Forum Stowarzyszenia
Moderator
To zosta³o 1 miejsce
a ile jest osób do tego busa?
U¿ytkownik
Hura!!! Jedziemy!!!
To ja bardzo chêtnie do³±cze do ekipy marudnego ma³olata - postaramy siê go rozbawiæ po drodze
Teraz tylko pytanie o której wyruszamy i gdzie siê spotykamy?
Janusz, je¿eli nie bêdzie chêtnych do busa który zaproponowa³e¶ to mo¿e do³±cz do nas, o ile dobrze zrozumia³am jest jeszcze jedno wolne miejsce
administrator
emka 1471 napisał:
o której wyruszamy i gdzie siê spotykamy?
Tak w ogóle, spotykamy siê o dziesi±tej w Liwie
Co do godziny i miejsca spotkania ekipy wyruszaj±cej z Warszawy, Darek na pewno bêdzie wiedzia³
Ja te¿ siê cieszê
No có¿, jednak nie mogê jechaæ. ¯ycie...
Moderator
Punkt zbiorczy Floriañska/Pl.Weteranów 8:30
Mam jeszcze 1 wolne miejsce
administrator
Ja jeszcze w kwestii technicznej. Nie jest pewne, czy siê co¶ takiego przyda, ale kto wie? My w ka¿dym razie zabieramy latarki.
U¿ytkownik
chrisfox napisał:
My zabieramy latarki.
Ok to ja zabiorê kanapki w zwi±zku z tym i¿ nie mam latarki - ostatnia poleg³a jaki¶ miesi±c temu
Dodam jeszcze ¿e postaram siê tym razem nie zapomnieæ o na³adowaniu baterii do aparatu....
U¿ytkownik
No to dotarli¶my z powrotem po zaledwie 15 godzinach wycieczki - ale za to jakiej wycieczki! By³o naprawdê super.
Co prawda pewien m³ody cz³owiek czu³ niedosyt z powodu zbyt ma³ej ilo¶ci ruin i lochów ale szczerze mówi±c by³o czym oczy nacieszyæ.
Mam nadziejê ¿e nied³ugo uda siê wrzuciæ trochê zdjêæ i dziêki temu zilustrowaæ choæ czê¶æ tego co zobaczyli¶my.
U¿ytkownik
No to jedziemy...
cz.1
Liw
Piec kaflowy w typie holenderskim XVIII w.
Wêgrów
Cmentarz ewangelicki na terenie którego znajduje siê ko¶ció³ z modrzewia z 1679 roku oraz mogi³a powstañca styczniowego z 1863
Pompa wyprodukowana w fabryce na Ch³odnej 8
Ko¶ció³ pod wezwaniem WNMP usytuowany przy wschodniej pierzei rynku Autorem projektu tej ¶wi±tyni by³ najprawdopodobniej Tylman z Gameren
Z pierwotnej zabudowy zosta³y tylko dwie boczne wie¿e
Zespó³ poreformacki równie¿ prawdopodobnie autorstwa Tylmana z Gameren
Jeden z ostatnich w Polsce napisów ulicznych z 2 wojny ¶wiatowej zachowany do naszych czasów
Ostatnio edytowany przez emka 1471 (19.07.2009 07:53:23)
Moderator
Co tam widaæ?
Gra "w pieska"
i w bilard
Soko³owska mucha
Moderator
Bunkier w Drohiczynie
Doro¶li siê bali pos³ali... dzieci
piknik pod wisz±c± ska³±
co¶ siê ryp³o
Ostatnio edytowany przez Daros (19.07.2009 12:43:04)
administrator
Najpierw Wam jeszcze raz, oficjalnie i publicznie podziêkujê za nadzwyczajnie spêdzony cieplutki dzionek O ile dobrze liczê, uda³o nam siê w sumie zatrzymaæ (obiadu nie biorê pod uwagê) w dwudziestu miejscach. Podejrzewa³em, ¿e wycieczka bêdzie ciekawa - i jakie¶ takie mam wra¿enie, ¿e by³a Kto siê nie wybra³, ma czego ¿a³owaæ. W³a¶nie dopad³em komputera, nied³ugo pewnie wrzucê jakie¶ obrazki.
administrator
Tak wysz³o, ¿e bêdzie jako¶ tak - jakby powiedzia³ syn Darka - katolicznie
Po kolei:
ko¶ció³ pw. ¶w. Leonarda w Liwie (wpadli¶my tam na chwilê przed startem oficjalnym) - zbudowany w latach 1905-1907 wed³ug projektu Józefa Piusa Dziekoñskiego
Wnêtrze wêgrowskiej bazyliki - niegdy¶ ko¶cio³a parafialnego warszawskich ewangelików. Zwróæcie uwagê na dwie bli¼niacze ambony.
Wêgrów. Niezwyk³ej urody poreformacki ko¶ció³ pod wezwaniem ¶wiêtych Piotra z Alkantary i Antoniego z Padwy. Powsta³ w roku 1706, projektowa³ Tylman z Gameren. Przed zespo³em klasztornym mo¿na obejrzeæ piêkn± pompê Troetzera z Ch³odnej 29 a na okalaj±cym murze unikalne pozosta³o¶ci okupacyjnego napisu "Oktober".
Soko³ów Podlaski. Grób rodzinny Hirschmanów, w³a¶cicieli miasta po roku 1843. W roku 1904 pochowano tu Ludwika Hirschmana, wspó³w³a¶ciciela fabryki Hirschman i Kijewski z Siarczanej.
Szkopy. Ko¶ció³ pw. Naj¶wiêtszej Trójcy z roku 1810. Pe³ni³ rolê cerkwi unickiej, prawos³awnej, od roku 1919 jest parafialn± ¶wi±tyni± katolików.
Skrzeszew. Ko¶ció³ ¶w. Stanis³awa Biskupa i Mêczennika z roku 1733. Na cmentarzu znajduje siê pomnik po¶wiêcony u³anom poleg³ym w roku 1920.
Drohiczyñski ko¶ció³ Benedyktynek pw. Wszystkich ¦wiêtych z roku 1738 projektu Jakuba Fontany. Gruntownie zdewastowany po kasacie zakonu, odrestaurowany w latach powojennych.
Wnêtrze drohiczyñskiej cerkwi Miko³aja Cudotwórcy z roku 1798.
Wirów. Budynek prawos³awnego ¿eñskiego klasztoru, który istnia³ tu od roku 1893 do ucieczki Rosjan podczas I wojny ¶wiatowej. We wsi jest te¿ ciekawy ko¶ció³, dawniej unicka cerkiew z roku 1836 i zaskakuj±ca replika prawos³awnej cerkwi, powsta³a w roku 2002.
Bardzo dziêkujê Panu ze wsi Zajêczniki, dziêki którego uprzejmo¶ci mogli¶my spokojnie zaparkowaæ na terenie obej¶cia i ogl±daæ pobliskie bunkry linii Mo³otowa a nasze dzieci zwiedzi³y oborê. Wielkie wyrazy uznania nale¿± siê tak¿e osobie (ks. Proboszczowi?) z Gródka, dziêki której inwencji, mo¿na przez zamkniete drzwi obejrzeæ - a nawet, jak dowiód³ Darek, sfotografowaæ - piêkne wnêtrze miejscowego ko¶cio³a.
administrator
Jeszcze kilka obrazków.
Nagrobki pastorów z wêgrowskiego cmentarza ewangelickiego
Kamieñ m³yñski z Czerwonki. Napis g³osi "Tu ko¶ci pochowane". Teren gotyckiego ko¶cio³a parafialnego wybudowanego w latach 1953-58. Poprzednik sp³on±³, podpalony w roku 1950 - taka w tych okolicach wówczas panowa³a moda.
U¿ytkownik
No có¿ Wybrze¿e czeka, nie zda¿ê ju¿ przed wyjazdem wrzuciæ wiêcej zdjêæ ale obiecujê ¿e po powrocie co¶ tam jescze dorzucê
Jeszcze raz wielkie dziêki dla ca³ej ekipy z któr± mia³am przyjemno¶æ spêdziæ super sobotê.
Użytkownik
oj fajnie Wam by³o
Mam pytanko odno¶nie "Drohiczyñski ko¶ció³ Benedyktynek pw. Wszystkich ¦wiêtych z roku 1738 projektu Jakuba Fontany".
Pogubi³am siê... Jak na Jakuba Fontanê to trochê za wcze¶nie (budowa 1733-1738). Mia³by 23 lata (ur 1710), lata 50-te to bardziej jego czas chyba ¿e by³ jeszcze jaki¶ Jakub Fontana. Wiêc zaczê³am szukaæ... Na stronie diecezji drohoczyñskiej tez podali, ¿e Jakub i nawet dodali lata zycia (1696-1765) tyle tylko, ze to lata zycia Paw³a Antoniego Fontany... No i tu pogubilam siê...
administrator
Có¿, informacja, któr± tu poda³em w³a¶nie z tamtej strony pochodzi. Przyznam, ¿e nie usi³owa³em jej weryfikowaæ w innych ¼ród³ach - z braku czasu a tak¿e dlatego, ¿e to kompletnie nie moje czasy, nie moi architekci... Je¶li niechc±cy pokrêci³em, bardzo przepraszam. A przy okazji: bardzo chêtnie - je¶li kto¶ znajdzie rzetelne informacje - poznam stan faktyczny.
Użytkownik
No w³a¶nie szukam i szukam ale tylko w necie i wszêdzie, ze Jakub... Tyle, ¿e mi ten Jakub nie pasuje:)
Nie ma za co przepraszaæ, z internetem ró¿nie bywa...
A diecezja drohiczyñska oczywi¶cie (obce miejsce, obce s³owo i pomyli³am siê