Forum Stowarzyszenia
administrator
Zajrzałem na forum, więc przy okazji zapowiem kolejny z "dużych" spacerów. W sobotę 18 czerwca, zapraszamy na Targówek. Gdyby się komuś wydawało, że nie ma tam niczego ciekawego... tym bardziej zapraszamy
Miejsce i godzinę spotkania, podam nieco później.
administrator
Nikt nie krzyczy, że nic nie wiadomo?
Jakoś tak byłem przekonany, że podałem te informacje. Skoro nie, już się poprawiam:
Spotykamy się o dziesiątej, przy Rondzie Żaba (nie cierpię tej nazwy), po wschodniej stronie Św. Wincentego - w okolicy wylotu Praskiej.
miglanc
Fajnie
administrator
No, jeśli Tobie jest fajnie, to i nam jest fajnie
(i będzie fajnie, słowo daję)
Moderator Kombinator
Będę (choć nie wiem, czy przez cały czas). To jest też wiadomość dla Moniki
administrator
I cóż? Mnie się podobało. Dziękuję Wam za ten miły, choć nieco lepki spacerek. A Stara Praga... jak zwykle
Moderator Kombinator
Ja się nieco spóźniłem, trafiłem na fazę zakupową. Na zdjęciu uczestnicy spacerku podążają do centrum handlowego w poszukiwaniu promocji:
Docent, znudzony konwencjonalnym fotografowaniem, "strzelał" zdjęcia z biodra:
Były i aspekty egzystencjalne
W Starej Pradze czekaliśmy na rozpoczęcie walnego:
Nawet dość długo czekaliśmy...
Znudzona oczekiwaniem młodzież, zabawiała się przeciągnięciami ciała.
Aż wreszcie nadeszło to, na co wszyscy czekaliśmy - Walne, Nadzwyczajne.
Dziękuję za miły dzień. Fryderyk - pamiętam, o pożyczonej kasce
administrator
Ale fajne zdjątka... Dorzucę jakieś obrazki, jak się tylko trochę wykopię spod papierów
administrator
Wykopałem się? Nie, trochę mi tylko wstyd, że się tak obijam. Z niewielkim poślizgiem, dokładam niniejszym swoje trzy grosze.
Praska
Witebska (a może ten fragment nazywa się inaczej?)
Tak to właśnie jest...
Tu się najwyraźniej zalęgli metale (albo co gorszego...)
Lusińska. Piękny, typowy GS-owski pawilonik.
Stojanowska. Dawna szkoła powszechna nr 114, podczas okupacji miejsce straceń.
Willa Pietrusińskiego. Trochę przeszkadza. Pewnie niebawem...
Spytka z Melsztyna. Miejsce nieznane, ale ktoś jednak pamięta.
Użytkownik
Witam. Informacje dotyczące wieży: mieści się ona przy ul. Oszmiańskiej 9. "Cały obiekt w 1930 r. należał do Stefana Katelbacha (nie mylić z Tadeuszem) i początkowo była tam fabryka wyrobów drzewnych, w której produkowano szpule dla przemysłu włókienniczego. W okresie powojennym była tam Spółdzielnia Pracy Przemysłu Gumowego "Santochemia". W dniach 1-4 sierpnia 1944 r., przy ul. Oszmiańskiej 9, mieścił się punkt sanitarno-opatrunkowy II Rejonu AK „Targówek. Wg wiedzy internautów na forach - ,,wieża to fragment zabudowań mieszczących kotłownię i wytwornicę pary technologicznej" opisują ją jako - ,,typowy przykład budownictwa przemysłowego typu Rohbau inspirowanego architekturą romańską lub gotycką. Przykładów takiej architektury można znaleźć w Warszawie jeszcze wiele, np. na Woli, no i oczywiście na Pradze (Rektyfikacja na Ząbkowskiej, zabudowania na Szwedzkiej, dawna Zbrojownia na Stalowej).""
Pozdrawiam
administrator
A pawilonu na Lusińskiej nie ma już od przynajmniej dwóch lat Szkoda ogromna, pięknie tę uliczkę zamykał - zresztą wraz z narożną kamieniczką za Złotopolską, która też jakiś czas temu znikła. Teraz już nie to. Do historii przeszły też (chyba ze dwa, jak nie lepiej) budynki z południowej części Korzona. Niby nic, piękne nie były specjalnie, Sterylnieje nam Targówek, taki się bardziej ładniutki robi. Mnie tam jednak tego - choć tutejszy nie jestem - szkoda.
Skądinąd (tu brawa dla Dzielnicy) toaletę nam w ramach cywilizowania postawili. Wprawdzie na Zaciszu (za Samarytanką) i za złotówkę od 20 minut korzystania (oj, drożyzna, a tu przecie prawy brzeg), ale sztuka jest sztuka. Inna sprawa, że okolicznym mieszkańcom (z Nowego Osiedla dla Zamiejscowych Bogaczy ) się widok nie spodobał i zaczęli protestować, nawet się otransparentowali (na balkonie - pamiętam, na którym - wycieczkom będę go pokazywać - http://www.targowek.info/2014/11/pierws … ma-wrogow/ ). To było późną jesienią, teraz już chyba przywykli, bo transparentu nie ma (sprawdzałem ze dwa dni temu).