Forum Stowarzyszenia
Moderator
ines napisał:
[...] w rolê gestapowca wcieli³ siê Piotr Adamczyk [...]
Bior±c pod uwagê szar¿ê Stelmaszyka w pierwszej serii, Adamczyk o twarzy anio³ka bêdzie ju¿ pewnie co najmniej SS Gruppenfuehrerem.
administrator
Yorik napisał:
Adamczyk o twarzy anio³ka
Je¶li anio³ki maj± takie twarze, to ja siê powa¿nie zastanowiê, czy warto...
Wanda na Pawiaku bêdzie mia³a fajnie, odpada siedzenie godzinami u charakteryzatorki, wystarczy siê nie myæ. Artysty Jakuba W jako¶ nie kojarzê (zapewne nie jest to powód dla wpadania w depresjê) ale skoro twierdzi, ¿e scenariusz jest genialny, to na pewno trzeba bêdzie obejrzeæ. Jestem przygotowany. Zapas chusteczek mam spory, bo ostatnio mêczy mnie alergia.
U¿ytkownik
Jak to? To ju¿ nie bêd± biegaæ przez wszystkie odcinki po Krakowskim Przedmie¶ciu?
No to ja nie wiem czy warto ogl±daæ t± now± seriê
administrator
Jak nic, hitlerowsko-nazistowscy Niemcy. A ogl±daæ warto. Niedomyta p. Ostaszewska i ten kapitalistyczny artysta, co go nie kojarzê. I ten z potworn± twarz± inaczej_zorientowanego anio³ka. I te wspania³e tabliczki z ortograficznymi b³êdami, i ta bij±ca po oczach (widza, nie scenarzystê) totalna niewinno¶æ upo¶ledzonych w stopniu lekkim nieszczêsnych konspiratorów... Ten serial nareszcie mówi otwarcie, dlaczego pañstwo podziemne nie wygra³o z ruskimi. Tamci zapewne mieli nieco mniejszy deficyt intelektualny (wiêkszego mieæ nie mogli, bo to ju¿ technicznie niemo¿liwe).
Warto obejrzeæ i zapamiêtaæ. Nastêpny serial o tamtych czasach, to ju¿ bêdzie na pewno ca³kiem nowa jako¶æ - ten wówczas stanie siê klasyk± i niedo¶cig³ym wzorcem wierno¶ci realiom.
Moderator
I jak tu nie popa¶æ w depresjê...
Moderator
chrisfox napisał:
Jak nic, hitlerowsko-nazistowscy Niemcy.
¯adni Niemcy. Nazi¶ci. To takie cu¶, co by³o, zrobi³o rozpiduchê w Europie i nagle zniknê³o po 1945r. Zosta³y tylko groby, ruiny, wypêdzeni i NRD. No i autostrady ma siê rozumieæ.
U¿ytkownik
chrisfox napisał:
A ogl±daæ warto. Niedomyta p. Ostaszewska i ten kapitalistyczny artysta, co go nie kojarzê. I ten z potworn± twarz± inaczej_zorientowanego anio³ka. I
No wiecie co, rêce opadaj± jak mo¿na wykazaæ siê tak± ignorancj± i nie znaæ Jakuba Weso³owskiego Przecie¿ to najpierwszy amant szklanego ekranu. No takie rzeczy to ju¿ nawet dzieci wiedz±. ( )
Moderator
Jakie to szczê¶cie, ¿e nie mam telewizora .
administrator
emka 1471 napisał:
Przecie¿ to najpierwszy amant szklanego ekranu
Amant? A, to dlatego. Mnie kobiety interesuj±. Z mê¿czyzn tylko Pieczka, Walczewski, Reno i Keitel.
Użytkownik
Mo¿e nie powinienem siê wychylaæ, ale... co mi tam!
Dziêki Wam dowiedzia³em siê o istnieniu tego serialu, choæ, w przeciwieñstwie do Anek, telewizor mam.
Ja chyba mam jakie¶ skrzywienie wzglêdem seriali - chyba jedyny serial, którego obejrza³em wszystkie odcinki, to by³ Klos. I to chyba ze 2 razy!
PS
Z tego co wyczyta³em z Waszych "recenzji" chyba wiele nie straci³em?
administrator
Wychylaj siê, ¶mia³o
Serial jest ¶wietny. ¦wietny trochê inaczej, ni¿ normalne filmy, ale ¶wietny - w swojej bardzo osobliwej kategorii. Powinien dostaæ wyró¿nienie, jako Badziewie Tysi±clecia. Straci³e¶ sporo. Gdyby¶ mia³ okazjê, koniecznie obejrzyj. Ubawisz siê setnie a zdziwiony bêdziesz jeszcze d³ugo po wy³±czeniu telewizora. To historyjka typu "jak ma³y (i lekko upo¶ledzony) Kazio, wyobra¿a sobie okupacjê (o której nic nie wie) - i jak j±, przy mo¿liwie niskich nak³adach, usi³uje atrakcyjnie przedstawiæ innym ma³ym (i lekko upo¶ledzonym) Kaziom".
administrator
Króciutko, ale trafnie
Moderator
emka 1471 napisał:
No wiecie co, rêce opadaj± jak mo¿na wykazaæ siê tak± ignorancj± i nie znaæ Jakuba Weso³owskiego Przecie¿ to najpierwszy amant szklanego ekranu. No takie rzeczy to ju¿ nawet dzieci wiedz±. ( )
Przyznajê ze wstydem, ¿e nie ogl±da³em warto¶ciowych programów edukacyjno-kulturalno-o¶wiatowych "Gwiazdy tañcz± na g³odzie" i "Taniec z glizdami". Byæ mo¿e st±d moja skandaliczna niewiedza i podstawowe braki w obyciu, jak widaæ uniemo¿liwiaj±ce mi funkcjonowanie w cywilizowanym spo³eczeñstwie. Teraz widzê ile straci³em. Dot±d nazwisko Weso³owski kojarzy³o mi siê tylko z nie¿yj±cym ju¿ kumplem z podwórka. Bijê siê w piersi.
administrator
Samo nazwisko, te¿ mi siê kojarzy, a jak¿e
Nie odwa¿ê siê pisaæ, ale mogê Wam kiedy¶ opowiedzieæ
administrator
(na oko) mniej wa¿y
Mo¿e mniej je, wiêc mo¿e mniej kosztuje? Ten serial (chyba, s±dz±c z dramatycznych oszczêdno¶ci na wszystkim) z za³o¿enia jest niedrogi, wiêc mo¿e ma to jakie¶ znaczenie?
Inna rzecz, ¿e poeta mówi wyra¼nie:
A jedne s± lepsze, a drugie s± gorsze
A gorsze s± tañsze, a lepsze s± dro¿sze
Wiêc mo¿e dlatego?