Forum Stowarzyszenia
administrator
Miałem taki zamiar, aczkolwiek nie zdążyłem. Niniejszym wyrażam podziękowanie
(naprawdę śliczny obrazek)
nie na aukcjach co prawda a na sąsiednim forum ktoś wrzucił ten link:
http://images.google.com/images?&hl=pl& … 40&ndsp=20
jezuuu przepiękne!!! i wielkie!!
Moderator
Ajaj! A ten okupacyjny Dworzec Wiedeński nocą! Po prostu bajka! Dzięki
Ostatnio edytowany przez Anek (20.11.2008 14:02:48)
administrator
Wiele spośród tych obrazków znałem, ale w takiej rozdzielczości... Dzięki
Coś dla mnie: znane ujęcie Leszna przy Kercelaku, w dwóch wariantach - odrobinę się różnią.
(a ta Gdynia...)
ja też sporą część znałem ale właśnie małe i z logo Life, a to po prosto powalająca jakość, kurde zajarałem się tak że przegapiłem piękną aukcję na Alelgro i w brodę sobie teraz pluję bo przeszło mi koło nosa coś naprawdę fajnego.. kurde .. ech życie..
Moderator
Zdjęcia ze zdobytymi samolotami są zrobione na Okęciu (przynajmniej wiekszość). Poza znanymi Łosiami jedno piekne zdjecie przedstawia PWS-33 Wyżeł.
Moderator
Daros napisał:
Zdjęcia ze zdobytymi samolotami są zrobione na Okęciu (przynajmniej wiekszość). Poza znanymi Łosiami jedno piekne zdjecie przedstawia PWS-33 Wyżeł.
Na poprzedniej stronie, o ile się nie mylę, masz eksportowego P 43. Tyz piknie.
Moderator
Ze wzmiankowanej galerii (nieznane mi) zdjecie przebijania Bonifraterskiej
http://tbn0.google.com/hosted/images/c? … 87a8_large
do porownania
Moderator
Natomiast nad tym zdjęciem się zastanawiam.
http://tbn0.google.com/hosted/images/c? … 2988_large
szczególnie ze wzgledu na taki opis: "Man walking past infamous building called the House of Suicides in the Jewish ghetto of pre WWII Warsaw; house gained notoriety after 64 Jews had jumped to their deaths in an 18 month span."
Moderator Kombinator
Tramwaj skręca w prawo - z Gęsiej w Zamenhofa. Pasażer - może Niemiec - fotografuje tłum na ulicy. Ciepły, słoneczny dzień.
Po prawej - narożny budynek Zamenhofa 30/Gęsia 20 - z szyldem "Szlifiernia" (patrz: podobne zdjęcie w galerii).
Moderator
z ebaya
wydaje mi sie że jest to Graniczna od Pl.Żelaznej Bramy.
Moderator Kombinator
Na to wygląda. Fragment budynku z lewej strony kadru to Plac Żelaznej Bramy 3, sąsiadujący od lewej z narożnym, zburzonym numerem 5. Elewacja numeru 3 jest podobna jak na poniższym zdjęciu:
Tu numer 3 to kamienica po lewej stronie zdjęcia, natomiast numeru 5 nie widać - jego resztki są przysłonięte przez stragany.
miglanc
Z Ebaya:
Sienna od Marszałkowskiej. Za murem widoczne skrzyźowanie z Zielną i następne z Wielką.
Moderator Kombinator
Uff, kosztowało mnie to sporo pracy:
Po pierwsze - nie znam się na tej okolicy, a po drugie - z przedstawionych tu budynków żaden nie istnieje.
Wydaje mi się, że zdjęcie jest robione z budynku przy Bielańskiej 9 w kierunku północnym. Skręcające w lewo tory to już ulica Tłomackie - w kierunku Leszna. Ulica na wprost to dalszy odcinek Bielańskiej między Tłomackiem a Długą. Widoczne są domy o numerach od 13 (po lewej) do 25. Dla porównania fotki niektórych z nich ze strony Ryszarda Mączewskiego:
Bielańska 13 róg Tłomackiego (nie wiem, czy to się odmienia) - zdjęcie z 1940:
Numer 23 (1940 rok):
Numer 25 (1940)
Zdjęcie przedstawia pogrzeb, a podpis wskazuje, że zrobiono je w 1915 roku. Do 1940 roku sporo się na tej ulicy zmieniło, niemniej widać wyraźnie, że to jest to miejsce.
Poniżej - w przybliżeniu - zasięg fotografii:
Moderator
Piekne, widzę że to rok 1915. Ciekawe co to za uroczystość, napisu nie moge odczytać.
Moderator Kombinator
To jeszcze jedno zdjęcie się wyjaśniło:
Widoczek w przeciwnym kierunku - na domy numer 11 (po prawej) i 9. Po lewej dom numer 16.
Moderator
Rozbroił mnie podpis: Negativ Synagoge Trümmer Ghetto Judaika Warschau 1941
Szubienica pod Cytadelą w zniszczonej przedwojennej szklanej obudowie.
administrator
A owszem, wczoraj też na to trafiłem. Skromna ta synagoga...
Moderator
To akurat zdjęcie jest umieszczone prawidłowo ale jest kilka lustrzanych odbitek.
ciekawostka, dawny "sky line" Warszawy