Forum Stowarzyszenia
administrator
Kolejne z nie dających mi spokoju. Dawno temu w znakomitym (wówczas ) gronie na forum MPW mocno ten obrazek obrabialiśmy i nic nam nie wyszło. Dziś co jakiś czas mam kolejny pomysł, ale jakoś tak... (nic mi nie pasuje )
Jeśli za chwilę roox napisze, że znał lokalizację od dawna, wcale się nie obrażę
miglanc
Akurat nie znam lokalizcji z tej fotki, ale też jakoś specjalnie nigdy dotąd jej nie rozgryzałem. Swego czasu myślałem o Nowolipiu przy Smoczej, sugerując się kratownicowymi słupami, skandynawką na jezdni i ściętym narożnikiem kamienicy po lewej. Jednakowoż coś mi w zabudowie pierzei nie pasuje.
Przydałaby się ciut większa wersja tego zdjęcia, żeby było widać trochę detali. Być może jest na GFH, ale akurat nie mam tam dostępu (nie ten system i nie ta przeglądarka:[)
administrator
Poszukam. Już wklejając tu obrazek z galerii, miałem wrażenie, że gdzieś posiadam go w nieco bardziej pokaźnych rozmiarach.
Nowolipia nie brałem pod uwagę, choć na pierwszy rzut oka pomysł ciekawy. Tylko te cienie - słońce dość jeszcze wysoko a kierunek (do niego) byłby już nawet nie zachodni, tylko nieco skręcający na północ
administrator
Właśnie grzebię po dysku i przypadkiem trafiłem na coś z nieco innej beczki:
Pierwsze skojarzenie (dlaczego tak późno - nie wiem ) - czy to aby nie Leszno od strony Żelaznej? Szeroki chodnik, po prawej widać okrągłe miejsca na drzewa (ile takich ulic było w getcie? - inna mi w ogóle teraz nie przychodzi do głowy) a wyżej jakieś takie gzymsy, kojarzące się na pierwszy rzut oka z Sądami... Nie mam w tej chwili czasu na dogłębną analizę ( ), ale tak mi się właśnie pomyślało.
administrator
Z Leszna się - póki co - nie wycofuję, ale chyba za bardzo mi się pokojarzyło Budynek po prawej to raczej nie Sądy. Zaokrąglone balkony po lewej w pierwszym odruchu ulokowałem w okolicy charakterystycznych budynków 52 i 54 - ale tak do końca mi nie pasują a co gorsza budynki bliższe fotografującego całkiem się nie chcą zgodzić z gabarytowymi fotkami numerów 56-70 (bo 72 i dalej to już raczej kompletny absurd). Jednak te doniczki... A może to widok ze wschodu?
(a może ja mam coś z oczami )
miglanc
Ta ostatnia fotka to może być też Chłodna (i osobiście skłaniam się ku tej opcji) w kierunku wschodnim, gdzieś na odcinku między Wronią a Żelazną.
To druga z nielicznych ulic w getcie, gdzie na chodnikach były drzewka.
administrator
Dobre, nie pomyślałem o Chłodnej. Trzeba będzie. Chociaż, jeśli Ty nie masz tu pewności, nie widzę tego zbyt różowo.
Jak już jesteśmy przy drzewach, gdzie jeszcze były?
Moderator
Przepraszam, że wtrącam ale ja tu nie widzę żadnych drzewek. A to coś zaokrąglonego po prawej na dole jeszcze nic nie znaczy.
Bardziej zastanawiają mnie widoczne reklamy (dalej "Ubiory", bliżej "Meble" i cuś kulistego przed tym szyldem) oraz balkon lub wykusz nad tym szyldem.
Patrząc na ten obrazek w tle widać jakby zaokrąglony balkon na drugim lub trzecim piętrze. To mogłoby pasować do narożnika Żelanej i Chłodnej
widok w kierunku NE
jednak spojrzenie na kolejne kamienice wzdłuż północnej strony Chłodnej (od tego skrzyżowania w kierunku W) IMHO wykluczają taką lokalizację:
widok narożnika NW
następne kamienice po północnej stronie Chłodnej wyglądają tak:
Chłodna 30
Chłodna 32
Chłodna 32a
ani odpowiednich firm (pod numerem 30 - Perfumeria, pod numerem 32 - "Siła".
Do tego większość z tych kamienic ma boniowany parter a na inkryminowanym zdjęciu wyraźnie widać, że boniowania nie ma.
Wszystkie wykorzystane zdjęcia pochodzą ze strony Ryszarda Mączewskiego: www.warszawa1939.pl
zmisiek
administrator
zmisiek napisał:
Przepraszam, że wtrącam
Ty nie przepraszaj - Ty (się) wtrącaj
zmisiek napisał:
ja tu nie widzę żadnych drzewek. A to coś zaokrąglonego po prawej na dole jeszcze nic nie znaczy.
Drzewek jako takich też nie widzę, ale wycięcia w chodniku są wyraźne. Spójrz choćby tu:
czy tu
Zgadza się nawet rozstaw owych hipotetycznych doniczek, bo przecież na naszym obrazku też widać dwie - a nawet chyba trzy - sztuki. Tego będę bronić
Szyldy (chociaż w to raczej nie wierzę ) mogą dotyczyć firm przeniesionych na teren getta, więc poszukiwania w przedwojennych książkach nie muszą być pomocne
zmisiek napisał:
na inkryminowanym zdjęciu wyraźnie widać, że boniowania nie ma
I to jest to, na czym się przede wszystkim zaciąłem. Na Lesznie w interesujących mnie okolicach sytuacja identyczna, w ogóle jakiś taki nowoczesny ten pierwszy budynek. Chyba zacznę wstępnie szukać tylko w tym kierunku.
Moderator
Skoro mogę to się będę wtrącał
A co do reszty to masz Waćpan słuszność w 59%-tach. I w 100%-tach tyż masz acan słuszność, że trzeba by poszukać tego nowocześniejszego budynku. Jak dla mnie to druga połowa lat 30-tych.
Pozdrowionka
M
Moderator
Popatrzyłem jeszcze raz i już chciałem powiedzieć, ze zbłądziłem bo tak na prawdę to kamienice Cłodna 32 i 32a nie maja boniowaniea na parterze ale na inkryminowanym zdjęciu wyraźnie widać, że pareter jest bez żadnych ozdóbek, a Chłodna 32 i 32a mają na parterze jakieś "pseudopilastry". Sądząc po miejscach na drzewka (tu mnie przekonałeś) to zapewne Chłodna, ale może w innym miejscu?
Pozdrowionka
M
administrator
Mnie już się też coraz bardziej Chłodna podoba. Trzeba będzie usiąść, włączyć rozum i poszukać...
Ukłony z prawego brzegu
Moderator
właśnie próbuję włączyc rozum, ale to jak ze starym trabantem - nie chce zaskoczyć za pierwszym razem.
Pozdrowionka z lewego brzegu
miglanc
Cuż, wystarczy czasem podregulować wzrok - wisząca kula na lewo od bramy jest
i tu też jest
Dodatkowo elewacja ponad gzymsem też dziwnie przypomina to co mamy pomiędzy otworami okiennymi w kamienicy Chłodna 30. Co prawda kształt witryn się nie zgadza, ale też te elementy ulegały stosunkowo częstym przekształceniom, mam również wątpliwości by zdjęcie w RG było rzeczywiście z 1938 roku, jest pewnie wcześniejsze. Zresztą na naszej fotce boniowanie nad bramą jeszcze jest. Po mojemu wszystko się zgadza, łącznie z półokrągłym narożnikiem z balkonami w tle (Chłodna 26).
No dobra, to jeszce fotka na potwierdzenie moich pogmatwanych teorii:)
Może być?
Ostatnio edytowany przez roox (8.04.2008 10:35:14)
administrator
Wieczorem spojrzę uważnie - ale to pewnie formalność
(po chwili)
Nie wytrzymałem i przyjrzałem się Na zdjęciu, od którego się zaczęło, chyba widać nawet pionowy element - słup, do którego były mocowane zawiasy bramy. Tak więc, kłaniam się niziutko i zapraszam, zapraszam...
administrator
No, dobrze. Ostatnie rozwikłane, poprzednie może kiedyś... Teraz coś takiego:
Też swego czasu wisiało na MPW, też chyba nie mam większego obrazka (ale poszukam, obiecuję). Jakoś mi się zawsze - pewnie bezpodstawnie - kojarzyło z tym, którego nam się ostatnio nie udało. Ulica chyba z tramwajem, jakoś tak... Nie mam pomysłu.
miglanc
To tym razem ja się podepnę, żeby nie rozmnażać wątków.
Przy okazji zastanawiania się nad innymi fotkami znalazłem to
A owe inne fotki to kadry z filmu Juliena Bryana z września '39
Nie ukrywam, że fotka z GFH trochę mnie zaskoczyła...
Ciekaw jestem Chris Twojej opinii odnośnie lokalizacji, bo na kielmonowym forum na razie cisza.
administrator
Moja opinia... Ha, tu jest śmiesznie. Zacznę od początku. Górne zdjęcie znam. Nawet się do niego kiedyś przymierzałem, ale jakoś mi nie szło. Uparcie kojarzyło mi się z całkiem innymi okolicami. Teraz spojrzałem, potrwało to parę sekund i klapka odskoczyła - naturalnie, północny koniec Żelaznej, łącznie z budynkiem 103. W tym momencie dwa dolne też przestają być zagadką.
Naprawdę, pojawienie się czegoś na forum znakomicie mnie mobilizuje. Dokąd nie opublikowane, gapię się i nic nie rozumiem. Ujrzę tu - i od razu lepiej. Róbmy tak dalej, może z czasem będę coraz mądrzejszy
Przy okazji, dzięki za te dwa u dołu - nie miałem.
miglanc
No, normalnie zaćma totalna. To teraz jest oczywiste skąd ta wieża wartownicza - wszak ona była sporą wskazówką.
Jak widać podobna przypadłość jak Twoja także mnie dotyczy
Dzięki stukrotne.
administrator
A właśnie z tą wieżą... Bardzo tam jest logiczna, ale wydaje mi się, że na ostatnim spojrzeniu jej nie ma.
Coś tam niby takiego majaczy, ale... Źle widzę, czy postawili ją później?
Przy okazji, atlas Marcinkowskiego odrobinkę tu wprowadza w błąd, pokazując od wschodniej strony Żelaznej nieco tylko uszkodzone budynki. W każdym razie, radość moja jest wielka, nie miałem żadnych zdjęć tego odcinka - a w każdym razie żadnych, które bym tam umiejscawiał.
Kolejna ciekawa sprawa - porównując to wczoraj dla pewności ze zdjęciem z lipca 1944, zauważyłem (szybciutko, dobre sobie ), że wiele istniejących jeszcze wówczas budynków na północ od Leszna, zniszczono później. Naprawdę, nie mieli czym się zająć...