Forum Stowarzyszenia
Moderator
Kilka zdjêæ z okupacji.Opisane jako "Funkcjonariusze niemieckiej policji w rozmowie z przechodniem"
Jest to ulica Wolska, widok na zachód, w tle widoczny wiadukt kolejowy, po lewo wolno stoj±cy budynek Wolska 95 róg Bema
kolejne zdjêcie: inne ujêcie tej samej sceny po lewo Wolska 93 róg Bema (z Bema wyje¿d¿a tramwaj) dalej (za czapk± ¿andarma) Bema 95
Użytkownik
B. dobre te zdjêcia - jak siê poprawi pogoda to muszê siê tam wybraæ, ¿eby porównaæ z dzisiejszym stanem i ew. zrobiæ ma³y fotomonta¿.
administrator
Ja siê tylko gwoli prawdy historycznej muszê leciutko przyczepiæ do "czapki ¿andarma". To jednak raczej Schutzpolizei. A obrazki przepiêkne.
Moderator
chrisfox napisał:
Ja siê tylko gwoli prawdy historycznej muszê leciutko przyczepiæ do "czapki ¿andarma". To jednak raczej Schutzpolizei. A obrazki przepiêkne.
tak, wiem, to by³ taki skrót my¶lowy. "¯andarm" jak ludzie nazywali ka¿d± swo³ocz która ich gnêbi³a (bez wchodzenia w szczegó³y)
Mimo wszystko dziêki za doprecyzowanie
administrator
Ja z tymi "¿andarmami" tak trochê walczê, bo ludzie strasznie mi nimi nieraz w g³owie m±c± i bywa, ¿e przez takie uproszczenia nie mogê siê po³apaæ
Moderator
Z kolekcji Joe Heydeckera 1941r
http://www.bildarchivaustria.at/Bildarc … 325527.jpg
http://www.bildarchivaustria.at/downl/1 … _4_36a.jpg
http://www.bildarchivaustria.at/downl/1 … _2_07a.jpg
Gizów
http://www.bildarchivaustria.at/downl/1 … _7_11a.jpg
Ostatnio edytowany przez Daros (17.11.2009 13:22:19)
Użytkownik
polex napisał:
(...)i ew. zrobiæ ma³y fotomonta¿.
I stoj± tak do tej pory na ¶rodku jezdni! A gdzie policja?
administrator
Napisaæ, ¿e fajne? Fajne. Gdybym ja tak umia³...
Użytkownik
Nie takie znowu trudne - z pewno¶ci± ³atwiejsze ni¿ administrowanie forum
Moderator Kombinator
Wysz³o naprawdê ¶wietnie.
Moderator
Wolska 1, 3, za ulic± Towarowa 70 róg Ch³odna 55
http://old.1944.pl/album1944/albums/use … %20110.jpg
administrator
Powoli siê wgryzamy w tematykê powstañczego spaceru po Woli - i akurat tak sobie niechc±cy spojrza³em na zdjêcie, które siê gdzie¶ tam po dysku wala³o...
Kolumna minê³a ju¿ Franaszka. Z lewej Wolska 54, po prawej zniszczone zak³ady Ursus. Mo¿e to zdjêcie do rodzinnego albumu? Moi bliscy te¿ kiedy¶ tak tamtêdy szli.
Użytkownik
A propos zdjêæ Joe J. Heydeckera z Bildarchiv Austria opis :"Das zerstörte Warschau nach dem Bor-Komorowski Aufstand" i mog± spaæ spokojnie.
Zbanowany
Podobno Wolska miala betonow± nawierzchniê. Czyta³em wspomnienia, w których autor okre¶lil j± jako idealnie równ± i "bielutk± jak ¶nieg". Ogl±daj±c niektóre zdjêcia z Wolskiej (chocia¿by to pierwsze w w±tku) mo¿na odnie¶æ wra¿enie, ¿e faktycznie jezdnia jest do¶æ jasna.
Czy kto¶ mo¿e wie co¶ wiêcej? - np. czy to by³y p³yty, czy wylewka, czy nieprawda? i na jakiej d³ugo¶ci? (Towarowa - wiadukt, czy dalej na zachód?). Ta ulica by³a modernizowana ok. '37 - '38 i ten beton móg³ nadci±gn±æ w³a¶nie wtedy.
Ciekawe, czy po wojnie go skuto? bo z lustracji dziur w jezdni niestety nie wynika, ¿e pod asfaltem co¶ ja¶nieje..
administrator
Bêdê pisa³ jedynie o tym, co bezsprzecznie widzê na zdjêciach z pó¼nych lat trzydziestych lub okupacji.
- w okolicach Soko³owskiej, tak¿e przed ko¶cio³em (sierpieñ 1944) - niektóre zdjêcia s± nawet u góry, nad tym w±tkiem - kostka
- okolice Elekcyjnej - kostka bazaltowa, choæ na jednym widaæ jak±¶ g³adk± nawierzchniê, ale mo¿e to byæ kwestia rozdzielczo¶ci czy warunków ekspozycji (zdjêcie zreszt± robiono chyba z samochodu)
- od rogatek przez okolice Karolkowej, M³ynarskiej, Skierniewickiej i P³ockiej - skandynawka (1938-39 lub okupacyjne)
- pod wiaduktem bardzo nierówna skandynawka (na pewno po wrze¶niu 1939 by³a taka nawierzchnia po stronie zachodniej, mam te¿ zdjêcie spod wiaduktu, z roku 1938 lub 1939)
W Urz±dzeniach komunalnych niczego na temat nawierzchni Wolskiej nie zauwa¿y³em.
Zbanowany
Dziêki :)
Jednak by³ beton. Nawierzchnie po³o¿ono w '36 roku. Znalaz³em betonow± stronê w "Wola ongi i dzi¶" - wydanym w '38 roku mateczniku wolskiej ikonografii: http://pokazywarka.pl/wawa_old/#zdjecie545978
Ciekawe, czy taki "niemiecki klimat" Wolskiej mia³ jaki¶ podprogowy wp³yw na za¿arto¶æ z jak± Niemce sie przez ni± przer±bywali..? (i na pandemonium, które siê równolegle rozpêta³o)
Na tych dwóch 1wszych zdjêciach faktycznie jest kostka. Czyli policjanci musz± staæ miêdzy jezdniami - na torach. (i Polex powinien ich zbraæ z tego asfaltu :P
administrator
Nie za bardzo mogê siê teraz obszerniej odzywaæ z powodu awarii sprzêtu i paru innych drobiazgów. Mam jednak powa¿ne w±tpliwo¶ci (przy czym jest to okre¶lenie do¶æ delikatne). Na stronie, na któr± siê powo³ujesz, zdjêcia s±, jakie s±. Gdyby beton wylano w roku 1936, by³by gdzie¶ widoczny na opisywanych przeze mnie obrazkach z lat 1938-39 a nawet 1944. Nie mam teraz czasu tu czegokolwiek wstawiaæ, ale podkre¶lam: bez najmniejszych w±tpliwo¶ci, we wszystkich miejscach, o których wspomina³em, wyra¼nie widaæ kostkê. Byæ mo¿e wykonano pod ni± w roku 1936 betonow± podbudowê, co musia³o znacz±co wyrównaæ nawierzchniê.
Dysponujê zdjêciami ze wspomnianych lat z wyra¼nie widoczn± kostk± przed budynkami: 3, 6, 8, 11, 18, 25, 32, 37, 41, 55, a tak¿e w okolicach rogatek (okupacja), miêdzy Syreny a Soko³owsk± (1944), wiaduktu (kilkadziesi±t metrów na zachód, okupacja) i na zachód od ko¶cio³a ¶w. Wawrzyñca (1939). Jest trochê obrazków, na których kostki nie widaæ, ale wynika to z jako¶ci zdjêæ - tam przewa¿nie nie widaæ jej tak¿e w torowisku.
Co siê za¶ tyczy wspomnianych wy¿ej zdjêæ z policjantami, oni nie stoj± na torowisku - wyra¼nie widaæ szyny daleko po lewej, przewody trakcyjne tak¿e tam.
Zbanowany
Zdjêcia s± jakie s±, ale tam jest tak¿e text, nie wierzê, ¿e go przeoczy³e¶ ;) By³oby do¶æ dziwne, gdyby w ksi±¿ce wydanej w 1938 roku przez Tow. Przyjació³ Woli chwalono siê betonow± wylewk± pod kostkê.
Zdjêcia z Ref. Gabarytów, które - jak podejrzewam - tutaj przywo³ujesz mog± byæ przedatowane. W sumie nie wiadomo dlaczego u M±czewskiego przy Wolskiej jest data 1938. Fiszki przy fotach z R.G. nie maj± przecie¿ dat a pocz±tek ich dokumentacji to 1935 r.
Tak¿e mam fotki Wolskiej z Referatu (dziêki za naprowadzenie, bo o nich zapomnia³em) i od rogatek do Skierniewickiej widaæ kostkê bez dwóch zdañ, ale od fotki z opisem Wolska 50 (i dalej na zach.) to ju¿ mo¿na mieæ powa¿ne w±tpliwo¶ci w stosunku do Twoich powa¿nych w±tpliwo¶ci.
administrator
Nie bêdê owego tekstu (textu?) przepisywaæ, jak mi siê jednak wydaje, nie ma tam mowy o betonowej nawierzchni a jedynie o betoniarkach. Sk±din±d (tak mi siê niem±drze wydaje) ówczesne wyobra¿enie g³adkiej jezdni, nieco siê mog³o ró¿niæ od wspó³czesnego.
astrowiktor napisał:
Zdjêcia z Ref. Gabarytów, (...) mog± byæ przedatowane. W sumie nie wiadomo dlaczego u M±czewskiego przy Wolskiej jest data 1938. Fiszki przy fotach z R.G. nie maj± przecie¿ dat
Czy na pewno ogl±dali¶my te same zdjêcia? Ja akurat wiem, sk±d u Ryszarda data 1938. Otó¿, figuruje ona na ka¿dym (czy mo¿e prawie ka¿dym, nie ogl±da³em wszystkich) obrazku. Zapewne wiêc pochodzi stamt±d.
Pobie¿nie przegl±daj±c przed chwil± obrazki, dotar³em do zdjêæ (chyba te¿ z RG) przedstawiaj±cych Wolsk± 30 i 32 - w koñcu okolice naro¿nika M³ynarskiej. Dobrze siê sk³ada, ¿e na kinie umieszczono tam z daleka widoczne reklamy niemieckiego filmu Moskwa-Szanghaj z Pol± Negri, którego ¶wiatowa premiera mia³a miejsce 8 pa¼dziernika 1936. Na obrazkach pora roku raczej ciep³a, listki na drzewach, wiêc nie jest to rok 1936, najwcze¶niej wiosna, czy lato 1937.
astrowiktor napisał:
od rogatek do Skierniewickiej widaæ kostkê bez dwóch zdañ, ale od fotki z opisem Wolska 50 (i dalej na zach.) to ju¿ mo¿na mieæ powa¿ne w±tpliwo¶ci w stosunku do Twoich powa¿nych w±tpliwo¶ci.
Có¿, ja nie mam w±tpliwo¶ci przynajmniej do numeru 55 (mo¿e nawet 57). No i jeszcze zdjêcia sprzed ko¶cio³a (przed i za Soko³owsk±), wykonane z pewno¶ci± w lecie 1944, gdzie te¿ kostkê wyra¼nie widaæ. Jest tak¿e, wspomniane ju¿ tu przeze mnie zdjêcie wykonane podczas okupacji (widaæ - panowie s± w blaszanych kapeluszach) tu¿ za wiaduktem.
Krótko mówi±c: nie twierdzê, ¿e betonu na Wolskiej nie by³o. Widzê natomiast, ¿e istnieje ca³kiem sporo zdjêæ z koñca lat trzydziestych (ja jednak - z przyczyn opisanych powy¿ej, stawiam na ten nieszczêsny 1938) a nawet pocz±tku czterdziestych, pokazuj±cych wyra¼nie kostkê w bardzo wielu miejscach tej ulicy. Natomiast zdjêcia nawierzchni, pokazuj±cego w sposób niew±tpliwy, ¿e poza torowiskiem kostki nie by³o, nie pamiêtam.
Zbanowany
Nie bêdê owego tekstu (textu?) przepisywaæ, jak mi siê jednak wydaje, nie ma tam mowy o betonowej nawierzchni a jedynie o betoniarkach. Sk±din±d (tak mi siê niem±drze wydaje) ówczesne wyobra¿enie g³adkiej jezdni, nieco siê mog³o ró¿niæ od wspó³czesnego.
My¶lisz, ¿e betoniarki przyjecha³y, czego¶ siê wystraszy³y i czem prêdzej odjecha³y?
Dobrze, ¿e ówcze¶ni nie mieli szansy porównaæ wyobra¿enia "g³adkiej jak stó³ jezdni" do wspó³czesnych warszawskich standartów. Wtedy ich praca nie trwa³aby kilka d³ugich miesiêcy, ale 3 dni ;) Wylaliby beton i poszli na browary.
To, ¿e widniej± daty u Ryszarda nie ¶wiadczy jeszcze o precyzji ich datowania. Przecie¿ fiszki z opisem mogly byæ dodane po wojnie i wtedy taka precyzja ju¿ sie trochê rozkalibrowuje. Czy zna kto¶ w ogóle historiê archiwum podczas okupacji, powstania? Zdjêcia przetrwa³y w stanie nienaruszonym, czy np. tylko negatywy?
W sumie, ciekawe zagadnienie.
Ja z kolei, nie trzymam siê uporczywie twierdzenia, ¿e by³. Naturalnie wola³bym, ¿eby tak faktycznie by³o bo ju¿ sobie to zwizualizowa³em mózgowo :) Poza tym, zawsze by³by to jaki¶ charakterystyczny smaczek w opisywaniu dzielnicy.
Wrzucam fotkê z RG z wymienionym wcze¶niej adersem (trochê j± przyci±³em). http://pokazywarka.pl/wawa_old/#zdjecie547839 Tutaj gladka powierzchnia jest a¿ nadto widoczna (i odcina siê od faktury kostki przy torach). Jeszcze przed domem Michlera jest podobnie (czyli bardziej na wschód).
Mam jeszcze dwie fotki z '45, ale nie jestem pewny na 100% czy to Wolska (bo Wola na pewno) - czujê lekk± dezorientacjê w¶rod gruzów.