Forum Stowarzyszenia
Z dużym opóźnieniem ale w końcu piszę że jestem ci wdzięczny za wyjaśnienia, tak się niefortunnie złożyło że w owym czasie przeglądałem jakieś naziolskie forum( http://forum.nacjonalista.pl/)
i prawdę mówiąc znalazłem w Twoim poście wiele treści wspólnych z tym co tam przeczytałem. Daleki jestem od obrażania się czy wykłócania ale tak jak i Ty będę bronił swoich przekonań o wartościach wielokulturowości.
administrator
Pomijając to, co w ogóle w Tobie szanuję, w deklaracji chęci obrony własnych przekonań również nie widzę niczego złego. Inaczej, cóż by to było warte...
Użytkownik
Bo mnie tak najszło
chrisfox napisał:
Tak, to jest ten serial z tanim konsultantem .
Mógłbyś sprecyzować bo jedyne co w tej materii znalazłem i to nie na oficjalnej stronie serialu to to :
Konsultacja: Jerzy Mizak (ds. pojazdów) ?
A i wpisanie w najpopularniejszą wyszukiwarkę frazy "serial Czas Honoru + konsultacja historyczna" dało zerowe efekty, znaczy się wyników było dużo, ale żaden nie odnosił się do serialu.
administrator
Nie wiem, komu zawdzięczamy choćby pokazane w serialu tabliczki z nazwami ulic, przyozdobione żenującymi błędami ortograficznymi. Założyłem jednak, że pewnie z kimś się scenograf konsultował. Może głupio założyłem - w przypadku tego dzieła wydaje się to możliwe.
Docent napisał:
chrisfox napisał:
Tak, to jest ten serial z tanim konsultantem .
Mógłbyś sprecyzować bo jedyne co w tej materii znalazłem i to nie na oficjalnej stronie serialu to to :
Chodzi o domniemanego konsultanta, w którego istnienie powątpiewamy
administrator
Ładnie to ujęłaś
Użytkownik
Docent napisał:
- Panie Jureczku złociutki, zdjęcia się przeciągnęły, jak ja mam teraz z planu dojechać do domu? Autobusem, tramwajem, czy może wziąć taksówkę?
- Weź pan taksówkę.
"Konsultacja: Jerzy Mizak (ds. pojazdów)"
A tak bardziej na serio, w produkcji paru filmów ten pan jednak brał udział:
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/1123199
O, w "Wiedźminie" na przykład...
Uwaga! Achtung, Achtung!
Przypominam, że w najbliższą niedzielę o 21.05 TVP 2 rozpoczyna emisję drugiej serii Dzieła. Tym razem odcinków 14 .
Za naszą cierpliwość przy oglądaniu
Ostatnio edytowany przez ines (11.09.2009 20:05:45)
Użytkownik
ines napisał:
I to niejedno do skórzanych oficerek Zakościelnego, dołączył niejaki Wesołowski ze swoimi "zdolnościami lingwistycznymi".........
administrator
Muszę przyznać, że artysta Adamczyk (tak on się nazywa?) zupełnie nieźle prezentuje się w mundurze. Takim go dotychczas nie znałem. Normalnie, wygląda całkiem hetero.
Moderator
ines napisał:
Uwaga! Achtung, Achtung!
Przypominam, że w najbliższą niedzielę o 21.05 TVP 2 rozpoczyna emisję drugiej serii Dzieła. Tym razem odcinków 14 .
O Jezu. Przyjdzie mi chyba gryźć ściany, albo wyć jak pies. Tym razem już chyba nie zniosę
administrator
O dziwo, druga seria wcale nie jest zła. Oczywiście, jest to kino amerykańskie (czwarty, czy piąty gatunek), ale na razie jakichś wyjątkowo tragicznych wpadek nie zauważyłem. Owszem, zgodnie z przerażającymi proroctwami, straszy artysta Daniel O. Jest też pewna Pani, na widok której nawet moje starsze dziecko zapytało retorycznie: "czy w polskich filmach muszą grać coraz brzydsze aktorki?". Spore mieszkanie w getcie zaludnione jest nieco poniżej średniej (ja bym im tam dokwaterował przynajmniej z dziesięć osób) a i karcer na Serbii wymiarami kojarzy się raczej z jakimś Hiltonem; całe gestapo w Warszawie składa się z Adamczyka (brawo, jego absolutnie najlepsza rola, w tym serialu nawet mogę nań patrzeć), Oprawcy (milusi, lubi akordeon) i dwóch Siepaczy w Czarnych Płaszczach... ale to naprawdę drobiażdżki. Trochę mnie dziwi, że jest rok 1941 (zresztą cały czas, na pewno przed sierpniem, bo Trzynastka działa aż miło), a już gdzieś wywożono Żydów - ale mniejsza. Czekam na coś naprawdę fajnego. Bo w końcu będą fajerwerki, na pewno.
Moderator
chrisfox napisał:
Bo w końcu będą fajerwerki, na pewno.
Obawiam się, że kalichlorek
administrator
A, przypomniało mi się z ostatniego odcinka. Nieprawdą jest, jakoby tranzystor w roku 1947 wynaleźli Amerykanie (chyba nawet biali, jeszcze wtedy takich naukowców tam używano). Niemcy mieli już w 1941 Gestapowskie Radio Tranzystorowe Do Słuchania Akordeonu (po niemiecku to zapewne będzie jeden wyraz, nie do wymówienia). Adamczyk udowodnił to, włączając na moment odbiornik Oprawcy - zadziałał natychmiast.
chrisfox napisał:
Trochę mnie dziwi, że jest rok 1941 (zresztą cały czas, na pewno przed sierpniem, bo Trzynastka działa aż miło), a już gdzieś wywożono Żydów - ale mniejsza.
No właśnie, też mnie to uderzyło. Ale przecież my jesteśmy złośliwi i czepiamy się szczegółów.
Moderator
chrisfox napisał:
A, przypomniało mi się z ostatniego odcinka. Nieprawdą jest, jakoby tranzystor w roku 1947 wynaleźli Amerykanie (chyba nawet biali, jeszcze wtedy takich naukowców tam używano).
Stawiam na genialnych radzieckich uczonych
Moderator
Yorik napisał:
Profesora Radiowa?
Moderator
Daros napisał:
Yorik napisał:
Profesora Radiowa?
Nikołaja Siergiejewicza Superheterodynowa
administrator
Czy to nie on był przed rewolucją niepiśmiennym samoukiem z tobolskiej guberni?
Moderator
chrisfox napisał:
Czy to nie on był przed rewolucją niepiśmiennym samoukiem z tobolskiej guberni?
Zapewne tak. Ludziom radzieckim umiejętność pisania i czytania nie była potrzebna. Mało tego, była zbędnym balastem ograniczającym naturalne zdolności dziedziczone po przodkach oraz krępujące wrodzony geniusz