była za blisko Trasy W-Z?
Albo zasłaniałaby okna mieszkań w wieżowcu?
administrator
Się nie załapałem (w trakcie), więc chociaż po wszystkim podziękuję. Kilku obrazków nie miałem, poza tym fajnie nieraz obejrzeć tak właśnie pogrupowane zdjęcia z jednej ulicy.
Co do kolejki... Nieco naciągany pomysł. Pod numerem piątym mieścił się przez jakiś czas Zakład Zaopatrywania - może mieli też coś po drugiej stronie ulicy?