Forum Stowarzyszenia
administrator
Mnie się to trochę kojarzy, a trochę nie Słupy, faktycznie, wyglądają na trakcyjne - ale widzę tylko dwa. Chyba, że trzeci stoi tuż przy lewej krawędzi kadru, chociaż zanadto mi się nie podoba. To trochę tak, jakby tramwaj jeździł przecznicą - a może nie Mam też - niczym nie poparte, tak mi wygląda i już - wrażenie, że budynek zamykający perspektywę stoi na skos. Błoto na ulicy takie jakby pośniegowe a zarazem kompletny brak ludzi... Czy Heydecker przypadkiem nie fotografował w Warszawie także po Powstaniu?
miglanc
Daros napisał:
Nawiązując do wczesniejszych zdjęć, czy to jest Grzybowska?
Moim zdaniem to może być Złota przed skrzyżowaniem z Marszalkowską, widok na wschód. Budynek na pierwszym planie po prawej wygląda jak Marszłkowska 113 róg Złota (podobny wykusz i inne detale elewacji) http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1 … a_113&r3=0 następny po prawej za skrzyżowaniem podobny do Hotelu Metropol. Perspektywę ulicy zamykałyby budynki przy ul. Zgoda. Może być?
Więc chyba tak średnio to getto.
Moderator Kombinator
Jak zwykle świetne oko.
Aplauz i zaakceptowanie.
Moderator
Czyli podpis Marszałkowska był własciwy.
miglanc
Takie dotychczas nieopisane zdjątko siedziało sobie w galerii
a to jak dla mnie Ogrodowa od Żelaznej ku Solnej. Numer 36 na pierwszej kamienicy, spore drzewka, gazówka wz. 1935 to elementy pasujące dla wschodniego odcinka Ogrodowej. Nawet budynek na prawym skraju zdjęcia na ostatnim planie pasuje do kamienicy z wykuszem i wieżyczką na rogu Ogrodowej i Solnej.
Wysokość poszczegolnych budynków w pierzei porównana do ortofoto też chyba nie pozostawia wątpliwości.
Trzyma się to za przeproszeniem kupy?
administrator
Bardzo bym chciał, żebyś miał rację - i w zasadzie bardzo to dobrze wygląda. Wspomnę jedynie o wątpliwościach, jakie mi w tej chwili przychodzą do głowy. Nie widzę niczego, co by przegradzało ulicę na wysokości Sądów. Oczywiście, mogły to być ogrodzenia z drutu, choć na Białej były solidne parkany z desek. Druga sprawa, to budynek zamykający perspektywę ulicy. Ma dwa lub (raczej) trzy piętra a nad tym widzę jeszcze (tego nie bierzcie zbyt poważnie) coś jakby mansardy. Budynek naprzeciwko wylotu Ogrodowej, Solna 10, wyglądał tak:
Być może efekt, jaki na zdjęciu widzimy, jest spowodowany przez widoczną za nim tylną oficynę (a była wyższa, sprawdziłem).
Moderator Kombinator
Ja bym był za, w całości. Układ wymieniony przez Rooxa: gazówki 1935, kocie łby, rynsztok to elementy Ogrodowej na wschód od Żelaznej.
Dla uzupełnienia zbliżenie domku nr 34.
administrator
Rzeczywiście, na to wygląda - i bardzo się cieszę
miglanc
Kolejne wygrzebane z czeluści mojego dysku:
chyba niezbyt częste ujęcie Nalewek - z Placu Muranowskiego (w każdym razie nie pamiętam by było na forum)
i drugie - ujęcie znane, ale że z kompletu to niech też będzie
Obydwie fotki z 1941 roku.
Nie wrzucam do galerii bo są poznaczone, ale jeśli uznacie, że są tego warte można ktoreś wrzucić.
Moderator Kombinator
To górne widzę po raz pierwszy. Bardzo ciekawe.
Kilka ujęć jest podobnych do drugiego zdjęcia, ale takiego nie znałem. Dzięki.
Ja tam bym wrzucił.
administrator
Oba prześliczne, żadnego dotychczas nie widziałem.
Ja też bym wrzucił. W końcu nie możemy ustępować przed barbarzyństwem.
Moderator Kombinator
Nie męczyło Was dotąd to zdjęcie?
Mnie bardzo. Do tego stopnia, że się uparłem i je kilkakrotnie próbowałem. Punktem zaczepienia jest fragment wysokiego, białego budynku do złudzenia przypominającego kościół po prawej stronie. Cienie wskazują, że zdjęcie robiono na północ albo na wschód. Kościołów w getcie nie było znowu tak dużo, więc przejrzałem uważnie wszystko. I co? I to jest, proszę Państwa fragment bocznej nawy kościoła św. Franciszka, a ulica na zdjęciu to Koźla, która przez pewien czas była w getcie. Po lewej oznaczenie domu nr 7. W tle ulica Franciszkańska.
Dla porównania wrzucam zdjęcie Koźlej zrobione w przeciwnym kierunku - w dali widoczne tyły Hali Świętojerskiej.
administrator
Męczyło
Niskie ukłony,od razu mi lepiej.
miglanc
O żesz Ty... dobre.
Cholernie mnie męczyło to zdjęcie, to drugie zresztą też, ale zabrakło mi konceptu. Ładnie to rozgryzłeś, gratulacje.
Moderator
lekarzu dusz! Tylu osobom spadł kamień z serca (mnie też). Pracuj, pracuj i wylecz nas całkowicie :-)
Nie wiem jak to robisz, ale czapki z głów!
Moderator Kombinator
Lekarza to jeszcze przełknę , ale z tymi duszami to chyba przesada .
Moderator
Yasman przesłał link do zdjęć z Life-a. Tam znalazłem 2 zdjecia opisane jako bazar na Dzielnej. Moze wiecie w którym miejscu znajdował się ten bazar?
W tle ul. Zamenhofa?
linki do duzych zdjęć:
http://tbn0.google.com/hosted/images/c? … c38f_large
http://tbn0.google.com/hosted/images/c? … 7986_large
Ostatnio edytowany przez Daros (20.11.2008 08:22:16)
miglanc
Wydaje mi się, że to nie jest Zamenhofa w tle. Ta "Dzielna" wydaje sie zbyt wąska, nie widać torów tramwajowych, nie mowiąc o tym, że układ budynków u zbiegu Zamenhofa i Dzielnej się nie zgadza.
Moderator
Dokładnie miałem takie same wątpliwości. Co prawda kierunek przebiegu ulicy jest W-E. (jezeli to jest ulica?) Nie widzę opasek na ramionach. Może to nie teren Getta?
Moderator
Oba zdjęcia są datowane na 1938, więc wyjasnia się sprawa braku opasek. Moim zdaniem, za Dzielnicą Północną przemawia fakt, że nawet mali chłopcy są w czapkach.