Forum Stowarzyszenia
Moderator
To zostało 1 miejsce
a ile jest osób do tego busa?
Użytkownik
Hura!!! Jedziemy!!!
To ja bardzo chętnie dołącze do ekipy marudnego małolata - postaramy się go rozbawić po drodze
Teraz tylko pytanie o której wyruszamy i gdzie się spotykamy?
Janusz, jeżeli nie będzie chętnych do busa który zaproponowałeś to może dołącz do nas, o ile dobrze zrozumiałam jest jeszcze jedno wolne miejsce
administrator
emka 1471 napisał:
o której wyruszamy i gdzie się spotykamy?
Tak w ogóle, spotykamy się o dziesiątej w Liwie
Co do godziny i miejsca spotkania ekipy wyruszającej z Warszawy, Darek na pewno będzie wiedział
Ja też się cieszę
No cóż, jednak nie mogę jechać. Życie...
Moderator
Punkt zbiorczy Floriańska/Pl.Weteranów 8:30
Mam jeszcze 1 wolne miejsce
administrator
Ja jeszcze w kwestii technicznej. Nie jest pewne, czy się coś takiego przyda, ale kto wie? My w każdym razie zabieramy latarki.
Użytkownik
chrisfox napisał:
My zabieramy latarki.
Ok to ja zabiorę kanapki w związku z tym iż nie mam latarki - ostatnia poległa jakiś miesiąc temu
Dodam jeszcze że postaram się tym razem nie zapomnieć o naładowaniu baterii do aparatu....
Użytkownik
No to dotarliśmy z powrotem po zaledwie 15 godzinach wycieczki - ale za to jakiej wycieczki! Było naprawdę super.
Co prawda pewien młody człowiek czuł niedosyt z powodu zbyt małej ilości ruin i lochów ale szczerze mówiąc było czym oczy nacieszyć.
Mam nadzieję że niedługo uda się wrzucić trochę zdjęć i dzięki temu zilustrować choć część tego co zobaczyliśmy.
Użytkownik
No to jedziemy...
cz.1
Liw
Piec kaflowy w typie holenderskim XVIII w.
Węgrów
Cmentarz ewangelicki na terenie którego znajduje się kościół z modrzewia z 1679 roku oraz mogiła powstańca styczniowego z 1863
Pompa wyprodukowana w fabryce na Chłodnej 8
Kościół pod wezwaniem WNMP usytuowany przy wschodniej pierzei rynku Autorem projektu tej świątyni był najprawdopodobniej Tylman z Gameren
Z pierwotnej zabudowy zostały tylko dwie boczne wieże
Zespół poreformacki również prawdopodobnie autorstwa Tylmana z Gameren
Jeden z ostatnich w Polsce napisów ulicznych z 2 wojny światowej zachowany do naszych czasów
Ostatnio edytowany przez emka 1471 (19.07.2009 07:53:23)
Moderator
Co tam widać?
Gra "w pieska"
i w bilard
Sokołowska mucha
Moderator
Bunkier w Drohiczynie
Dorośli się bali posłali... dzieci
piknik pod wiszącą skałą
coś się rypło
Ostatnio edytowany przez Daros (19.07.2009 12:43:04)
administrator
Najpierw Wam jeszcze raz, oficjalnie i publicznie podziękuję za nadzwyczajnie spędzony cieplutki dzionek O ile dobrze liczę, udało nam się w sumie zatrzymać (obiadu nie biorę pod uwagę) w dwudziestu miejscach. Podejrzewałem, że wycieczka będzie ciekawa - i jakieś takie mam wrażenie, że była Kto się nie wybrał, ma czego żałować. Właśnie dopadłem komputera, niedługo pewnie wrzucę jakieś obrazki.
administrator
Tak wyszło, że będzie jakoś tak - jakby powiedział syn Darka - katolicznie
Po kolei:
kościół pw. św. Leonarda w Liwie (wpadliśmy tam na chwilę przed startem oficjalnym) - zbudowany w latach 1905-1907 według projektu Józefa Piusa Dziekońskiego
Wnętrze węgrowskiej bazyliki - niegdyś kościoła parafialnego warszawskich ewangelików. Zwróćcie uwagę na dwie bliźniacze ambony.
Węgrów. Niezwykłej urody poreformacki kościół pod wezwaniem świętych Piotra z Alkantary i Antoniego z Padwy. Powstał w roku 1706, projektował Tylman z Gameren. Przed zespołem klasztornym można obejrzeć piękną pompę Troetzera z Chłodnej 29 a na okalającym murze unikalne pozostałości okupacyjnego napisu "Oktober".
Sokołów Podlaski. Grób rodzinny Hirschmanów, właścicieli miasta po roku 1843. W roku 1904 pochowano tu Ludwika Hirschmana, współwłaściciela fabryki Hirschman i Kijewski z Siarczanej.
Szkopy. Kościół pw. Najświętszej Trójcy z roku 1810. Pełnił rolę cerkwi unickiej, prawosławnej, od roku 1919 jest parafialną świątynią katolików.
Skrzeszew. Kościół św. Stanisława Biskupa i Męczennika z roku 1733. Na cmentarzu znajduje się pomnik poświęcony ułanom poległym w roku 1920.
Drohiczyński kościół Benedyktynek pw. Wszystkich Świętych z roku 1738 projektu Jakuba Fontany. Gruntownie zdewastowany po kasacie zakonu, odrestaurowany w latach powojennych.
Wnętrze drohiczyńskiej cerkwi Mikołaja Cudotwórcy z roku 1798.
Wirów. Budynek prawosławnego żeńskiego klasztoru, który istniał tu od roku 1893 do ucieczki Rosjan podczas I wojny światowej. We wsi jest też ciekawy kościół, dawniej unicka cerkiew z roku 1836 i zaskakująca replika prawosławnej cerkwi, powstała w roku 2002.
Bardzo dziękuję Panu ze wsi Zajęczniki, dzięki którego uprzejmości mogliśmy spokojnie zaparkować na terenie obejścia i oglądać pobliskie bunkry linii Mołotowa a nasze dzieci zwiedziły oborę. Wielkie wyrazy uznania należą się także osobie (ks. Proboszczowi?) z Gródka, dzięki której inwencji, można przez zamkniete drzwi obejrzeć - a nawet, jak dowiódł Darek, sfotografować - piękne wnętrze miejscowego kościoła.
administrator
Jeszcze kilka obrazków.
Nagrobki pastorów z węgrowskiego cmentarza ewangelickiego
Kamień młyński z Czerwonki. Napis głosi "Tu kości pochowane". Teren gotyckiego kościoła parafialnego wybudowanego w latach 1953-58. Poprzednik spłonął, podpalony w roku 1950 - taka w tych okolicach wówczas panowała moda.
Użytkownik
No cóż Wybrzeże czeka, nie zdażę już przed wyjazdem wrzucić więcej zdjęć ale obiecuję że po powrocie coś tam jescze dorzucę
Jeszcze raz wielkie dzięki dla całej ekipy z którą miałam przyjemność spędzić super sobotę.
Użytkownik
oj fajnie Wam było
Mam pytanko odnośnie "Drohiczyński kościół Benedyktynek pw. Wszystkich Świętych z roku 1738 projektu Jakuba Fontany".
Pogubiłam się... Jak na Jakuba Fontanę to trochę za wcześnie (budowa 1733-1738). Miałby 23 lata (ur 1710), lata 50-te to bardziej jego czas chyba że był jeszcze jakiś Jakub Fontana. Więc zaczęłam szukać... Na stronie diecezji drohoczyńskiej tez podali, że Jakub i nawet dodali lata zycia (1696-1765) tyle tylko, ze to lata zycia Pawła Antoniego Fontany... No i tu pogubilam się...
administrator
Cóż, informacja, którą tu podałem właśnie z tamtej strony pochodzi. Przyznam, że nie usiłowałem jej weryfikować w innych źródłach - z braku czasu a także dlatego, że to kompletnie nie moje czasy, nie moi architekci... Jeśli niechcący pokręciłem, bardzo przepraszam. A przy okazji: bardzo chętnie - jeśli ktoś znajdzie rzetelne informacje - poznam stan faktyczny.
Użytkownik
No właśnie szukam i szukam ale tylko w necie i wszędzie, ze Jakub... Tyle, że mi ten Jakub nie pasuje:)
Nie ma za co przepraszać, z internetem różnie bywa...
A diecezja drohiczyńska oczywiście (obce miejsce, obce słowo i pomyliłam się