Forum Stowarzyszenia
Moderator
to samo miejsce widok bardziej od wschodu.
ruiny przy Wiêziennej, fragment muru przy Dzielnej. S³upy trakcyjne na pierwszym planie sta³y na koñcowym odcinku Karmelickiej.
administrator
Jak wklejaæ, to wklejaæ Te¿ sobie pozwolê powtórzyæ jeden obrazek:
Ten, powinien byæ umieszczony nad tamtymi dwoma - mieliby¶my je uszeregowane chronologicznie. Na pierwszym, stoi jeszcze ca³a frontowa ¶ciana budynku przy Wiêziennej. Na tym drugim, czê¶æ ¶ciany ju¿ runê³a, ale mur jeszcze jest ca³y. Na ostatnim, w murze od Wiêziennej mamy ju¿ ca³kiem poka¼n± wyrwê.
Użytkownik
Jestem pod ogromnym wra¿eniem Waszych umiejêtno¶ci identyfikacji na podstawie starych zdjêæ. A poruszanie siê po ruinach, gdzie niemal tylko gruzy, gruzy... to dla mnie niemal kosmos !!
Ufam, ¿e moje poni¿sze pytanie potraktujecie jako pytanie dyletanta. Otó¿, zastanowi³y mnie 2 pierwsze zdjêcia z tego w±tku. Nie mam ABSOLUTNIE ¿adnych uwag co do trafno¶ci. Intryguj± mnie jednak odleg³o¶ci miêdzy fotografuj±cym a bunkrem i szpitalem. To, ¿e fotografuj±cy sta³ od muru stosunkowo niedaleko jest dla mnie jasne, ale szpital wydaje siê, ¿e stoi niemal w identycznej odleg³o¶ci za murem.
Spróbowa³em dokonaæ przybli¿onych pomiraów i wysz³o mi to co poni¿ej. Czy to mo¿na i nale¿y t³umaczyæ tylko z³udzeniem i prawami optyki?
miglanc
polex napisał:
Czy to mo¿na i nale¿y t³umaczyæ tylko z³udzeniem i prawami optyki?
Oczywi¶cie, nie raz siê o tym ju¿ przekonywali¶my. Obiektyw widzi zupe³nie inaczej ni¿ oko, a tymbardziej ni¿ para oczu
administrator
Stanowczo. Bardziej ufam temu, co widzê w terenie (w tym przypadku mam na my¶li widok z góry - to by³ jedyny mur w okolicy, spoza którego mo¿na by³o tak zobaczyæ szpital, je¶li jeszcze dodamy gruzy i bunkier...) ni¿ temu, co mi siê wydaje. Jest jeden tylko pewnik - ¶wiat³o (w naszym klimacie, fatamorganê w getcie wykluczam ) rozchodzi siê po liniach prostych. I tego siê staram trzymaæ.
administrator
Obrazek z murem, na dobranoc:
Ja ju¿ - po bardzo d³ugich i ciê¿kich cierpieniach - wiem, gdzie wykonano zdjêcie. £atwizna, choæ nie tak do koñca Jutro (w³a¶ciwie, dzi¶) opiszê ca³± sprawê, na razie mo¿na to uznaæ za b³yskawiczn± zagadkê.
Moderator
Pewnie jak mówisz jest ³atwe, ja sie trochê nag³owi³em.
administrator
£adny murek? Najpierw poszukiwa³em go w okolicach Pow±zek, bo tak siê kojarzy (owszem, fragment od Ostroroga tak wygl±da), potem zacz±³em my¶leæ nawet o Bródnie Poza tym, kompletnie nie przypomina arcydzie³ sztuki budowlanej, powstaj±cych masowo na Muranowie w latach czterdziestych. A jednak. To posesja Nowolipki 15. Po prawej, nad murem widoczna pó³nocna czê¶æ Pa³acu Mostowskich, nieco na lewo Kramy Nalewkowskie.
Widoczek z góry:
A tu - dla porównania - to samo miejsce przed rokiem 1937, jak podaje warszawa1939.pl:
Moderator
Tego mo¿na by³o siê spodziewaæ, tym bardziej , ¿e postaæ na zdjêciu fotografowa³a siê przy pobliskim Szpitalu Ewangelickim.
administrator
Tu ju¿ bêdzie bez tego pana - wracamy w okolice Gêsiówki.
Najpierw spójrzmy na dwa arcyciekawe zdj±tka z æwiczeñ stra¿y po¿arnej na dachach garbarni Pfeiffera:
Jako¶ tak strasznie nurtowa³o mnie pytanie, sk±d dok³adnie te zdjêcia wykonano i co one naprawdê przedstawiaj±. Wystarczy³o zapytaæ Kolegê, ale w przyp³ywie pasji badawczej, postanowi³em doj¶æ do tego sam Bardzo przyda³a mi siê fotografia umieszczona powy¿ej po stronie prawej. Najpierw powiêkszê jej fragment, pokazuj±cy budynek o adresie Smocza 43 - a konkretnie, jego klatkê schodow± (strza³ka), wyra¼nie wysuniêt± na zachód (co troszkê lepiej bêdzie widaæ na zdjêciu z góry )
Mo¿e tu nie za bardzo to siê rzuca w oczy, ale pó³nocny naro¿nik owego wysuniêtego fragmentu, jest ju¿ niewidoczny - zas³ania go nieco bli¿szy fotografuj±cego jasny budynek po lewej. Ta obserwacja pozwoli³a mi na poprowadzenie (poni¿ej) zielonej linijki...
...dziêki której, ju¿ mog³em narysowaæ ¿ó³t± strza³kê pokazuj±c± miejsce, sk±d fotografowano. To do¶æ prymitywnie przedstawione rozumowanie, ale wszelkie inne szczegó³y potwierdzaj± lokalizacjê. Ci±g dalszy nast±pi
administrator
Drobne wyja¶nienie. Zamie¶ci³em powy¿szy wywód nie po to, ¿eby bezczelnie kopiowaæ identyfikacjê Rooxa z tego w±tku: http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=717 - a¿ tak beznadziejnie staram siê nie zachowywaæ. Dok³adne ustalenie miejsca, sk±d wykonano zdjêcia, bêdzie mi za chwilê potrzebne, jeszcze momencik...
administrator
O, w³a¶nie Aparat widzi taki obszar:
Dla u³atwienia, jeszcze zdjêcie z poprzedniej strony. Co te¿ na nim widaæ?
Widaæ, czego nie widaæ - Nie ma sporego fragmentu istniej±cego rok pó¼niej muru. Teren za murem, w okolicy Smoczej, te¿ wydaje siê znacznie bardziej zniwelowany i oczyszczony. Mur, który widaæ na zdjêciu lotniczym, powsta³ pó¼niej - je¶li wierzyæ datowaniu obrazka z Glinianej, po lipcu 1944. To kolejny fragment muru, zbudowanego pó¼niej, ni¿ ostatnie przedpowstaniowe fotografie - ten oddzielaj±cy teren Befehlstelle od Nowolipia, te¿ powsta³ z ca³± pewno¶ci± po sierpniu 1944.
administrator
Obrazki na niedzielê - ¦wiêtojerska od skrzy¿owania z Nalewkami. Nie dam sobie niczego ucinaæ, ale identyfikacja chyba nie jest moja. Wydaje mi siê, ¿e ju¿ na GFH obrazki s± prawid³owo opisane - nie bêdê sobie paskudziæ opinii podpisywaniem siê pod cudzymi osi±gniêciami . Wklejam, bo ³adne, ma³o opatrzone i pasuj± mi do tematu.
Mur kompletny:
Mur powoli znika:
I tyle go widzieli...
administrator
Kolejny fragment muru. Stawki, widok od Pokornej.
Użytkownik
Daros napisał:
Wydaje mi siê, ¿e te 2 zdjêcia pasuj± do siebie
http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kole … 618436.jpg
oraz
http://images46.fotosik.pl/80/bd1aaf4d28e9d73b.jpg
zdjêcie zrobione trochê pod wiêkszym k±tem.
Daros, masz mo¿e gdzie¶ pod rêk± to drugie zdjêcie? Bo niestety jest tu ju¿ niewidoczne...
Moderator
lipton napisał:
Daros napisał:
Wydaje mi siê, ¿e te 2 zdjêcia pasuj± do siebie
http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kole … 618436.jpg
oraz
http://images46.fotosik.pl/80/bd1aaf4d28e9d73b.jpg
zdjêcie zrobione trochê pod wiêkszym k±tem.Daros, masz mo¿e gdzie¶ pod rêk± to drugie zdjêcie? Bo niestety jest tu ju¿ niewidoczne...
Nie pamiêtam czy to jest to
Użytkownik
To foto chyba akurat siê wy¶wietla Niemniej dziêki.
W ka¿dym razie chodzi mi o fotkê, o której Chrisfox mówi, ¿e widaæ "¶lady po wyrwanych szynach na Stawkach".
administrator
lipton napisał:
chodzi mi o fotkê, o której Chrisfox mówi, ¿e widaæ "¶lady po wyrwanych szynach na Stawkach".
Niestety, to nie by³y tramwajowe szyny Na zdjêciu brama, przez któr± przebiega³a bocznica z Umschlagplatzu.
Użytkownik
Od razu tam "niestety", bocznice te¿ s± fajne Choæ faktem jest, ¿e rzeczywi¶cie wolê szyny tramwajowe!
A zafrapowa³o mnie stwierdzenie o ul. Stawki, bo gdzie jak gdzie, ale tam to chyba specjalnie szyn (tramwajowych) nie wyrywano... Dziêki za fotkê.