Kolejka Marecka - zaciekawiamy Warszaw±

Forum Stowarzyszenia

Ogłoszenie

Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka

#1 21.09.2009 19:21:39

Belmont

Użytkownik

Ten sam ???

Witam Pañstwa. To mój pierwszy post na tym forum.

Tylko bardzo proszê siê nie naigrawaæ z odkrywcy (?!?!?!)

Ale po kolei: mamy w galerii dwa zdjêcia. Jedno z Zamenhofa:

http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/2_1176318830.jpg

a drugie z Nowolipek:

http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/76_1241212715.jpg

Czy to mo¿liwe, ¿e starzec siedz±cy na krze¶le to ten sam, który po lewej stronie na Nowolipkach gestykuluje praw± rêk± wytykaj±c co¶ m³odemu w "oprychówce"? Wiem, ¿e to ma³o prawdopodobne, zwa¿ywszy na te tysi±ce, które siê tam przewinê³y i k³êbi³y na ulicach. Ale z drugiej strony ... przecie¿ Nowolipki i Zamenhofa to po s±siedzku. Mo¿e kto¶ z Was ma lepsze oczy i potwierdzi, albo wykluczy. W ka¿dym razie przyznacie, ¿e podobieñstwo jest du¿e. Ciekaw jestem Waszego zdania.

Ostatnio edytowany przez Belmont (21.09.2009 19:22:42)

#2 21.09.2009 22:26:23

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mio³
SkÄ…d: z getta

Re: Ten sam ???

Có¿, naprawdê bardzo podobny. A co do prawdopodobieñstwa pojawiania siê tej samej osoby na ró¿nych - i wykonanych w ró¿nych miejscach - zdjêciach z getta, znamy takie przypadki. Pokazywa³ kiedy¶ takie obrazki choæby mój ulubiony Jacek Leociak.

Rozczyn dzie³ Marksa wlany w bydl±t czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwn± miksturê

#3 22.09.2009 05:42:33

zaruk

Moderator Kombinator

No tak, ale tutaj zdjêcia wykonano w sporym odstêpie czasowym od siebie - na Nowolipkach jest zima, a na Zamenhofa - lato. Tamte zdjêcia, o ile dobrze sobie przypominam - zdjêcia z Solnej chyba - robione by³y raczej w tym samym dniu. Naprawdê, trudno powiedzieæ, czy to ten sam cz³owiek, prawdopodobieñstwo jest ma³e. Ale gratulujê wnikliwo¶ci - jest niezbêdna przy identyfikacji miejsc.

Powoli, dr±¿±c tunel, posuwa siê stra¿nik-kret
Z ma³± czerwon± latark± przypiêt± na czole.

#4 22.09.2009 07:02:13

chrisfox

administrator

status 1

zaruk napisał:

Tamte zdjêcia, o ile dobrze sobie przypominam [...] robione by³y raczej w tym samym dniu

Ja to akurat pamiêtam inaczej, ale jeste¶ trochê m³odszy, wiêc pewnie masz racjê. Byæ mo¿e zreszt± mamy na my¶li ró¿ne przypadki. Mnie chodzi³o o pana z charakterystyczn± twarz±... No w³a¶nie, pokaza³bym o co mi chodzi, ale nie odzyska³em jeszcze dostêpu do swoich zbiorów.

#5 22.09.2009 07:31:16

zaruk

Moderator Kombinator

chrisfox napisał:

Mnie chodzi³o o pana z charakterystyczn± twarz±...

Pamiêtam, Leociak pokazywa³ te fotki. Rzeczywi¶cie, nie ma podstaw aby twierdziæ, ¿e by³y wykonane w tym samym dniu. Ja, z kolei, piszê o kobiecie ze zniszczon± twarz±, widoczn± na kilku zdjêciach wykonanych w jednej okolicy - st±d mój wniosek, ¿e by³a to jedna "sesja".

#6 22.09.2009 11:26:26

chrisfox

administrator

status 1

Rzeczywi¶cie, teraz sobie i j± przypomnia³em.

#7 22.09.2009 20:55:50

Belmont

Użytkownik

zaruk napisał:

No tak, ale tutaj zdjêcia wykonano w sporym odstêpie czasowym od siebie - na Nowolipkach jest zima, a na Zamenhofa - lato.

Ale¿ ja wcale nie twierdzê, ¿e wykonano je w tym samym czasie. Przeciwnie - dzieli je ca³a epoka. Na Nowolipkach istotnie widaæ ha³dê ¶niegu, ale to chyba koñcówka zimy, ludzie nie kul± siê z zimna, a "nasz" starszy pan nie ma nawet czapki. Wydaje (mi) siê, ¿e to pocz±tki getta - ludzie wygl±daj± do¶æ swobodnie, a nawet pogodnie; nie widaæ nêdzarzy. Wiêc mo¿e to wczesna wiosna 1941? Za to na Zamenhofa - wiadomo. Czas deportacji. Starszemu panu (je¶li to ten sam!) przyby³o w ci±gu kilkunastu miesiêcy chyba dziesiêæ lat. Nie ma ju¿ eleganckiego palta i pewnie nie ma si³y siê ju¿ ruszaæ. A ponadto: zdjêcia na pewno nie pochodz± z jednej serii (czy te¿ sesji).

A skoro mowa o spostrzegawczo¶ci. Ja niestety nie spostrzeg³em, czy kto¶ ju¿ wcze¶niej nie nie zwróci³ uwagi na kolejne dwa zdjêcia.

http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/2_1176293749.jpg

i

http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kolejkamarecka/gallery/2_1190225962.jpg

To ewidentnie to samo miejsce, zrobione przez tego samego fotografia w odstêpie najwy¿ej kilkudziesiêciu sekund. I co¶ mi mówi, ¿e musi(a³o) byæ i trzecie, a mo¿e i czwarte, z klientami tego straganu i perspektyw± ulicy. Ale co to za ulica ...?!

#8 23.09.2009 06:14:43

zaruk

Moderator Kombinator

Belmont napisał:

Ale¿ ja wcale nie twierdzê, ¿e wykonano je w tym samym czasie.

Wiem, ¿e tak nie twierdzisz. Moje stwierdzenie odnosi³o siê do wypowiedzi Chrisfoxa.
Je¶li chodzi o dwa ostatnie zdjêcia, to by³y ju¿ tu wrzucane, ale nie wiemy - na razie - gdzie zosta³y zrobione.

#9 23.09.2009 06:32:55

Wierzbowa

Moderator

A propo tych zdjêæ umieszczonych przez "Belmota".Biedzi³em siê d³ugi czas nad nimi. My¶lê,¿e jest tam. na tym szyldzie, napisane "¦lusarz" albo "¦lusarski".Co do nazwiska w³a¶ciciela nie mam pewno¶ci co¶ jakby "KROYLA"(nazwisko?).Próbowa³em co¶ dopasowaæ na podstawie przedwojennej ksi±¿ki telefonicznej, zw³aszcza,¿e mamy tam dodatkow± informacjê w postaci skrzynki adresowej z numerem. Jest to (na 80%) numer "40".Nazwa ulicy niestety nie do odczytania.Ale ksi±¿ka telefoniczna niestety zawiod³a.

Ps.Dodatkowa informacja.Z prawej strony zdjêcia kamienica(z nr "40") z dwoma symetrycznie umieszczonymi balkonami na pierwszym piêtrze nad bram±.Mo¿e co¶ siê dopasuje?.

Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (23.09.2009 06:38:11)

#10 23.09.2009 07:28:49

roox

miglanc

SkÄ…d: ורשה

To zdjêcie z ha³d± ¶niegu jest autorstwa Heydeckera i jest datowane na marzec 1941, czemu akurat nie ma powodów nie wierzyæ.
Pytanie, z jakiego okresu pochodzi fota ze starcem na krze¶le - osobi¶cie nigdy nie spotka³em siê z datowaniem tej fotografii.

#11 23.09.2009 08:36:50

zaruk

Moderator Kombinator

Mo¿e trzeba podj±æ próbê sprawdzenia, kiedy wywo¿ono ludzi z pocz±tkowego odcinka Zamenhofa i tego rejonu Nowolipek? Nie mam przy sobie Leociaka, ale mogê spojrzeæ w domu.

#12 23.09.2009 18:21:49

Belmont

Użytkownik

Wierzbowa napisał:

My¶lê,¿e jest tam. na tym szyldzie, napisane "¦lusarz" albo "¦lusarski".Co do nazwiska w³a¶ciciela nie mam pewno¶ci co¶ jakby "KROYLA"(nazwisko?).

Ja te¿ uwa¿am, ¿e jest tam "¦lusarski". A wiêc powy¿ej zapewne "warsztat" albo "zak³ad". A w wierszu trzecim od góry co¶ jakby "roboty". Ale jakie? "Budowlane"? "Blacharskie"? A czwarty wiersz jest dla mnie zupe³nie nieczytelny. Gratulujê wzroku, ja ani Kroyla (czy-jak-mu-tam), ani "40" na numerze nie odczyta³bym!

#13 23.09.2009 18:24:55

Belmont

Użytkownik

roox napisał:

To zdjêcie z ha³d± ¶niegu jest autorstwa Heydeckera i jest datowane na marzec 1941, czemu akurat nie ma powodów nie wierzyæ.

Nic nie wiedzia³em o dacie, ani o autorze tego zdjêcia. Dziêki za "poja¶nienie".

#14 23.09.2009 18:34:51

chrisfox

administrator

status 1

Jako reprezentant rzadkich (chyba) na forum niewidomych, muszê po tzw. "niewczasie" potwierdziæ ów "¶lusarski". Wydawa³o mi siê to s³owo na tyle widoczne, ¿e nie uzna³em za konieczne, aby tryumfalnie oznajmiaæ to urbi et orbi.

(inna rzecz, ¿e trzeba siê promowaæ, trzeba)

#15 23.09.2009 19:44:18

zaruk

Moderator Kombinator

Zdjêcie ze starcem na fotelu mo¿e pochodziæ z 23 lipca (ch³odno, ca³y dzieñ z przerwami pada deszcz), 29 lipca (ch³odno, deszcz nie pada) lub 4 sierpnia (z rana pochmurno, potem siê wypogadza). Inne mo¿liwe, choæ mniej prawdopodobne daty, to: 6 sierpnia (ch³odnawo), 15 sierpnia (ciep³o). Wed³ug Leociaka/Engelking. Ale mam wra¿enie, ¿e to bez sensu...

#16 23.09.2009 20:49:33

Daros

Moderator

Wierzbowa napisał:

Ps.Dodatkowa informacja.Z prawej strony zdjêcia kamienica(z nr "40") z dwoma symetrycznie umieszczonymi balkonami na pierwszym piêtrze nad bram±.Mo¿e co¶ siê dopasuje?.

Mo¿e byæ jeszcze 46

#17 24.09.2009 06:32:10

Wierzbowa

Moderator

A wiêc reasumuj±c mo¿e to brzmieæ tak:"Zak³ad  ¶lusarski roboty budowlane"
ostatni wiersz to pewnie tekst w rodzaju: "w podwórzu", "w oficynie".
Problem jest taki ¿e drugi wyraz w trzecim wierszu od góry koñczy siê na "A".
Mo¿e wiêc to taki tekst - "kraty blacha"?. Co do numeru  na szkrzynce to rzeczywi¶cie druga cyfra mo¿e byæ zerem ale mo¿e te¿ byæ szóstk±.

Ps.Mówi±c we wcze¶niejszym po¶cie o nazwisku w³a¶ciciela mia³em na my¶li trzeci wiersz od góry a nie ostatni(a¿ takim "sokolim okiem" nie jestem.).Wydawa³o mi siê wcze¶niej, ¿e pod s³owem "¦lusarski" jest imiê i nazwisko w³a¶ciela.

PS.II Widzia³em jeszcze jedno zdjêcie z tego miejsca zrobione z góry, jakby z ciê¿arówki, ale nie pamiêtam gdzie.

Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (24.09.2009 09:23:15)

#18 24.09.2009 19:15:06

Belmont

Użytkownik

zaruk napisał:

Zdjêcie ze starcem na fotelu mo¿e pochodziæ z 23 lipca (... ...).  Ale mam wra¿enie, ¿e to bez sensu...

Mo¿e i rzeczywi¶cie bez sensu. Mniejsza o tê datê, bo i tak niczego specjalnie nowego nie wniesie. Ale dziêki za poszukanie, ja nie mia³em czasu poszperaæ w "Przewodniku". W ka¿dym razie spróbowali¶my odtworzyæ nieco historii - miejsca, starszego pana, getta...

Czasy takie, ¿e na fb te¿ trzeba trochê istnieæ - zajrzyjcie do nas i tam. A tu jeste¶my ju¿ od dobrych dziesiêciu lat :)                                

adres IP

Stopka forum

RSS