Forum Stowarzyszenia
Moderator
Ten temat poruszy³em ju¿ wcze¶niej na forum WERTTREW'a, ale zamieszczam go i tu - mo¿e pojawi± siê nowe informacje i szczegó³y...
Wg artyku³u ze "Stolicy" nr 10/1949
http://publikacje.koszykowa.pl/Stolica/ … kacja.html
w latach 1946-48 zbudowano 6-kilometrow± bocznicê kolejow±, ³±cz±c± sk³adnicê materia³ów budowlanych na Polu Mokotowskim ze stacj± Okêcie. Bocznica ta bieg³a m.in. wzd³u¿ ul.Wo³oskiej. Rozebrano j± w pocz±tkach lat 60-tych - potem na jej miejscu by³a alejka spacerowa, a nastêpnie istniej±ce do dzi¶ tory tramwajowe.
Mo¿e kto¶ zna szczegó³y (mapy, opis, zdjêcia) dotycz±ce tej bocznicy, a zw³aszcza jej dok³adnego przebiegu?
Przydatna by³aby mapa topograficzna z 1957r., której fragment mo¿na znale¼æ w sieci na stronie:
http://www.th.enhost.pl/kiedys/
S± na niej zaznaczone bocznice na terenie S³u¿ewca, a jedna z nich biegnie na pó³noc - prawdopodobnie w³a¶nie na Pole Mokotowskie. Mo¿e kto¶ ma dostêp do tej mapy?
Bêdê wdziêczny za wszelkie informacje na ten temat, a tak¿e na temat Pola Mokotowskiego z tamtego okresu.
j.
Ostatnio edytowany przez J23 (10.01.2016 03:40:50)
Moderator
Poszukiwania siê posuwaj±. Oto mapa z lat 50-tych na tle wspó³czesnego zdjêcia satelitarnego Pola Mokotowskiego. Widoczny jest tor kolejowy, biegn±cy w kierunku magazynów w pobli¿u ul. Polnej:
Mo¿e kto¶ ma jakie¶ zdjêcia tych okolic z tamtego okresu? Mo¿e wspomnienia?
Ostatnio edytowany przez J23 (10.01.2016 02:26:59)
administrator
Marne to czasy do takich poszukiwañ. Wszystko tajne, oficjalna kartografia mia³a sporo wspólnego z niejakim Andersenem... Tym bardziej dziêkujê za poruszenie tego tematu. Nic tu nie mogê dodaæ, ale rzecz naprawdê ciekawa.
Użytkownik
Na przedstawionej mapie widoczne jest skrzy¿owanie torów tramwajowych i kolejowych. Posiadam schemat torowy MZK z roku 1961, gdzie takowej krzy¿ówki ju¿ nie ma. Wiêc mo¿na przyj±æ, ¿e w tym roku bocznicy ju¿ nie by³o. O ile oczywi¶cie Andersen nie mia³ "wtyczek" tak¿e w MZK ;-)
Moderator
Moja Babcia, która w drugiej po³owie lat 50-si±tych dosta³a mieszkanie przy Odyñca, opowiada³a, ¿e w miejscu gdzie pó¿niej, je¿dzi³y tramwaje(pamiêtam, ¿e na pewno "12" i chyba "33"), "by³y tory kolejki". My¶lê ze mog³y i¶æ w stronê S³u¿ewca Przemys³owego. Tam jeszcze do dzisiaj istniej± jeszcze, zaro¶niête kikuty, nie u¿ywanych ju¿ od dawna bocznic.
Moderator
Trasa tej bocznicy, biegn±cej ze stacji Okêcie na Pole Mokotowskie, widoczna jest na poni¿szym rysunku. W okolicy ul.Odyñca widaæ rozwidlenie (co¶ jakby mijankê lub tory postojowe), przy czym jeden tor biegnie w wykopie lub wzd³u¿ rampy:
lipton: W 1961r. mog³o ju¿ nie byæ skrzy¿owania z torami tramwajowymi w Al.Niepodleg³o¶ci, natomiast z pewno¶ci± by³y jeszcze tory bocznicy wzd³u¿ ul.Wo³oskiej. Nastêpnie w po³owie lat 60-tych przez krótki czas w miejscu bocznicy by³a alejka spacerowa (na przed³u¿eniu ul.Wiktorskiej powsta³a nawet górka do zje¿d¿ania na sankach), a nastêpnie po³o¿ono tam tory tramwajowe, istniej±ce do dzi¶. Liniê tramwajow± wzd³u¿ ul.Wo³oskiej otwarto jesieni± 1967r.
Zdjêcia i wpisy dotycz±ce tego tematu s± te¿ na forum WERTTREW'a - zainteresowanych zapraszam:
http://www.werttrew.fora.pl/warszawa-na … ,7774.html
http://www.werttrew.fora.pl/warszawa-in … ,7775.html
ale dostêpne tylko po zalogowaniu siê. Tu dostêp mo¿e byæ szerszy, st±d pewne powtórzenia.
Ostatnio edytowany przez J23 (10.01.2016 03:40:25)
Moderator
Mo¿e i dobre linki. Dla kielmona
Moderator
lipton napisał:
Na przedstawionej mapie widoczne jest skrzy¿owanie torów tramwajowych i kolejowych. Posiadam schemat torowy MZK z roku 1961, gdzie takowej krzy¿ówki ju¿ nie ma. Wiêc mo¿na przyj±æ, ¿e w tym roku bocznicy ju¿ nie by³o. O ile oczywi¶cie Andersen nie mia³ "wtyczek" tak¿e w MZK ;-)
A czy na tym schemacie MZK jest skrzy¿owanie z torami kolejowymi przy ul.Woronicza (widoczne na zamieszczonym wy¿ej fragmencie mapy)?
Użytkownik
J23 napisał:
W 1961r. mog³o ju¿ nie byæ skrzy¿owania z torami tramwajowymi w Al.Niepodleg³o¶ci, natomiast z pewno¶ci± by³y jeszcze tory bocznicy wzd³u¿ ul.Wo³oskiej.
A sk±d ta pewno¶æ?
J23 napisał:
Nastêpnie w po³owie lat 60-tych przez krótki czas w miejscu bocznicy by³a alejka spacerowa (na przed³u¿eniu ul.Wiktorskiej powsta³a nawet górka do zje¿d¿ania na sankach), a nastêpnie po³o¿ono tam tory tramwajowe, istniej±ce do dzi¶. Liniê tramwajow± wzd³u¿ ul.Wo³oskiej otwarto jesieni± 1967r.
Ja wiem kiedy otwarto tê linie
J23 napisał:
A czy na tym schemacie MZK jest skrzy¿owanie z torami kolejowymi przy ul.Woronicza (widoczne na zamieszczonym wy¿ej fragmencie mapy)?
Nie ma (mimo, ¿e jest zaznaczonych wiele innych tego typu skrzy¿owañ). Za to na przedmiotowej mapie nie ma te¿ linii tramwajowej wzd³u¿ ul. Wo³oskiej na PDPS (wybudowanej w³a¶nie w roku 1961). Tak wiêc moim zdaniem jest ona wcze¶niejsza (aczkolwiek wykonana nie wcze¶niej ni¿ w roku 1955 patrz±c na inne szczegó³y). I potwierdza³oby to tylko, ¿e w 1961 r. bocznicy kolejowej ju¿ nie by³o.
Moderator
Pisz±c, ¿e w 1961r. z pewno¶ci± tor by³, polegam na swojej pamiêci, która jednak mo¿e byæ zawodna. Móg³ to byæ rok 1960 - kiedy rozpoczyna³em podstawówkê i chodzi³em tamtêdy z kolegami na Pole Mokotowskie. Wydaje mi siê, ¿e jeszcze przez jaki¶ czas tor by³, ale mogê siê myliæ. Mo¿liwe jest równie¿, ¿e tor likwidowano stopniowo i pewne odcinki zniknê³y wcze¶niej, a inne pó¼niej (chêtnie poznam opinie tych, co pamiêtaj±).
Co do mapy - pokazany fragment pochodzi z cywilnej wersji, wydanej przez Zarz±d topograficzny Sztabu Generalnego w 1965r. Wersja ta wydaje siê byæ kopi± (byæ mo¿e nieco zmodyfikowan±) mapy wojskowej, widocznej we fragmencie w pierwszym po¶cie, pochodz±cej - je¶li wierzyæ opisowi na stronie, sk±d zosta³a pobrana - z roku 1957.
Użytkownik
Je¶li opierasz siê tylko na swojej pamiêci, to po tylu latach nie mo¿e byæ to niestety pewnik I wedle posiadanych przeze mnie ¼róde³ w roku 1960 przynajmniej teoretycznie tor kolejowy móg³ tam byæ (niestety nie dotar³em do tramwajowych uk³adów torowych starszych ni¿ te z 1961 roku; nie licz±c przedwojennych, ale one wiele tu nie pomog±). I wed³ug mnie mapa ¶mia³o mo¿e byæ z 1957 roku.
Użytkownik
Ciekawe czy to mo¿e byæ pozosta³o¶æ po infrastrukturze tego toru? Skrzy¿owanie Woronicza i Wo³oskiej
Pozdr
P.S. Fotka nie moja tylko u¿ytkownika Krzysztof_90 na Google Earth
Ostatnio edytowany przez drewnojady (10.12.2013 23:04:48)
Użytkownik
jak kto¶ mi powie jak tu siê dodaje zdjêcia to dodam, bo ju¿ mi siê nie chce nad tym g³ówkowaæ....
administrator
Gdzie szukaæ pomocy? Ja bym chyba próbowa³ w dziale, który tak siê nazywa (Pomocy!). I faktycznie: http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=378
Użytkownik
Dobra próbujê:
http://www.panoramio.com/photo/82397244 … google.com
...i jak widzê siê nie uda³o. Trudno, ale przynajmniej jest link widoczny, to jak kto¶ chce niech sobie tam popatrzy.
pozdr
Ostatnio edytowany przez drewnojady (18.12.2013 13:53:29)
Użytkownik
Wygl±da to jak górna czê¶æ kratownicowego s³upa tramwajowego typu K4. Natomiast sama jego "symbioza" z drzewem jest zaskakuj±ca ;-)
Użytkownik
J23 napisał:
Pisz±c, ¿e w 1961r. z pewno¶ci± tor by³, polegam na swojej pamiêci, która jednak mo¿e byæ zawodna. Móg³ to byæ rok 1960 - kiedy rozpoczyna³em podstawówkê i chodzi³em tamtêdy z kolegami na Pole Mokotowskie. Wydaje mi siê, ¿e jeszcze przez jaki¶ czas tor by³, ale mogê siê myliæ. Mo¿liwe jest równie¿, ¿e tor likwidowano stopniowo i pewne odcinki zniknê³y wcze¶niej, a inne pó¼niej (chêtnie poznam opinie tych, co pamiêtaj±).
Moja rodzina wprowadzi³a siê do nowego budynku Spó³dzielni Politechnika (Wo³oska 88 - je¶li siê nie mylê, z okien tego domu zrobione s± zdjêcia z tramwajami, byliby¶my wiêc (by³ymi) s±siadami) 4 grudnia 1957 - kolejka istnia³a wtedy i nawet je¼dzi³a, tr±bi±c o 6 rano . Moja Mama twierdzi, ¿e w 1959, przed moim urodzeniem, chodzi³a na spacer z psem "czarn± drog±" - pozosta³o¶ci± po wtedy ju¿ rozebranych torach w okolicach Madaliñskiego - Narbutta - Rakowieckiej. To by oznacza³o, ¿e bocznica nie dotrwa³a do lat 60-tych, przynajmniej na tym odcinku.
administrator
Ta informacja wygl±da dobrze, takich charakterystycznych momentów siê raczej nie zapomina a przemieszczenie ich w czasie jest mocno w±tpliwe.
Użytkownik
lachim napisał:
Moja rodzina wprowadzi³a siê do nowego budynku Spó³dzielni Politechnika (Wo³oska 88 - je¶li siê nie mylê, z okien tego domu zrobione s± zdjêcia z tramwajami [...]
A móg³by¶ siê podzieliæ tymi fotkami?